Torpparinmäki

Torpparinmäki (ruots. Torparbacken) on 1950-luvulta lähtien rakennettu Tuomarinkylän kaupunginosan osa-alue Pohjois-Helsingissä, Paloheinän kupeessa, 12 kilometriä keskustasta pohjoiseen. Torpparinmäessä asuu 2 728 henkeä (1.1.2018).

Torpparinmäki
Torparbacken

Kaupungin kartta, jossa Torpparinmäki korostettuna.
Helsingin kaupunginosat
Kaupunki Helsinki
Suurpiiri Pohjoinen suurpiiri
Kaupunginosa nro 352
Pinta-ala 1,47 km² 
Väkiluku 2 728 (1.1.2018)
Väestötiheys 1851 as./km²
Osa-alueet kuuluu Tuomarinkylän peruspiiriin ja kaupunginosaan
Postinumero(t) 00690
Lähialueet Paloheinä, Haltiala, Tuomarinkartano

Torpparinmäki sijaitsee Tuusulanväylän luoteispuolella. Eteläraja Paloheinään kulkee Kuusmiehenkaarta ja Kuusmiehentietä myötäillen. Lännessä ja pohjoisessa Torpparinmäkeä reunustavat Haltialan laajat pelto- ja metsäalueet.

Historiaa

Torpparinmäki on saanut nimensä Tuomarinkylän kartanon torppareista. Alueelle rakennettiin rintamamiestaloja toisen maailmansodan jälkeen.[1] Vuonna 1981 Torpparinmäessä järjestettiin asuntomessut,[2] joiden jälkeen aluetta on täydennetty ja sen asukasluku on kolminkertaistunut 1960-lukuun verrattuna.

1980-luvun asuntomessut kytkeytyivät Helsingin kaupungin PIKO-koerakentamisprojektiin. Tasaiselle peltoalueelle rakennettiin pääasiassa kaksikerroksisiin paritaloihin 80 asuntoa. Alueen rakentamisessa tavoitteena oli energiaa taloudellisesti käyttävä rakentaminen ja yhteisöllisyyden tukeminen. Aurinkoenergiaa hyödynnettiin tuolloin poikkeuksellisen paljon aktiivisesti ja passiivisesti; asunnoissa olleet lasikuistit, viherhuoneet ja pihatilat herättivätkin kiinnostusta.

Ympäristö ja ulkoilumahdollisuudet

Torpparinmäki on vehreää aluetta ja siellä kasvaa harvinaisia kasveja kuten mätäshelmiköitä.[1]

Torpparinmäen naapurusto tarjoaa monipuoliset ulkoilumahdollisuudet.[3] Viereinen Haltiala peltoineen, aarnimetsineen ja kotieläinpuistoineen kuuluu pohjoisena osana Helsingin keskuspuistoon. Pienen matkan päässä lännessä on Paloheinän ulkoilumaja. Sieltä lähtee monia ulkoilureittejä läheiseen maastoon; urista useat ovat valaistuja. Heti Torpparinmäen kyljessä on myös Paloheinän golfkenttä. Tuusulanväylän eteläpuolelta Tuomarinkartanon alueelta löytyy monta ratsastustallia.

Liikennemelu

Helsingin kaupungin meluselvityksen mukaan valtaosa Torpparinmäkeä on yli 55 dB:n melualueella. Torpparinmäessä tieliikenteen melua aiheuttaa Tuusulanväylä. Tuusulanväylän liikennemäärä on keskimäärin 85 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Se on toiseksi liikennöidyin Helsingin kaupungin säteittäinen sisääntuloväylä Lahdenväylän jälkeen.[4][1]

Palvelut

Torpparinmäen peruskoulu

Torpparinmäessä on

Alueen keskellä Näsinpuistossa on Vesa-Pekka Rannikon läpivärjätystä betonista tekemä veistos Aaumu.[5]

Liikenneyhteydet

Torpparinmäessä sijaitsee päätepysäkki linjoille 67 ja 67N (yölinja). Torpparinmäen kautta kulkevat myös bussit 560, 611 ja 611B, minkä lisäksi Tuusulanväylää kulkevat bussilinjat pysähtyvät Torpparinmäen kohdalla Yhdyskunnantien pysäkillä.

Lähteet

Viitteet

  1. Torpparinmäen keskiosan asemakaavan muutosehdotus (nro 12093) Kaupunkisuunnittelulautakunta 2011
  2. Asuntomessut 1970–1989 (Arkistoitu – Internet Archive) Asuntomessut
  3. Tuomarinkylän peruspiiri Helsingin Kaupunki
  4. http://www.hel.fi/hel2/ymk/meluselvitys/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. Kaupungin taidemuseo

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.