Tippuri

Tippuri, myös gonorrea, on gramnegatiivisen Neisseria gonorrhoeae -bakteerin aiheuttama seksitauti.[1] Se voi tarttua yhdynnässä ja suuseksin välityksellä. Lisäksi lapsi voi saada sen synnynnäisenä äidiltään.

Tippuri miehellä.
Tippuri naisella.

Tippuri on yksi maailmanlaajuisesti yleisimmistä seksitaudeista. Suomessa havaittiin vuonna 2004 252 uutta tippuritapausta[2]. Tippuri on herkästi tarttuva, mutta kondomi suojaa oikein käytettynä tartunnalta tehokkaasti.

Tippuri voidaan todeta virtsasta, virtsaputkesta, kohdunsuusta, nielusta tai peräsuolesta otetuilla näytteillä. Sairautta hoidetaan useilla antibiooteilla. Vuonna 2011 raportoitiin Aasiasta ja Yhdysvalloista havaintoja, joissa bakteeri oli tullut vastustuskykyiseksi kaikille tunnetuille antibiooteille.

Tippurin aiheuttava bakteeri ei elä kauan elimistön ulkopuolella.[3]

Oireet

Useimmille naisille tippuri ei aiheuta havaittavia oireita.[4] Naisella tippurin oireita voivat olla:

Miehillä sairaus voi ilmetä esimerkiksi tihentyneenä virtsaamisen tarpeena ja kirvelynä. Oireiden ilmaantuminen kestää yleensä muutaman päivän, korkeintaan viikon.[5] Varsinkin peräsuolen tai kurkun tippurit voivat pysyä myös kokonaan oireettomina. Nielutippurin oireet muistuttavat tavallisesti angiinaa.

Komplikaatiot

Hoitamattomaan tippuriin liittyy useita riskejä. Naisilla se saattaa aiheuttaa munanjohdinten tulehduksen, joka voi johtaa kroonisiin vatsakipuihin, kohdunulkoiseen raskauteen tai jopa hedelmättömyyteen. Miehillä tippuri voi puolestaan aiheuttaa eturauhas- tai lisäkivestulehduksen. Sekä miehillä että naisilla tippuri voi johtaa silmä- tai niveltulehdukseen tai verenmyrkytykseen.[5]

Lähteet

  1. Veijo Saano ym.: Lääketieteen termit, s. 1250. "tippuri ... gonorrea | Neisseria gonorrhoeae -bakteerin aiheuttama, tavallisesti sukupuoliyhdynnässä tarttuva tauti ...". Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2016. ISBN 978-951-656-671-2.
  2. http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/seksi/seksitaudit/mita_seksitaudit_ovat/tippuri/
  3. http://www.tohtori.fi/?page=4702652&id=3903403
  4. Rostila, Timo ja Vuento, Risto: ”Tippuri”, Sukupuolitaudit, s. 34. 2., uudistettu painos. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2003. ISBN 951-656-103-9.
  5. Tippuri www.rfsu.se. Arkistoitu 27.10.2017. Viitattu 27.10.2017.

    Aiheesta muualla

     

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.