Timothy Lovejoy

Timothy Lovejoy eli pastori Lovejoy (reverend Lovejoy) on kuvitteellinen hahmo animaatiosarjassa Simpsonit. Hahmon ääninäyttelijä on Harry Shearer. Lovejoy on Springfieldin ensimmäisen kirkon protestanttinen pastori. Hahmon ensiesiintyminen oli 1. tuotantokauden jaksossa ”Sankarin pää”. Lovejoy oli alkujaan tärkein kristinuskon ja kirkon edustaja Simpsoneissa, mutta on myöhemmin jäänyt tässä suhteessa Ned Flandersin varjoon.

Timothy Lovejoy
Ensiesiintyminen ”Sankarin pää” (1. tuotantokausi)
Ääninäyttelijät Harry Shearer
Henkilötiedot
Sukupuoli Mies
Hiukset Tummanruskeat
Ikä 41
Ammatti Pastori
Tärkeimmät sukulaiset Vaimo Helen
Tytär Jessica

Yleistä hahmosta

Suurin osa springfieldiläisistä kuuluu Lovejoyn edustamaan ”Läntiseen Amerikan reformoituun presbyluterilaiseen kirkkoon”, joten pastori Lovejoy on yhteisön arvostettu jäsen, vaikka hänen sunnuntaisaarnansa ovatkin yleensä ikävystyttäviä ja täynnä epämääräisiä ja triviaaleja lainauksia Raamatusta. Satunnaisesti hän saattaa puhjeta intohimoisesti vastustamaan jotain kaupunkilaisten keskuuteen levinnyttä uutta pahetta. Lovejoyn suureksi harmiksi hänen innokkain seurakuntalaisensa on Ned Flanders, joka soittelee yhtenään Lovejoylle kysyäkseen hengellisiä neuvoja mitättömiin ongelmiin. Flandersin takertuva käytös on saanut Lovejoyn kyllästymään työhönsä ja Lovejoy vaikuttaakin toisinaan välinpitämättömältä uskonnollisten kysymysten suhteen. Hän suositteli kerran Flandersille jopa uskontokunnan vaihtamista, ”koska ne ovat kaikki aika samanlaisia”. Kerran Lovejoy usutti lammaskoiransa tekemään tarpeensa Flandersin pihanurmikolle (7. kauden jaksossa ”22 tarinaa”) ja laittoi kirkkokuoronsa laulamaan Homer Simpsonin sepittämää laulua Kaikki vihaavat Ned Flandersia (14. kauden jaksossa ”Lännen mailla”).

Pastori Lovejoyn vaimo Helen Lovejoy tunnetaan kaupungin juorukellona. Heidän avioliittonsa on ilmeisen vakaa. Heillä on kuriton tytär Jessica Lovejoy (puheroolissa ainoastaan 6. kauden jaksossa ”Mikä tyttö”). Lovejoyn lempiharrastus on pienoisrautatiet ja hän leikkii vapaa-ajallaan sähköjunakokoelmallaan kotinsa kellarissa pukeutuneena junanlähettäjän hattuun.

Lovejoy suhtautuu kilpailuhenkisesti muihin kirkkokuntiin. Hän esimerkiksi rakennutti kirkkoonsa uuden tornin vain jotta se olisi korkeampi kuin läheinen episkopaalinen kirkko (17. kauden jaksossa ”Bartin kaksi äitiä”) ja näki paljon vaivaa käännyttääkseen Homerin ja tämän lapset takaisin oudosta lahkosta (9. kauden jaksossa ”Homer hurmahenki”) sekä katolisuudesta (16. kauden jaksossa ”Isä, poika ja pyhä henki”). Toisaalta hän on joskus vihkinyt myös hinduja avioliittoon (9. kauden jaksossa ”Kaksi rva Nahasapeemapetilonia”) ja tekee radio-ohjelmaa sunnuntaisin yhdessä juutalaisen rabbi Krustofskyn kanssa (mainittu 3. kauden jaksossa ”Teit isäin astumaan”). Lovejoyn uskonnollinen konservatismi ilmenee siten, että hän vastustaa samaa sukupuolta olevien avioliittoa (16. kauden jaksossa ”Mennään naimisiin”) ja evoluutioteorian opetusta (17. kauden jaksossa ”Ei me olla apinoita!”).

Lovejoy vaikuttaa osaavan ulkoa kaikki raamatunjakeet, mutta 10. kauden jakson ”Bart-emo” mukaan hän ei omista yhtään Raamattua vaan lainaa samaa kappaletta kirjastosta loputtomasti.

Henkilöhistoria

Lovejoyn tausta kerrottiin 8. kauden jaksossa ”Margeen me luotamme”, jonka mukaan hän saapui innokkaana nuorena pappina Springfieldiin 1970-luvulla, mutta alkoi pian tuntea tietynlaista inhoa työtänsä kohtaan, kun Ned Flanders alkoi välittömästi avautumaan hänelle ongelmistaan. Lovejoy joutui tilapäisesti muuttamaan Springfieldistä kirkon jouduttua Homer Simpsonin haltuun 14. kauden jaksossa ”Rukouksen voima” ja hän joutui suositumman papin korvaamaksi 24. kauden jaksossa ”Ludehyökkäys”, mutta kummallakin kerralla hän palasi virkaansa entistä suositumpana kun kaupunkilaiset uskoivat hänen kykenevän laannuttamaan Jumalan vihan. Lovejoyn rietas isä nähtiin 8. kauden jaksossa ”Noidan talo”.

Kirjallisuus

  • Pinsky, Mark I.: The Gospel According to The Simpsons: The Spiritual Life of the World's Most Animated Family. Westminster John Knox, 2001. Teos Google Books -palvelussa.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.