Tiikerinhäntäkuusi

Tiikerinhäntäkuusi (Picea torano, syn. Picea polita) on mäntykasvien (Pinaceae) heimoon, kuusten (Picea) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on ainavihanta puu, joka voi kasvaa 30 metriä korkeaksi ja rinnankorkeusläpimitaltaan noin metrin paksuiseksi. Kaarna on harmaanruskeaa, syväuurteista ja hilseilevää. Lehtinä olevat neulaset ovat syvänvihreitä, kovia, tasapaksuja ja teräväkärkisiä. Joidenkin mukaan tiikerinhäntäkuusen neulaset ovat kaikista kuusilajeista teräväkärkisimmät. Neulasten pituus on 15–20 mm ja halkaisija noin 2 mm. Poikkileikkaukseltaan neulaset ovat nelikulmaisia ja niissä on jokaisella sivulla ilmarakojuova. Tiikerinhäntäkuusi on yksikotinen ja se kukkii touko–kesäkuussa. Hedekävyt ovat lieriömäisiä ja punavioletteja. Emikävyt ovat roikkuvia, ellipsoidin- tai munanmuotoisia, 7–10 cm pitkiä ja halkaisijaltaan 4–4,5 cm. Emikävyt ovat aluksi vihreitä, mutta muuttuvat lokakuulla kypsyessään ruskeiksi. Siemenet ovat mustanruskeita, noin 6 mm pitkiä ja 3 mm leveitä. Siementen lenninsiivet ovat ruskeita ja noin 13 mm pitkiä sekä 7 mm leveitä.

Tiikerinhäntäkuusi
Tiikerinhäntäkuusimetsää Yamanakakon kylässä
Tiikerinhäntäkuusimetsää Yamanakakon kylässä
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Havupuut Pinophytina
Luokka: Havupuut Pinopsida
Lahko: Pinales
Heimo: Mäntykasvit Pinaceae
Alaheimo: Piceoideae
Suku: Kuuset Picea
Laji: torano
Kaksiosainen nimi

Picea torano
(Sieb. ex K.Koch) Koehne, 1893

Synonyymit
  • Abies polita
  • Abies torano
  • Picea polita
Katso myös

  Tiikerinhäntäkuusi Wikispeciesissä
  Tiikerinhäntäkuusi Commonsissa

Tiikerinhäntäkuusi kasvaa kosteassa mereisessä ilmastossa, jossa vuotuinen sadanta on yli 1000 mm ja talvet ovat kylmiä sekä lumisia. Laji muodostaa joskus puhtaita yksilajisia metsiköitä, mutta useimmiten se kasvaa muiden puulajien seassa. Yleensä tiikerinhäntäkuusi kasvaa yhdessä nikkonpihdan, japaninlehtikuusen, japaninpunamännyn, idänselkovan sekä koivujen, vaahteroiden, pyökkien, tammien ja Prunus-suvun lajien kanssa. Tiikerinhäntäkuusta tavataan luontaisena Japanissa Honshūn, Shikokun ja Kyūshūn saarilla. Honshūn saarella lajia tavataan saaren keskiosien valtamerenpuoleisilla rannikoilla eli Fukushiman prefektuurista länteen. Tiikerinhäntäkuusta kasvaa Japanissa vuoristoissa yleensä 600–1700 metrin korkeudessa vulkaanisella maaperällä.

Lähteet

Viitteet

  1. Katsuki, T. & Farjon, A.: Picea torano IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 7.9.2022. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.