The World’s End

The World’s End on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut tieteiskomedia, jonka on ohjannut Edgar Wright. Elokuva kertoo lapsuudenystävien pubikierroksesta, jonka aikana paljastuu koko ihmiskunnan olevan vaarassa.

The World’s End
Ohjaaja Edgar Wright
Käsikirjoittaja
Tuottaja
  • Nira Park
  • Tim Bevan
  • Eric Fellner
Säveltäjä Steven Price
Kuvaaja Bill Pope
Leikkaaja Paul Machliss
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Yhdistynyt kuningaskunta
Japani
Tuotantoyhtiö Studio Canal
Working Title Films
Big Talk Productions
Universal Studios
Levittäjä Universal Studios
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 107 minuuttia[1]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 20 miljoonaa dollaria[2]
Tuotto 46 miljoonaa dollaria[3]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Elokuva on Simon Peggin ja Edgar Wrightin Three Flavours Cornetto trilogy -sarjan kolmas ja viimeinen osa. Sarjaan kuuluvat myös elokuvat Shaun of the Dead (2004) ja Hot Fuzz (2007).[2][4]

Juoni

Keski-ikäinen alkoholisti ja ikuinen epäonnistuja Gary King (Simon Pegg) etsii koulukaverinsa ja saa heidät vakuutettua suorittamaan kanssaan loppuun ”Kultaisen mailin”, pubikierroksen joka koostuu kahdestatoista kaverusten kotikaupungin Newton Havenin pubista. Gary haluaa suorittaa kierroksen, koska he olivat epäonnistuneet kierroksen suorittamisessa teini-ikäisenä 1990-luvulla eivätkä päässeet koskaan viimeiseen pubiin nimeltään ”The World’s End”.

Gary saapuu Newton Havenin ystäviensä Peterin (Eddie Marsan), Oliverin (Martin Freeman), Stevenin (Paddy Considine) ja Andyn (Nick Frost) kanssa ja he aloittavat pubikierroksen. Toisessa pubissa he kohtaavat Oliverin siskon Samin (Rosamund Pike), jonka huomiosta Gary ja Steven kamppailivat kouluaikoina.

Kolmannessa pubissa Gary käännytetään ovelta, sillä hän on saanut sinne porttikiellon teini-ikäisenä, mutta hän juo ulkona pöydällä olleen oluen kierroksen jatkamiseksi. Neljännen pubin vessassa Gary päätyy tappelemaan teini-ikäisen pojan kanssa ja irrottaa tältä pään. Poika vuotaa sinistä verta ja paljastuu vierasta teknologiaa olevaksi androidiksi. Garyn ystävät liittyvät joukkoon ja taistelevat muita androideja vastaan.

Viisikko päättää jatkaa pubikierrosta androidien epäilysten välttämiseksi. Seitsemännessä pubissa he tapaavat taas Samin, ja Gary sekä Sam ja Steven joutuvat tappeluun Samin kaksosystäviä esittävien androidien kanssa. Sam uskoo viimein Garya nähdessään totuuden omin silmin. Kahdeksannessa pubissa kauniiksi nuoruudenihastuksiksi naamioituneet androidit yrittävät vietellä Garyn, Andyn ja Peterin. Samaan aikaan Basil (David Bradley), mies johon he tutustuivat vuoden 1990 pubikierroksella ja joka on tunnettu salaliittoteoreetikko, kertoo heille androidien maahanhyökkäyksestä. Yhdeksännessä pubissa viisikon vanha opettaja Guy Shepherd (Pierce Brosnan) pyytää heitä hyväksymään kohtalonsa jolloin heidät korvattaisiin androideilla. Andy huomaa Oliverin olevan androidi, koska hänellä on jälleen syntymämerkkinsä. Seuranneen tappelun jälkeen viisikon tiet eroavat ja Gary käskee Samia pakenemaan.

Jäljelle jääneet neljä kaverusta epäilevät toisiaan androideiksi, ja vaativat toisiaan todistamaan olevansa ihmisiä. Paljastuu että Gary on vuosia aiemmin valehdellut Andylle, mikä on johtanut tämän pidätykseen, minkä vuoksi Andy on edelleen katkera Garylle. Androidit löytävät nelikon ja saavat Peterin kiinni kun hän jää tappelemaan kiusaajansa androidin kanssa. Gary haluaa kuitenkin jatkaa kierrosta loppuun saakka. Andy kieltäytyy ja haluaa palata Lontooseen, ja hän kolkkaa Garyn tajuttomaksi. Andy ja Steven huomaavat, että heidän täytyy mennä kierroksen kymmenennen pubin läpi päästäkseen autolle. Kun Gary herää ja juo kymmenennen tuopin, hän päättää jatkaa kierroksen loppuun yksin. Yhdennentoista pubin ja tuopin jälkeen hän jatkaa matkaa World’s End -pubiin ja samaan aikaan androidit saavat Stevenin kiinni pakoauton luota.

Andy kohtaa Garyn World’s End -pubissa ja paljastaa riidan aikana vaimonsa jättäneen hänet. Selviää myös että Gary on yrittänyt itsemurhaa vähän ennen kaverusten jälleennäkemistä. Viimeistä tuoppia laskiessa kaksikko löytää salaisen kammion, jossa he tapaavat jälleen Stevenin. Ruumiiton ääni nimeltään Verkko (Bill Nighy) paljastaa androidien maahannousun olleen syynä televiestinnän nopeaan kehityksen viimeisten vuosikymmenien ajan. Verkko tarjoaa ystävyksille mahdollisuutta auttaa Maapallon liittämisessä galaktiseen planeettojen yhteisöön, mutta he kieltäytyvät vedoten Verkon suunnitelman virheisiin. Turhautunut Verkko hylkää suunnitelmansa kun Gary onnistuu todistamaan sen joutuvan korvaamaan kaikki ihmiset androideilla onnistuakseen. Sam saapuu juuri ajoissa ja ajaa kaverukset pois Newton Havenista juuri ennen kuin kaupunki itsetuhoutuu.

Jokin aikaa myöhemmin Andy kertoo kuulijoille tapahtumista Newton Havenissa, joiden seurauksena ihmiskunta on taantunut takaisin pimeälle keskiajalle vailla sähköä ja modernia teknologiaa. Andyn avioliitto on pelastunut, Steven seurustelee Samin kanssa, Peter-androidi on palannut perheensä luokse ja Oliver-androidi toimii edelleen asunnonvälittäjänä. Raitistunut Gary elää raunioituneessa Newton Havenissa androidien kanssa.

Näyttelijät

 Simon Pegg  Gary King  
 Nick Frost  Andy Knightley  
 Paddy Considine  Steven Prince  
 Martin Freeman  Oliver ”O-Man” Chamberlain  
 Eddie Marsan  Peter Page  
 Rosamund Pike  Sam Chamberlain  
 Pierce Brosnan  Guy Shepherd  
 David Bradley  Basil  
 Darren Boyd  Shane Hawkins  
 Michael Smiley  Trevor ”The Reverend” Green  
 Bill Nighy  Verkko (ääni)  

Tuotanto

Letchworthilainen The Gardeners Arms -pubi esitti elokuvassa pubikierroksen viimeistä pubia The World's Endiä.

The World’s Endin käsikirjoitus valmistui vuonna 2011, jonka jälkeen dialogia työstettiin näyttelijöiden kanssa harjoituksissa. Idea oli kuvata sitä vieraantumisen tunnetta, jonka ihminen kokee palatessaan pitkän ajan kuluttua takaisin kotikaupunkiinsa.[5]

Elokuva kuvattiin vuoden 2012 syksyllä 12 viikon aikana[5][6][5] muun muassa kuuluisilla Elstree Studios -elokuvastudioilla Lontoossa sekä Letchworthin ja Welwynin puutarhakaupungeissa.[2][7][8] Peggin mukaan Letchworth valittiin kuvauspaikaksi, koska Newton Havenin haluttiin näyttävän suhteellisen uudelta kaupungilta.[8] Esimerkiksi letchworthilainen The Gardeners Arms -pubi esitti elokuvassa pubikierroksen viimeistä pubia The World’s Endiä. Elokuvan kuvauksissa jouduttiin siirtämään istutukset Letchworthissa sijaitsevasta Ison-Britannian vanhimmasta vuonna 1909 rakennetusta kiertoliittymästä, ja tuotantoyhtiö maksoi 2500 puntaa uusien istutusten tekemisestä.[6]

Elokuvan kuvitteellisen Newton Havenin kaupungin juna-asemalla tapahtuva kohtaus kuvattiin High Wycomben asemalla Buckinghamshiressa lokakuussa 2012.[9]

Vastaanotto

The World’s End on saanut hyvin myönteisen vastaanoton elokuvakriitikoilta. Arvosteluja keräävä sivusto Rotten Tomatoes on laskenut elokuvalle pistemäärän 89 % perustuen 218 arvosteluun, joiden keskimääräinen arvosana on 7,4/10.[10] Metacriticissä elokuvalla on 81 pistettä 100:sta merkiten ”yleisesti positiivisia arvioita”.[11]

Domen arvion mukaan elokuva oli hauska mutta samalla koskettava komedia, joka kertoo keski-ikäisten miesten kaveruudesta ja katkeransuloisesta nuoruuden nostalgiasta.[12]

Lähteet

  1. The World’s End 9.7.2013. BBFC. Viitattu 10.9.2016. (englanniksi)
  2. Andrew Collins: Simon Pegg: The World’s End is $4 million shy of double what Hot Fuzz cost Radio Times. 13.7.2013. Viitattu 10.9.2016. (englanniksi)
  3. The World’s End (2013) Box Office Mojo. Viitattu 10.9.2016. (englanniksi)
  4. Ben Child: Just one more Cornetto trilogy: Simon Pegg and Edgar Wright set for reunion The Guardian. 20.8.2014. Viitattu 10.9.2016. (englanniksi)
  5. James Mullinger: Nick Frost, Simon Pegg and Edgar Wright talk MOTY and The World's End British GQ. 12.9.2013. Viitattu 10.9.2016. (englanniksi)
  6. UK's 'oldest' roundabout in Letchworth gets film maker revamp Beds, Herts & Bucks. 22.4.2013. BBC News. Viitattu 10.9.2016. (englanniksi)
  7. About Us 2013. Elstree Studios. Viitattu 10.9.2016. (englanniksi)
  8. Katy Lewis: Pub crawl movie The World's End filmed in former 'dry town' 11.7.2013. BBC News. Viitattu 10.9.2016. (englanniksi)
  9. Rebecca Cain: Film crews at High Wycombe train station Bucks Free Press. 14.10.2012. Viitattu 10.9.2016. (englanniksi)
  10. The World's End (2013) Rotten Tomatoes. Viitattu 10.9.2016. (englanniksi)
  11. The World's End Reviews Metacritic. Viitattu 10.9.2016. (englanniksi)
  12. Tatu Junni: Arvostelu: The World’s End on hauska, mutta myös koskettava komedia Dome. 07.11.2013. Viitattu 10.9.2016.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.