Tetraceratops

Tetraceratops (nimen merkitys: ”nelisarvinaama”) on sukupuuttoon kuollut varhaisella permikaudella elänyt synapsidisuku, joka saattaa olla varhaisin tunnettu terapsidien edustaja. Sukuun luettu laji on nimeltään Tetraceratops insignis. Sen tunnettu fossiili on löydetty Yhdysvalloista, Texasista. Tämä fossiili on kuitenkin puutteellinen, ja tähän asti julkaistuissa tutkimuksissa Tetraceratops on välillä luokiteltu terapsidiksi ja välillä joksikin muuksi synapsidiksi.[1][2][3]

Tetraceratops
Permikausi
Cisural, 280 Ma
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Kladi: Synapsidit Synapsida
Kladi: Eupelycosauria
Kladi: Sphenacodontia
Lahko: ?Terapsidit Therapsida
Suku: Tetraceratops
Matthew, 1908
Kaksiosainen nimi

Tetraceratops insignis
Matthew, 1908

Katso myös

  Tetraceratops Commonsissa

Ominaisuudet

Tetraceratops insignisin kallon pituus on suunnilleen 90 mm, ja sen ominaispiirteisiin kuuluvat luiset kyhmyt kuonon premaxilla ja os praefrontale -luissa sekä alaleuan angular-luussa. Nämä kyhmyt saattoivat olla sarvien kiinnittymiskohtia. Jos alaleuan kyhmyt lasketaan mukaan, tällä eläimellä on oikeastaan kuusi eikä neljä sarvea.[3][4]

Tetraceratopsin tunnettu fossiili eri kuvakulmista

Luokittelu

Tetraceratopsin luokittelusta ei ole oltu täysin yksimielisiä, sillä se tunnetaan vain yhdestä osittain säilyneestä kallosta ja alaleuan luusta. 1900-luvulla se oli välillä luokiteltu terapsideja ”primitiivisempiin” synapsidiheimoihin Eothyrididae sekä Sphenacodontidae. Tämän lisäksi sitä oli pidetty myös terapsidina.

Tämä luokittelun kiista on jatkunut 2000-luvulle asti, jolloin tehty tutkimus kyseenalaisti Tetraceratopsin aseman varhaisimpana tunnettuna terapsidina, ja sen epäiltiinkin olevan heimon Sphenacodontidae edustaja. Sen statusta terapsidina kuitenkin tuki fossiilin uudelleenkuvaus 1900-luvun puolivälistä. Lisäksi toinen 2000-luvulla tehty tutkimus näyttäisi osoittavan Tetraceratopsin olevan terapsidi, ja kaikkien muiden terapsidien sisarryhmä.[3][5][6][7]

Fylogenia

Hypoteettinen kokonaisrekonstruktio

Jun Liu, Bruce Rubidge ja Jinling Li (2009):[2]

Synapsida

Haptodus




Dimetrodon



Tetraceratops


Therapsida

Raranimus




Biarmosuchia

Biarmosuchus




Hipposaurus




Herpetoskylax




Lycaenodon




Lemurosaurus




Proburnetia



Burnetia








Theriodontia

Eutheriodontia (mm. Mammalia)




Gorgonops



Lycaenops



Cyonosaurus




Anomodontia

Biseridens




Patranomodon



Suminia





Dinocephalia


Stenocybus




Syodon



Titanophoneus






Estemmenosuchus




Styracocephalus



Jonkeria









E. Amson & M. Laurin (2010):[3]

Synapsida

Haptodus




Dimetrodon


Therapsida

Tetraceratops




Raranimus





Biarmosuchia

Biarmosuchus




Hipposaurus




Herpetoskylax




Lycaenodon




Lemurosaurus




Proburnetia



Burnetia








Theriodontia
Eutheriodontia

Therocephalia



Cynodontia (mm. Mammalia)



Gorgonopsia

Gorgonops




Cyonosaurus



Lycaenops






Anomodontia

Biseridens




Patranomodon



Suminia





Dinocephalia



Syodon



Titanophoneus




Stenocybus






Styracocephalus



Jonkeria




Estemmenosuchus









Lähteet

  1. Genus: Tetraceratops MATTHEW, 1908 Paleofile.com (viitattu: 14. 1. 2014) (englanniksi)
  2. New Basal Synapsid Supports Laurasian Origin for Therapsids Acta Palaeontologica Polonica 54(3):393-400. 2009 (englanniksi)
  3. On the affinities of Tetraceratops insignis, an Early Permian synapsid E. Amson & M. Laurin, Acta Palaeonto−logica Polonica 56 (2): 301–312., 2011 (englanniksi)
  4. The osteology and relationships of Tetraceratops insignis, the oldest known therapsid Journal of Vertebrate Paleontology, 1996 (englanniksi)
  5. Dimetrodon Is Not a Dinosaur: Using Tree Thinking to Understand the Ancient Relatives of Mammals and their Evolution Evolution: Education and Outreach kesäkuu 2009, Volume 2, Issue 2, pp 257-271 (englanniksi)
  6. Interrelationships of basal synapsids: cranial and postcranial morphological partitions suggest different topologies Journal of Systematic Palaeontology Volume 10, Issue 4, 2012 (englanniksi)
  7. A mixed-age classed ‘pelycosaur’ aggregation from South Africa: earliest evidence of parental care in amniotes? Jennifer Botha-Brink & Sean P Modesto; Proceedings B, 22. marraskuuta 2007 (englanniksi)
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.