Telakka

Telakat ovat paikkoja, joissa korjataan ja rakennetaan laivoja. Toimintaperiaatteeltaan telakka on yleensä joko vetotelakka, uiva telakka tai allastelakka, jollaisia suuremmat telakat tavallisesti ovat.

Pieni telakka Klaksvíkissa Färsaarella, jossa korjataan kalastusaluksia.
Nykyaikainen telakka Kobessa Japanissa.
Royal Caribbean International -varustamon risteilyalus M/S Freedom of the Seas varustelulaiturilla Pernon telakalla Turussa.
Stocznia Gdynian telakka Gdańskinlahdella.

Vetotelakassa on maalta veteen ulottuvien kiskojen varassa liikkuva kelkka, jota liikutellaan vaijeri- ja taljajärjestelmän avulla. Telakoitava alus saatetaan hinaajien avulla kiskojen alapäässä lasketun kelkan etupuolelle ja liu'utetaan kelkan päälle. Sukeltaja kiinnittää aluksen kelkkaan ja kelkka vedetään kuivalle maalle.

Allastelakka toimii samaan tapaan kuin kanavasulku: laiva saatetaan portin kautta täynnä olevaan altaaseen ja tukirakenteiden asentamisen jälkeen allas tyhjennetään, jolloin laiva jää kuiville.

Uivassa telakassa laiva ajetaan veteen upotetun telakkaponttoonin päälle. Telakkaponttoonista pumpataan vettä pois, jolloin telakka ja laiva nousevat ylöspäin. Uiva telakka on helppo siirtää.

Neuvostoliitto kehitti uivatelakkatekniikkaa erityisesti. Heidän merkittävin keksintönsä oli se että uivien telakoiden ponttooniosat ja myöhemmin myös kaikki rakenteet tehtiin raudoitetusta betonista. Rakentaminen nopeutui ja helpottui, lisäksi etuna oli betonin suuri huoltoystävällisyys: sitä ei tarvitse ruostesuojata tai yleensäkään maalata ja suomalaisetselvennä havaitsivat että ajan oloon betonin vesitiiviys vain parani. Tällaisen telakan romuttaminen tosin on äärimmäisen hankalaa tiheän raudoituksen johdosta.

Perinteiseen laivanrakennukseen kuuluivat edellä mainittujen telakkatyyppien lisäksi varvit, joissa laivat pelkästään rakennettiin. Varvista laiva liu'utettiin suovalla liukastettua kaltevaa tasoa pitkin veteen perä edellä. Koivistolaisessa laivanrakennusperinteessä alus liukui veteen kylki edellä. Tätä tekniikkaa käytettiin Suomessa vielä sodan jälkeen sotakorvauksiin kuuluneiden puualusten rakentamisessa.

Suomen suurimpiin telakoihin kuuluvat Meyer Turun Pernon telakka, Rauma Marine Constructionsin Rauman telakka ja Helsinki Shipyardin Hietalahden telakka.

Maailman suurimmat telakat
Tilaukset 2005–2007
SijaTelakkaMaaBruttorekisteritonnia
1.Hyundai Heavy Ulsan Etelä-Korea40 965 505
2.Samsung Heavy Etelä-Korea22 986 205
3.Daewoo Ship/Marine Etelä-Korea22 605 524
4.Hyundai Samho Etelä-Korea17 565 730
5.Stx Chinhae Etelä-Korea14 101 780
6.Shanghai Waigaoqiao Kiina13 652 806
7.Dalian Shbldging - No 2 Yard Kiina10 677 200
8.Sungdong Kiina10 308 650
9.New Times Shipbuilding Kiina  9 882 815
10.Hyundai Mipo Etelä-Korea  9 847 061
[1]

Katso myös

Lähteet

  • Facta 2001 s. 441-442

Viitteet

  1. Kauppalehti 24.10.2007
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.