Tananruostegueretsa

Tananruostegueretsa eli tanangueretsa[2] (Piliocolobus rufomitratus) on afrikkalainen apinalaji.

Tananruostegueretsa
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Kädelliset Primates
Alalahko: Haplorrhini
Heimo: Häntäapinat Cercopithecidae
Suku: Piliocolobus
Laji: rufomitratus
Kaksiosainen nimi

Piliocolobus rufomitratus
(Peters, 1879)

Katso myös

  Tananruostegueretsa Wikispeciesissä
  Tananruostegueretsa Commonsissa

Ulkonäkö ja koko

Tananruostegueretsa kasvaa noin puoli metriä pitkäksi. Sen selkäpuoli on musta, rinta ruosteenruskea. Harmaa häntä on yli puolimetrinen. Painosta on eri arvioita, kuusi kiloa lienee jonkinlainen keskipaino.

Levinneisyys

Tananruostegueretsoja elää vain Keniassa, Tanajoen alajuoksulla sekä joen suistossa. Metsien tuhoaminen on pirstonut lajin elinaluetta, ja Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto arvioi vuonna 2019 sen olevan äärimmäisen uhanalainen. Lajin kanta on noin tuhat yksilöä, ja se elää poliittisesti epävakaalla alueella, jonka suojelutilanne on heikko ja jonka luonnonvaroja käytetään varsin sääntelemättömästi.[1]

Elintavat

Tananruostegueretsat elävät puissa perheryhminä, joihin kuuluu yksi tai kaksi aikuista koirasta ja naaraita sekä keskenkasvuisia alle kolmivuotiaita poikasia. Ne ruokailevat yleensä aamuhämärissä ja lepäävät keskipäivän kuuman ajan.[3]

Lähteet

  1. Butynski, T.M., de Jong, Y.A. & King, J: Piliocolobus rufomitratus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019-3. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.12.2019. (englanniksi)
  2. Elo, Ulla & Koivisto, Ilkka ym. (toim.): Maailman uhanalaiset eläimet - Osa 1: Nisäkkäät. Weilin+Göös, 1991. ISBN 951-35-4686-1.
  3. Jeremy Jones: Animal Diversity Web animaldiversity.ummz.umich.edu.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.