Tampereen seudun työväenopisto

Tampereen seudun työväenopisto on Tampereella ja Ylöjärvellä toimiva Suomen vanhin kansalaisopisto, jonka omistaa Tampereen kaupunki.

Tampereen seudun työväenopiston päärakennus on Sampola.

Opisto muodostettiin vuoden 2013 alussa, kun vuonna 1899 perustettu Tampereen työväenopisto yhdistyi Ylöjärven työväenopiston kanssa.[1] Kaikille avoin vapaan sivistystyön oppilaitos järjestää monipuolisia opetuspalveluja elinikäisen oppimisen ja itsensä kehittämisen edistämiseksi. Vuosittain ohjelmassa on yli 1000 kurssia, jotka sisältävät niin lukukauden mittaisia kursseja ja pitkäjänteistä, usealle vuodelle jakautuvaa opetusta kuin intensiivi- ja lyhytkursseja. Opetukseen osallistuu yli 33 000 kurssilaista vuodessa.[2]

Tampereen seudun työväenopistossa voi opiskella tietoaineita, kuten kasvatusta, psykologiaa, filosofiaa, kulttuurien tuntemusta, historiaa, viestintää, tietotekniikkaa sekä aktiiviseen kansalaisuuteen, luontoon ja ympäristöön liittyviä teemoja. Opiston terveyden edistämisen kurssit keskittyvät hyvinvointiin, tanssiin, terveysliikuntaan, lasten ja perheiden liikuntaan, joogaan ja itämaisiin harjoituksiin ja kotitalouteen.

Kädentaitokursseilla on vuosittain vaihtuvia teemoja, mutta opetus jakautuu tekstiilityöhön, ompeluun, pitsinnypläykseen, koruihin, erikoistekniikoihin, askarteluun, tekniseen työhön sekä taonta-, lasi- ja metallitöihin. Taideaineissa Tampereen seudun työväenopisto opettaa taiteiden tuntemusta, teatteri- ja puheilmaisua, kirjoittamista ja kirjallisuutta, musiikkia ja musiikin perusteita, sävellystä, laulua, soittoa, muskareita, kuvataidetta, maalausta, piirustusta, grafiikkaa, kuvanveistoa ja keramiikkaa, posliininmaalausta, sarjakuvaa sekä valokuvausta.

Työväenopistossa voi opiskella yli 20 kieltä: suomea, ruotsia, englantia, saksaa, ranskaa, venäjää, espanjaa, italiaa, puolaa, norjaa, kreikkaa, kiinaa, japania, venäjää, viroa, viittomakieltä, karjalaa, latinaa, portugalia, thaita, tšekkiä ja pohjoissaamea.[3]

Lisäksi työväenopisto järjestää lukukausittain useita yleisluentoja. Työväenopistossa toimii myös oppimisvaikeuksissa auttava Opinverstas[4].

Opisto tarjoaa myös taiteen perusopetusta. Lapsille on sana- ja teatteritaiteen perusopetusta yleisen oppimäärän mukaan ja kuvataiteen opetusta laajan oppimäärän mukaan. Aikuisille on tarjolla käsityön taiteen ja kuvataiteen perusopetusta laajan oppimäärän mukaan sekä kolmivuotinen kirjoittajakoulu Viita-Akatemia.

Työväenopiston päärakennus Sampola sijaitsee Tampereen Kalevassa keskustan tuntumassa. Ylöjärven puolella opiston toimisto sijaitsee koulutuskeskus Valossa. Opetustoiminta jakautuu kuitenkin ympäri Tampereen ja Ylöjärven kaupunkeja, sillä opetusta järjestetään Sampolan lisäksi monien peruskoulujen tiloissa. Koivistonkylän kaupunginosassa sijaitseva Sara Hildén -akatemia on Tampereen seudun työväenopiston kuvataidekoulu, joka vastaa kuvataiteen perusopetuksesta työväenopistossa.[5]

Tampereen seudun työväenopiston rehtorina toimii Maija-Liisa Gröhn.

Opiskelijoilla on oma yhdistyksensä Tampereen työväenopiston opiskelijat ry[6]. Yhdistys huolehtii Ylöjärvellä sijaitsevan Kesäpirtin toiminnasta.

Lähteet

  1. Työväenopistot lyövät hynttyitä yhteen, Yle 2.1.2013
  2. Opistoinfo www.tampere.fi. 26.9.2017. Viitattu 10.8.2021.
  3. Kurssit www.tampere.fi. 5.2.2014. Viitattu 10.8.2021.
  4. Opinverstas www.tampere.fi. 27.9.2017. Viitattu 10.8.2021.
  5. Etusivu www.tampere.fi. 9.8.2017. Viitattu 10.8.2021.
  6. tsto:n opiskelijat ry www.tto-opiskelijat.fi. Viitattu 10.8.2021.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.