Dragonlance
Dragonlance on fantasiakirjasarja ja pelimaailma, joka on saanut alkunsa Dungeons & Dragons -roolipelistä. Dragonlance-maailmaan sijoittuvia roolipeliseikkailuja ja kirjoja julkaisee yhdysvaltalainen TSR Inc. (nykyisin Wizards of the Coastin omistuksessa). Kirjat ja roolipelit sijoittuvat Krynnin fantasiamaailmaan.
Kirjat ovat aloittaneet Laura ja Tracy Hickman ja sitä ovat laajentaneet Tracy Hickman ja Margaret Weis.
Universumi
Jumalat
Takhisis on Dragonlance-fantasiamaailman pahuuden jumalatar. Takhisis on neutraaliuden jumalan Gileanin ja hyvyyden jumalan Paladinen sisar. Takhisiksella on kaksi lasta, pahan magian jumala Nuitari ja meren jumalatar Zeboim, jotka hän on saanut koston jumala Sargonnasin kanssa. Hänen muita nimityksiään ovat muun muassa Musta kuningatar, Lohikäärmekuningatar tai vain Kuningatar. Takhisis voi esiintyä viisipäisenä lohikäärmeenä, kauniina viettelijättärenä tai mustana ruhtinattarena, joka johtaa joukkonsa taistoon.
Takhisis, kuten muutkin Krynnin vanhat jumalat, on Kaaoksen, jumalien isän, tytär. Takhisiksen kerrottiin olleen isänsä suosikki, kunnes hän loi veljiensä kanssa Krynnin, maailman, jonka järjestystä Kaaos vihasi. Kaaos onnistuttiin vangitsemaan Harmaakiven sisälle, mutta pääsi vapaaksi huijaamalla irdoja, joiden hallussa Harmaakivi oli pitkään.
Takhisis on moneen kertaan koittanut nousta Krynnin yksinvaltiaaksi. Ensimmäisen yrityksen jälkeen hänet kuitenkin teljettiin Syvyyteen, eikä hän ole sen jälkeen voinut astua Krynnin päälle omin voimin.
Kaaoksen sodan lopussa Takhisis kaappasi maailman jossa hän voisi olla Ainoa Jumala. Tästä hän oli pitkään hyvin uupunut ja lepäsi vuosikymmeniä ennenkuin ilmoitti itsestään maailmalle Minan avulla eräänä myrskyisenä yönä. Sai paljon seuraajia Ainoana Jumalana.
Takhisiksen armeijassa taistelevat muun muassa hänen pahat lohikäärmeensä (mustat, valkoiset, siniset, punaiset ja vihreät) sekä muut pahuuden olennot, kuten hiidet, jätit ja drakolaiset, jotka ovat hyvien lohikäärmeiden munista tehtyjä olentoja.
Takhisiksen vihityt käyttävät mustaa kaapua, ja tunnuksenaan viisipäistä lohikäärmettä.
Paladinen uhrauksen ansiosta Takhisiksesta tulee kuolevainen jonka haltiakuningas Silvanoshei surmaa.
Paladine on Krynnissä hyvyyden jumala. Kuten edellä mainittiin, hänen sisaruksiaan ovat Takhisis ja Gilean. Paladinella on yksi poika, Solinari.
Paladine esiintyy maassa ollessaan velhona nimeltä Fibzan, joka käyttää tammista sauvaa, muodotonta (yleensä mustaa) hattua. Fibzan osaa mahtavia loitsuja, mutta jos hän olisi yksin esim. drakolaista vastaan, hän olisi kuollut jo aikaa sitten (koska ei yleensä muista loitsun sanoja).
Paladinen tähtikuvio on platinalohikäärme, joka kiertää Gileanin tähtikuviota, joka erottaa platinalohikäärmeen Takhisiksen viisipäisestä lohikäärmeestä, joka niin ikään kiertää Gileanin vaakaa.
Paladinen vihityt käyttävät valkoista korutonta kaapua, ja tunnuksenaan platinalohikäärmettä. Ennen Mullistusta he käyttivät ylellisiä valkoisia, kultakoristeisia kaapuja.
Paladinesta tulee kuolevainen, haltia, kun hän uhrautuu maailman tasapainon puolesta.
Gilean, puolueettomuuden jumala, Kirjan herra. Pyrkii pitämään maailman tasapainossa ja varoo sekaantumasta mihinkään. Gileanin sydän on kylmä ja hänen mielensä kiihkoton. On maailmassa kirjastossa esteettiensä ympäröimänä ihmishahmossa, Astinus, kirjoittamassa historiaa muistiin yötäpäivää. Gilean ei hamua itselleen seuraajia vaikka hyväksyy esteetit ja historijoitsijat.
Mishakal on lempeä parannuksen jumalatar ja Paladinen puoliso. Antaa Kuunkullalle parannuksen mahdin hieman ennen Peitsen Sotaa.
Mina on jumalatar, joka syntyi maailman luomisessa. Paladine ja Mishakal pitivät hänet salassa, kunnes Takhisis löysi hänet vedestä ja sai hänet tottelemaan itseään lukuisten koettelemusten jälkeen ja unohtamaan että on itsekin jumalatatar.
Sargonnas tai Sargas on Koston Jumala. Erittäin äkkipikainen. Suosii yletöntä verenvuodatusta ja ankaria rangaistuksia pienimmästäkin rikkeestä.
Morgion on tautien herra. Kaikkien Pyhien sodassa hän haavoittui ja jäi pysyvästi rammaksi. Morgionin vihityt ovat yleensä erilaisten tautien kalvamia ja täten heidän ulkonäkönsä voi järkyttää muita rujoudellaan. Etsivät jumalalleen seuraajia mm. vankityrmistä. Erityisen innoissaan tautien leviämisestä.
Chemosh on Kuoleman jumala, joka rakastuu palavasti Minaan luullen tämän olevan ihminen mutta lopulta hylkää tämän mustasukkaisena. Chemoshilla on todella vähän eläviä vihittyjä. Ennemmin tai myöhemmin kaikki kuolevaiset joutuvat tämän jumalan eteen. Yritti vallata maailman Minan avulla luomalla itselleen voittamattomia seuraajia jotka eivät tunne nälkää, ei janoa, eivät sairastu ja elävät ikuisesti.
Reorx, maailman Takoja, on kääpiöiden jumala, joka rakastaa koreita vaatteita ja uhkapelejä ("lyödäänkö vetoa?"). Useat kääpiöt kiroavatkin "Reorxin parran kautta". Tarujen mukaan auttoi takomaan legendaarisen pyhän Kharasin moukarin. On maailmassa Dougan Punahamara-nimisenä kääpiönä.
Hiddukel on varkaiden ja kauppiaiden suosima jumala. Jopa toiset jumalat ovat tehneet Hiddukelin kanssa huonoja kauppoja.
Zeboim on ailahtelevainen merten jumalatar. Hän yrittää saada Minan puolelleen.
Habbakuk on rauhallinen merten eläinten jumala, joka harvemmin sekaantuu mihinkään.
Sirrion on Tulen Herra. Kiinnostunut enimmäkseen omasta elementistään mutta myös alkemiasta. Kaoottisin kaikista puoluettomuuden jumalista.
Chislev on Metsämaiden Jumalatar joka huolehtii Krynnin luonnosta ja jossain määrin myös elämistä. Ei halua hallita luontoa tai käyttää sitä aseenaan.
Majere on Munkkijumala. Toimii Paladinen neuvonantajana. Rauhallinen, tyyni ja viisas jumala.
Kiri-Jolith, Oikeuden Miekka, on kaikista jumalista sotaisin. Ei koskaan väsy vaatimaan oikeutta. Kuitenkaan ei ole armoton.
Solinari, Lunitari ja Nuitari ovat magian jumalat. Heitä yhdistää rakkaus magiaan. Solinari on hyvyyden magian jumala, hänen velhonsa kantavat valkoista kaapua. Lunitari on puolueettoman magian jumalatar, hänen velhonsa käyttävät punaista kaapua. Nuitari taas on pahan magian jumala ja velhot käyttävät mustaa kaapua.
Muita jumalia ovat Zivilyn, Shinare ja Branchala.
Lohikäärmepeitsi
Lohikäärmepeitsi on Takhisiksen lohikäärmeitä vastaan käytetty peitsi. Peistä käytettiin ensimmäistä kertaa 3. lohikäärmesodassa, silloin sen löysi Huma kolmen koetuksen jälkeen. Toisen kerran peistä käytettiin Peitsen sodassa, jossa peitsen löysivät Peitsen Sodan sankarit Raistlin Majere, Laurana Kanan, Caramon Majere, Tika Waylan, Tanis Puolhaltia, Tasslehoff Takiaisjalka, Flint Tulivasara, Joentuuli, Kuunkulta, Sturm Kirkaskalpa sekä Lauranan veli Gilthanas. He saivat Peitsen terän käsiinsä vuorilla jäätyneiltä hopeiselta lohkäärmeeltä ja solamnian ritarilta, joka päästi irti peitsen terästä mystisesti jäätyneenä. Lohikäärmepeitsi on hyvän jumalan Paladinen ase Takhisista vastaan ja sellaisia voi takoa ennustuksen mukaan hopeasta vain ihminen, jolla on hopeinen käsi, eli Theros Rautamantu ja apunaan legendaarinen kääpiöitten pyhä Kharasin moukari.
Suomeksi julkaistut teokset juonellisessa aikajärjestyksessä
Raistlin-kronikat (the Raistlin Chronicles)
- Hengen miekka (1999) (Margaret Weis)
- Soturiveljet (2000) (Margaret Weis)
Kronikat (Dragonlance Chronicles)
- Syyshämärän lohikäärmeet (1990) (Margaret Weis, Tracy Hickman)
- Talviyön lohikäärmeet (1991) (Margaret Weis, Tracy Hickman)
- Kevätaamun lohikäärmeet (1991) (Margaret Weis, Tracy Hickman)
Kadonneet kronikat (The Lost Chronicles)
- Kääpiökuilujen lohikäärmeet (2007) (Margaret Weis, Tracy Hickman) (Sijoittuu ajallisesti Kronikoiden ensimmäisen ja toisen osan väliin)
- Mustan kuningattaren lohikäärmeet (2008) (Margaret Weis, Tracy Hickman)
- Tiimalasivelhon lohikäärmeet (2009) (Margaret Weis, Tracy Hickman)
Legendat (Dragonlance Legends)
- Kaksosten aika (1993) (Margaret Weis, Tracy Hickman)
- Kaksosten sota (1993) (Margaret Weis, Tracy Hickman)
- Kaksosten koetus (1993) (Margaret Weis, Tracy Hickman)
- Uusi sukupolvi (1996) (Margaret Weis, Tracy Hickman)
- Kesätulen lohikäärmeet (1996) (Margaret Weis, Tracy Hickman)
Viides aika
- Lohikäärmeiden aika (1998) (Jean Rabe)
- Myrsky nousee (1998) (Jean Rabe)
- Kuilu avautuu (1998) (Jean Rabe)
Sielujen sota (War of Souls)·
- Laskevan auringon lohikäärmeet (2000) (Margaret Weis, Tracy Hickman)
- Sammuneen tähden lohikäärmeet (2001) (Margaret Weis, Tracy Hickman)
- Kadonneen kuun lohikäärmeet (2002) (Margaret Weis, Tracy Hickman)
Musta oppilas
- Meripihkaa ja tuhkaa (2004) (Margaret Weis)
- Meripihkaa ja rautaa (2006) (Margaret Weis)
- Meripihkaa ja verta (2008) (Margaret Weis)
Minotaurisodat
- Veriyö (2003) (Richard A. Knaak)
- Veren vuorovedet (2005) (Richard A. Knaak)
- Veren valtakunta (2008) (Richard A. Knaak)
Solamnian nousu
- Ruusun herra (2006) (Douglas Niles)
- Kruunu ja miekka (2007) (Douglas Niles)
- Laki ja Totuus (2008) (Douglas Niles)
Dhamon-saaga
- Vedenpaisumus (2001) (Jean Rabe)
- Petos (2003) (Jean Rabe)
- Pelastus (2004) (Jean Rabe)
- Kuoleman järvi (2006)(Jean Rabe)
Kadonneet historiat (the Lost Histories)
- Villihaltiat (2000) (Douglas Niles)
- Irdat - tähtien lapset (2001) (Linda P. Baker)
- Merihaltiat (2002) (Paul B. Thompson, Tonya C. Cook)
- Minotaurien maa (2003) (Richard A. Knaak)
- Lohikäärmeet (2004) (Douglas Niles)
Kaaoksen sota
- Viimeinen kääpiökuningas (2001) (Douglas Niles)
- Nukkekuningas (2005) (Douglas Niles)
Kangin rykmentti
- Tuomion prikaati (1998) (Don Perrin, Margaret Weis)
- Drakolaisjuonia (2002) (Don Perrin, Margaret Weis)
Muut
- Murha Tarsiksessa (John Maddox Roberts)
- Mielen Demonit - Parhaat tarinat (1999) (Margaret Weis, Tracy Hickman, Don Perrin)
- Human Legenda (2006) (Richard A. Knaak)
Kivistänäkijät
- Kapina (2008) (Jean Rabe)
- Kuoleman tie (2009) (Jean Rabe)
- Hiisikansa (2011) (Jean Rabe)