Taiwanin maantiede

Taiwan muodostuu nykyään pääasiassa Taiwanin saaresta. Saaren pituus on 390 kilometriä ja leveys leveimmästä kohdasta 140 kilometriä.[1] Taiwanin lisäksi Kiinan tasavallan hallinnassa on myös muutamia pieniä saaria Taiwaninsalmen toisella puolella Kiinan rannikolla. Saarivaltion kokonaispinta-ala on 35 980 neliökilometriä, josta sisävesiä on 2,8 prosenttia. Sen itäpuolella sijaitsee Filippiinienmeri.

Taiwanin topografinen kartta.

Maasto ja kasvillisuus

Taiwanin keski- ja itäosia hallitsevat korkeat vuoret. Keskivuoristo (Taiwan Shan) muodostuu merenalaisen vuorijonon huipuista, joista korkein huippu on Yu Shan (3 952 metriä). Vuoriston pituus on noin 270 kilometriä.[1] Osittain saaren suurten korkeuserojen vuoksi Taiwanilla on monia erityyppisiä elinympäristöjä. Saaren länsiosissa on laaja tasanko, jossa viljellään riisiä. Puunhakkuun kannattamattomuuden vuoksi Taiwanin sisämaassa on runsaasti ainavihantia metsiä, jotka kasvavat jopa kolmen kilometrin korkeudessa. Alarinteillä kasvaa subtrooppista ainavihantaa metsää. Näiden metsien yleisiä puulajeja ovat Castanopsis hystrix, Cryptocarya chinensis ja kamferipuu (Cinnamomum camphora). Ylärinteillä kasvaa havupuuvaltaisia metsiä, joiden lajistoon kuuluu mäntyjä (Pinus), kuusia (Picea), hemlokkeja (Tsuga), pihtoja (Abies) ja valesypressejä (Chamaecyparis).[2]

Ilmasto

Taiwanin ilmasto on pohjoisessa subtrooppinen ja etelässä trooppinen. Sadekausi kestää toukokuusta lokakuuhun. Keskilämpötila on kesällä korkeintaan 35 astetta ja talvella vähintään 10 astetta. Vuoristossa voi kuitenkin sataa lunta. Vuodessa sataa keskimäärin 2 500 millimetriä, mutta vuoristossa sademäärä voi olla monta kertaa korkeampi.[3]

Ongelmia

Maanjäristykset ja taifuunit ovat yleisiä Taiwanissa, ja ne aiheuttavat suurta tuhoa saarivaltiolle. Taifuunien seurauksesta syntyvät maanvyörymät aiheuttavat suuria vahinkoja etenkin länsipuolen maanviljelylle.

Luonnonsuojelu

Taiwanissa on yhdeksän kansallispuistoa: Etelä-Penhu, Dongsha, Kinmen, Shei-pa, Taroko, Yangmingshan, Yushan ja Kenting.[4]

Lähteet

  • Martin, Penny & Olds, Margaret (toim.): Geographica - suuri maailmankartasto: maanosat, maat, kansat, s. 162. Könemann, 2003. ISBN 3-8290-2481-9.
  • Sweeney, Sarah et al.: Taiwan. Insight Guides. Singapore: Apa Publications, 2013. ISBN 978-178-005-605-0. (englanniksi)

Viitteet

  1. Taiwan, s. 19
  2. Southeastern Asia: Taiwan WWF. Viitattu 10.10.2012. (englanniksi)
  3. Taiwan, s. 20–21
  4. About the Parks Taiwan National Parks. Viitattu 30.3.2019.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.