Taipaani

Taipaani[2] (Oxyuranus scutellatus) on taipaaneihin kuuluva pitkä ja solakka käärmelaji. Siitä tunnetaan kaksi alalajia, papuantaipaani (Oxyuranus scutellatus canni) ja rannikkotaipaani (Oxyuranus scutellatus scutellatus).

Taipaani
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Käärmeet Serpentes
Heimo: Myrkkytarhakäärmeet Elapidae
Alaheimo: Melakäärmeet Hydrophiinae
Suku: Taipaanit Oxyuranus
Laji: scutellatus
Kaksiosainen nimi

Oxyuranus scutellatus
(Peters, 1867)

Taipaanin levinneisyys
Taipaanin levinneisyys
Katso myös

  Taipaani Wikispeciesissä
  Taipaani Commonsissa

Levinneisyys

Taipaania on tavattu Australian pohjoiselta ja itäiseltä rannikolta. Levinneisyysalueeseen kuuluvat Queenslandin itäinen rannikko ja Uuden Etelä-Walesin rannikon pohjoisin osa, Pohjoisterritorion pohjoisosat sekä Kimberleyn seutu Länsi-Australiassa. Levinneisyysalue ei ole yhtenäinen.[3]

Tuntomerkit

Taipaanin väritys vaihtelee mustasta kullanruskeaan. Taipaani kasvaa keskimäärin 2,5 metrin pituiseksi; pisin tavattu yksilö oli 3,35 metriä pitkä.[3] Taipaani voi painaa 2,5–4,5 kglähde? .

Ravinto

Taipaani syö pääasiassa lintuja ja pienjyrsijöitä, kuten rottia ja hiiriä, mutta liskoja vain harvoin. Se voi myös syödä pieniä pussieläimiä kuten pussinäätiä ja pussimäyriä.[3]

Myrkky

Taipaani on taipaaneista toiseksi myrkyllisin. Taipaani on sekä Australian että koko maailman kolmanneksi myrkyllisin käärme. Taipaania myrkyllisempiä käärmeitä ovat vain aavikkotaipaani (Oxyuranus microlepidotus) ja idänruskokäärme (Pseudonaja textilis)[3]. Taipaanin myrkkyhampaat ovat yläleuan etuosassa, kuten muillakin taipaaneilla ja hampaat kasvavat käärmeen koosta riippuen jopa 13 mm pitkiksi[3]. Taipaanin myrkky voi tappaa terveen ihmisen jopa kuudessa tunnissalähde?. Taipaanin myrkyn LD50-arvo on 0,099 mg/kg. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yhden pureman sisältämä myrkkymäärä voisi tappaa jopa 100 000 hiirtä.[3]

Lähteet

  • Matelijat ja sammakkoeläimet -kirja
  • Dangerous animals -kirja
  • Katseenvangitsijat -kirja
  • Suuri eläintietosanakirja
  • World animals -kirja
  • Eläinten ennätyksiä -kirja

Viitteet

  1. Tallowin, O., Parker, F., O'Shea, M., Hoskin, C., Vanderduys, E., Amey, A. & Couper, P.: Oxyuranus scutellatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2018. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 14.9.2022. (englanniksi)
  2. Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 5. Sydän–Öljykala, s. 1823–1824. Helsinki: Otava, 1975. ISBN 951-1-02059-5.
  3. Coastal Taipan Queensland, Australia: Billabong Sanctuary. Viitattu 28.11.2010. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.