Tadaksahakin kieli
Tadaksahakin kieli on Malin Gaon alueen Ménakan ja Ansongon piireissä asuvien idaksahakien puhuma pohjoinen songhaikieli. Sen lähimmät sukukielet ovat tagdal, tasawaq ja korandje.[1] Tadaksahakin puhujia arvioidaan olevan 31 800 henkeä (vuonna 2005)[2].
Tuaregi on vaikuttanut hyvin voimakkaasti tadaksahakin sanastoon ja kielioppiin, ja eräät tutkijat ovat pitäneet sitä songhain ja tuaregin sekakielenä[3]. Sen äännejärjestelmälle ovat ominaisia faryngaaliset konsonantit sekä faryngalisoituneet alveolaarit[4]. Sanastossa on vain noin 300 songhaista peräisin olevaa lekseemiä, joiden taivutusjärjestelmä on usein erilainen kuin tuaregiperäisillä sanoilla. Ehkäpä erikoisin piirre on se, että verbejä johdettaessa songhaiperäiset sanat korvataan vastaavilla tuaregin verbeillä, esim. ŋa ’syödä’ – ʃ-íkʃa ’ruokkia’, bíibi ’olla musta’ – s-ǝkwǝl ’tehdä mustaksi’, kár ’lyödä’ – nǝ-mm-aŋɣa ’lyödä/tappaa toinen toisensa’.[5]
Lähteet
- Christiansen-Bolli, Regula: A Grammar of Tadaksahak, a Northern Songhay Language of Mali. Köln: Rüdiger Köppe Verlag, 2010. ISBN 978-3-8964-5931-2. Teoksen verkkoversio (viitattu 19.7.2012).
Viitteet
- Christiansen-Bolli, s. 1-2.
- Christiansen-Bolli, s. 5.
- Christiansen-Bolli, s. 2.
- Christiansen-Bolli, s. 347.
- Christiansen-Bolli, s. 49–50.