Taarab
Taarab (tarabu, tarab) on musiikkityyli, joka on suosittua erityisesti Tansanian ja Kenian rannikkoseuduilla sekä niille kuuluvilla saarilla (erityisesti Tansanian liittovaltioon kuuluvalla Sansibarin saarella). Musiikkityyli yhdistää Itä-Afrikassa vallinneiden sekä muiden kulttuurien musiikkityylejä perinteiseen itä-afrikkalaiseen kansanmusiikkiin.
Taarabin syntyhistoria ajoittuu 1800-luvulle, jolloin Sansibarille muuttaneet turkkilaiset muusikot ryhtyivät liittämään omaan musiikkiinsa vaikutteita Sansibarin ja Pemban saarten alkuperäisistä tanssirytmeistä. Myöhemmin mukaan tuli vaikutteita egyptiläisestä, libanonilaisesta ja latinalais-amerikkalaisesta musiikista. Myös intialainen musiikki yleensä ja elokuvamusiikki erityisesti on antanut musiikille vaikutteita.
Laajempaan tietoisuuteen taarab-musiikki tuli 1920-luvun loppupuolelle, Siti binti Saadin tultua musiikkityylin tunnetuimmaksi tulkitsijaksi. Hän teki myös ensimmäiset musiikkityylin levytykset noihin aikoihin Intiassa.
Laulujen aiheet käsittelevät yleensä rakkautta, ystävyyttä ja elämää. Vuonna 1964 tapahtuneesta Tansanian itsenäistymisestä alkaen aiheena on voinut olla myös vallankumous.
Tyypilliseen taarab-kokoonpanoon kuuluu laulun (joka on yksiäänistä ja edustaa näin muuta kuin Tansanian alkuperäistä perinnettä) lisäksi seuraavia soittimia:
Lähteet
- http://www.afropop.org/explore/style_info/ID/19/Taarab/ (Arkistoitu – Internet Archive)
- Taarifa (Suomi-Tansania- seura ry:n lehti) 2/91
- Mgana, I: Jukwaa la taarab Zanzibar. Helsinki: Mediafrica 1991.