Syvaš
Syvaš (ukr. Сиваш, ven. Сиваш, Sivaš, krimintat. Sıvaş) eli Mätämeri (ukr. Гниле Море, Gnyle More, ven. Гнилое Море, Gniloje More, krimintat. Çürük Deñiz) on Krimin niemimaan itä- ja pohjoisrannikkoa reunustavien ja siihen työntyvien matalien lahtien järjestelmä, jonka Arabatinkynnäs erottaa Asovanmerestä. Pohjoisosiltaan Syvaš kuuluu Hersonin alueeseen. Syvašin vesi on hyvin suolaista (suolapitoisuus noin 60 ‰). Alueen pinta-ala on noin 2 560 km² ja kesäisin se on mineraalisuolojen peittämä. Näitä suoloja käytetään kemianteollisuuden raaka-aineina.[1][2]
Syvas on suolainen vesialue Ukrainassa, Krimin autonomisen tasavallan ja Hersonin raja-alueella. Kapea Arabatinkynnäs erottaa vesialueen Asovanmerestä.
Syvaš on erittäin matala: sen syvin kohta on vain 3 metriä ja keskisyvyys on 0,5–1 m. Sen pohja on yli 5 m syvän lietteen peitossa. Syvaš on kansainvälisesti merkittävä kosteikkoalue.
- Syvaš satelliittikuvassa.
- Syvašin länsiosassa vesi on mikroskooppisten Dunaliella salina -levien vuoksi punertavaa.
Lähteet
- Syvash Encyclopædia Britannica Online. 19.4.2007
- Sea of Azov Internet Encyclopedia of Ukraine.
Aiheesta muualla
- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Syvaš Wikimedia Commonsissa
- Sijaintikartta et.wikipedia.org
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.