Sven Kalisch
Sven Kalisch (s. 21. maaliskuuta 1966 Hampuri), aikaisemmin Muhammad Sven Kalisch on saksalainen juristi ja entinen islamilainen teologi, joka irtautui islaminuskosta. Hän oli Saksan liittotasavallan ensimmäinen islamin professori, joka koulutti yliopistossa koulujen islaminopettajia. Nykyään hän opettaa Münsterin yliopistossa Lähi-idän myöhäisantiikin aatehistoriaa.
Sven Kalisch | |
---|---|
Henkilötiedot | |
Syntynyt | 21. maaliskuuta 1966 |
Kansalaisuus | Saksa |
Arvonimi | professori |
Koulutus ja ura | |
Tutkimusalue | arabia ja islam |
Elämä
Sven Kalisch kääntyi protestanttisesta kristinuskosta 15-vuotiaana shiialaisen islamin zaydilaiseen suuntaukseen ja vaihtoi etunimensä Muhammadiksi. Vuonna 1997 hän suoritti oikeustieteellisen tohtorintutkinnon aiheena islamilainen oikeustiede. Hän toimi asianajajana vuoteen 2001. Vuonna 2002 hän pätevöityi islamintutkimuksen kentälle tutkielmalla Fiqh und Usul-al-fiqh in der Zaidiya. Die historische Entwicklung der Zaidiya als Rechtsschule. Sen jälkeen hän toimi islamin dosenttina Hampurin yliopistossa.
Kalisch oli vuodesta 2004 Münsterin yliopiston islamin professorin virassa ja opetti tulevia islaminopettajia saksalaisiin kouluihin. Vuonna 2008 hän päätyi käsitykseen, ettei Muhammedia todennäköisesti koskaan ollut olemassa.[1] Muhammedin ohella Kalisch alkoi epäillä myös Abrahamin, Mooseksen, Jeesuksen ja eri uskontojen profeettojen olemassaoloa.[1] Kalisch luopui islamista 42-vuotiaana, minkä jälkeen alettiin miettiä hänen oikeuttaan pitää hallussa islamilaisen teologian professuuria. Yliopiston johdon kanssa käytyjen neuvottelujen tuloksena sovittiin, että hän edustaa vastedes ”Lähi-idän jälkiantiikin aatehistorian” oppituolia. [2] Professorin työhuone on salainen, ja hän elää poliisivartiossa, koska islamista luopuminen rangaistaan sharia-lain mukaan kuolemantuomiolla.[3][4]
Tutkimus
Kalisch katsoo, että muslimit eivät koskaan ole olleet edes kiinnostuneita kysymyksestä, oliko Muhammed historiallinen henkilö. Islam esittää Muhammedissa mielikuvan täydellisestä ihmisestä (ma'sum)[5], joka on jäljittelemisen arvoinen. Jokainen projisioi tähän hahmoon sen, minkä haluaa. Muhammed on symboli eikä historiallinen henkilö.[6]
Kalisch on huomauttanut haditheihin liittyvästä kehäpäätelmästä. Hadithit kertovat, mikä on oikea usko, mutta tullakseen hyväksytyksi niiden täytyi olla sellaisten henkilöiden välittämiä, joilla jo oli oikea usko. Oikea usko täytyi siis tietää jo ennen kuin tiedettiin, mikä oli hadithin sisältö eli oikea usko. Juuri tämän takia sunnit ja shiiat eivät ole vieläkään päässeet sopuun siitä, mitkä hadithit ovat luotettavia ja mitkä eivät.[7]
Kalisch lähestyi islamista luovuttuaan islamintutkimuksen Saarbrückenin koulukuntaa, johon kuuluvat mm. Karl-Heinz Ohlig, Gerd R. Puin ja Christoph Luxenberg, jotka kaikki ovat toimineet Saarlandin yliopistossa Saarbrückenissä. Koulukunnan edustajat pitävät Koraania alun perin kristillisenä tekstinä, jonka alkukieli oli syyroaramea arabiankielen sijasta. Muhammedia pidetään käännösvirheen perusteella syntyneenä hahmona, jota kristinuskon pohjalta kehittyvä uskonto tarvitsi omaksi profeetakseen. Koulukunta on osa historiallis-kriittistä islamintutkimusta ja edustaa sen radikaaleinta laitaa.
Lähteet
- Hämeen-Anttila, Jaakko: Islamin käsikirja. Helsinki: Otava, 2004. ISBN 951-1-18669-8.
- Kalisch, Sven: Anmerkungen zum isnad – ein Beitrag zum Verständnis islamischer Gesichtskonstruktion. Teoksessa: M. Gross & K-H. Ohlig (toim.) Die Entstehung einer Weltreligion III. Die heilige Stadt Mekka – eine literarische Fiktion, s. 292–347. Verlag Hans Schiler, 2014.
Viitteet
- Higgins, Andrew: Professor Hired for Outreach to Muslims Delivers a Jolt. Islamic Theologian's Theory: It's Likely the Prophet Muhammad Never Existed Wall Street Journal. 15.11.2008. Viitattu 12.12.2021.
- Neues Aufgabengebiet für Sven Kalisch WWU Münster. 13.7.2010. Viitattu 12.12.2021.
- Spiewak, Martin & Schenk, Arnfrid: "Religionen sind wie Krücken" Zeit Online. 1.10.2008. Viitattu 12.12.2021.
- Melanie Longerich: Muhammad ist nicht mehr Deutschlandfunk. 6.5.2010. Viitattu 2.9.2022.
- Hämeen-Anttila 2004, s. 97
- Muhammad Kalisch: Islamische Theologie ohne historischen Muhammad? Anmerkungen zu den Herausforderungen der kritischen-historischen Methode für das islamische Denken. giordano-bruno-stiftung.de. 2009.
- Kalish 2014, 342