Susan Haack

Susan Haack (s. 1945) on englantilainen filosofian ja oikeustieteen professori Miamin yliopistossa Yhdysvalloissa. Hänen merkittävin panoksensa on ollut kielifilosofian, tietoteorian ja metafysiikan alueilla.

Susan Haack

Foundherentismi

Haack tunnetaan ennen kaikkea tietoteoriastaan nimeltä foundherentismi, jolla hän pyrki välttämään sekä fundamentalismin (foundationalismi; jonka ongelmana on päättymätön regressio) että koherentismin (jonka ongelmana on kehämäisyys) tuottamat loogiset ongelmat. Hän havainnollisti ajatustaan vertauksella sanaristikosta. Yksinkertaistettuna se kuuluu seuraavasti: Vastauksen löytäminen vihjeen perusteella vastaa fundamentaalin lähteen (joka perustuu empiiriseen todistusaineistoon) hyödyntämistä. Ristikkäisten sanojen keskinäisen mielekkyyden varmistaminen vastaa koherenssiin perustuvaa oikeuttamista. Kummatkin ovat oleellisia osia tiedon oikeuttamisessa.

Julkaisuja

Teoksia

  • Deviant Logic (1974)
  • Philosophy of Logics (1978)
  • Manifesto of a Passionate Moderate: Unfashionable Essays (1998)
  • Defending Science: Within Reason Between Scientism and Cynicism (2003)
  • Pragmatism, Old and New (toim., yhdessä Robert Lanen kanssa, 2006)

Artikkeleita

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.