Suomen islamilainen puolue

Suomen islamilainen puolue (SIP) on suomalainen poliittinen yhdistys. Yhdistys on perustettu 1. syyskuuta 2007[1] ja rekisteröity 25. helmikuuta 2009.[2] Yhdistyksen perustajat ovat syntyperäisiä suomalaisia ja sunnimuslimeiksi kääntyneitä,[3] ja heidän tavoitteenaan on edistää "terveitä elämäntapoja ja islamilaista elämäntyyliä".[4] Yhdistys pitää ulkoparlamentaarista vaikuttamista riittämättömänä ja pyrkii siksi ”sinne, missä politiikkaa Suomessa tehdään”.

Abdullah Tammi Suomen islamilaisen puolueen ensimmäisenä puheenjohtajana

Yhdistykseen ensimmäinen puheenjohtaja oli Abdullah Tammi. Joulukuussa 2009 Tammi ilmoitti eroavansa Suomen islamilaisen puolueen puheenjohtajan asemasta. Tammelle ja puolueen hallituksen muiden jäsenten välille oli tullut kiistaa, kun Tammi otti kantaa terrorismia vastaan. Hallituksen jäsenen Sauli Ingmanin mukaan Tammi oli yksipuolinen tuomitessaan Tšetšenian terrorismin mutta ei Venäjän valtion terrorismia Tšetšeniassa.[5]

Historia

Yhdistys sai syksyllä 2007 huomiota tiedotusvälineissä. Sen puheenjohtajan, Abdullah Tammen, mukaan sillä oli muutamia satoja kannattajakortteja tammikuussa 2008 ja sillä oli vielä matkaa vaadittuun 5000 rekisteröityyn kannattajaan. Rekisteröitymisprosessi yhdistysrekisteriin alkoi marraskuussa 2007.[6]

YLE:n TV-uutisissa 3. syyskuuta 2008 Tammi kertoi yhdistyksen sääntöjen olevan ministeriössä tutkittavana. Puolueella oli tässä vaiheessa oman ilmoituksensa mukaan yli 3 500 kannattajakorttia koossa. Tammi uskoi, että yhdistyksen päästessä rekisteriin on kannattajakorttien keruukin aivan loppusuoralla. Tammen mukaan puolueella oli lokakuun lopussa 2008 jäseniä vajaa 200 ja näiden lisäksi satakunta jäsentä, joiden jäsenyys pitää vielä hyväksyä puoluehallituksessa.[7]

Syksyn 2008 kunnallisvaaleihin yhdistys ei ehtinyt, mutta se asetti Helsingissä kaksi puolueiden ulkopuolista ehdokasta – Abdullah Tammen ja Sauli Ingmanin – valitsijayhdistyksen kautta.[8] ”Suomen Islamilaisen Puolueen yhteislista” keräsi Helsingin vaalipiirissä 160 ääntä, mutta yhtäkään ehdokasta ei valittu kaupunginvaltuustoon.[9]

Julkisuudestaan huolimatta yhdistys ei ole saanut kerättyä riittävää määrää kannatuskortteja päästäkseen puolerekisteriin. Suomen islamilainen puolue ei ole voittanut ainuttakaan eduskunta-, europarlamentti- tai kuntavaltuustopaikkaa.

Tavoitteet

Kotimaanpolitiikka

Yhdistys korostaa perhearvoja ja siveellisyyttä islamin arvojen mukaan. Se vaatii alkoholijuomien täyskieltoa sekä tupakan mainostamisen kieltämistä[4]. Yhdistys pyrkii edistämään poikien ja miesten ympärileikkausta julkisessa terveydenhoidossa, halal-teurastuksen sallimista sekä muslimien oikeutta päästä perjantaina työstä moskeijaan. Yhdistys vaatii myös Suomeen korotonta islamilaista pankkijärjestelmää[4] ja muslimimiehille avioitumismahdollisuutta neljän naisen kanssa.[10]

Ulkopolitiikka

Ulkopolitiikassa yhdistys vaatii ehdotonta puolueettomuuspolitiikkaa, ydinaseetonta Pohjolaa ja mahdollisesti eroamista Euroopan unionista puolueettomuuden nimissä. Yhdistyksen mielestä Suomen pitäisi osallistua vain YK:n rauhanturvatehtäviin[11].

Yhdistys pitää George W. Bushin Irakin sotaa islamin vastaisena sotana ja Irakin kansan riistämisenä sekä mm. Viroa ja Georgiaa sen liittolaisina. Yhdistys esittää myös, että Viron hallituksen osallistuminen "saatanallisen hallituksen miehitystoimiin Irakissa" on sodanjulistus "Islamia vastaan kaikkialla maailmassa."[12].

Šaria-laki

Yhdistys kunnioittaa Suomen lakeja, mutta kannattaa pitkällä tähtäimellä niiden korvaamista islamilaisella šaria-lailla.

Kritiikki

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) ilmoitti 2008, ettei halunnut sallia islamilaisen puolueen syntyä. Eräänä syynä tähän oli puolueen ajama islamilaisen lain eli šarian käyttöönotto, mikä oli Thorsin mukaan islamin vastaista.[13]

Lähteet

  1. Suomen islamilaisen puolueen verkkosivut
  2. Patentti- ja rekisterihallitus: Yhdistysnetti, Rek. nro 200.365 (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Hanna Kaarto: Islamilainen puolue poistaisi oluen kaupoista ja edistäisi ympärileikkauksia Hs.fi. 7. syyskuuta 2007. SanomaWSOY. Viitattu 15. helmikuuta 2008.
  4. Islamilainen puolue pyrkii puoluerekisteriin (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. Suomen islamilaisen puoleen johtaja erosi: Terrorismikiista uusisuomi.fi. 19.12.2009. Uusi Suomi.
  6. Hanna Kaarto: Islamilainen puolue kerää kannattajakortteja kebab-ravintoloissa. Helsingin Sanomat, 7. tammikuuta 2008. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 10. tammikuuta 2008.
  7. Ilta-Sanomat: IS paikalla Suomen Islamilaisen puolueen vaalivalvojaisissa Ilta-Sanomat, Videot. 26.10.2008. Arkistoitu 27.10.2008. Viitattu 27.10.2008.
  8. YLE: TV-uutiset: Suomen puoluekartalle ilmestynyt uusia yrittäjiä YLE Areena. 3.9.2008. Viitattu 20.10.2008.
  9. Oikeusministeriö: Etusivu - KUNNALLISVAALIT 26.10.2008 - Tulos - Helsinki
  10. http://suomenislamilainenpuolue.fi/puolueohjelma.html
  11. Kuolemantuomio uskottomalle, Aamulehti 7.2.2008
  12. Yhdistyksen tiedotteet
  13. Astrid Thors haluaa kieltää islamistisen puolueen Ilta-Sanomat 8.2.2008. Viitattu 6.3.2010

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.