Suomen Viron-instituutti

Suomen Viron-instituutti (vir. Soome Instituut, ruots. Finlands institut i Estland) on Tallinnassa ja Tartossa toimiva suomalainen instituutti, jonka tehtävänä on ”ylläpitää ja kehittää suomalais-virolaisia kulttuurisuhteita ja koulutusyhteistyötä, tiedottaa Suomesta sekä edistää Suomen ja Viron välisiä yhteyksiä yhteiskunta- ja elinkeinoelämän eri aloilla”. Instituutin toimintaa ylläpitää Suomen Viron-instituutin säätiö. Instituutti perustettiin vuonna 1991, ja se aloitti toimintansa nykyisessä muodossaan vuonna 1994.[1]

Suomen Viron-instituutti järjestää yhteistyössä alan toimijoiden kanssa erilaisia kulttuuritapahtumia, taiteilijavierailuita ja luentoja. Yksi sen perustoiminnoista on myös suomenkielisen kirjaston ja lukusalin ylläpito.

Suomi-instituutin toimipiste Tallinnassa sijaitsee Kirjailijaliiton talossa osoitteessa Harju 1. Tartossa sijaitsevat instituutin kirjasto ja lukusali osoitteessa Ülikooli 11.

Projekteja

Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumat Virossa

Vuonna 2017 Suomen Viron-instituutti vastasi useista Suomi 100 -tapahtumista Virossa.

Suomi 100 -konsertissa Tallinnassa 10. kesäkuuta 2017 olivat paikalla molempien maiden presidentit sekä pääministerit. Vasemmalta: Viron Tasavallan pääministeri Jüri Ratas ja presidentti Kersti Kaljulaid, Suomen Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä sekä rouva Jenni Haukio. Kuva Sven Tupits
Suomi 100 -konsertin esiintyjiä. Kuva Sven Tupits

Suomi 100 -suurkonsertti järjestettiin 10. kesäkuuta 2017 Tallinnan Vapaudenaukiolla, ja konsertti oli juhlavuoden päätapahtuma. Suurkonsertissa esiintyi suomalaisia ja virolaisia pop- ja rockmuusikkoja, jotka esiintyivät yhdessä ja erikseen: Saara Aalto, Tõnis Mägi, Paleface, Chalice, Iiris, Tuomo, Mari Kalkun, Ailu Valle, Jüri Pootsmann, Lenna, Scandinavian Music Group, Ronya, Stig Rästa, Villu Tamme, Petri Laaksonen, Jaan Pehk ja Kalle Sepp. Konsertin juonsivat Sanna Stellan ja Jan Uuspõld.

100 esinettä Suomesta [2]

Näyttely kertoo elämästä Suomessa esittelemällä yhden esineen kultakin itsenäisyyden vuodelta. Se kertoo Suomesta ja suomalaisuudesta arkisin, innovatiivisin ja humoristisin esimerkein. Näyttelyn kuraattoreina toimivat historioitsija ja kirjailija Anna Kortelainen sekä designer Pekka Toivanen. Näyttelystä on tehty myös verkkoversio.

100 Talks – suomalais-virolaisten keskustelujen sarja

Instituutti järjesti mahdollisuuden vaihtaa mielipiteitä ja kokemuksia ja käydä suomalais-virolaisia keskusteluita. Virolaiset tahot saivat hakea instituutilta tukea tuodakseen suomalaisia esiintyjiä omiin tilaisuuksiinsa Virossa. Suomen Viron-instituutti taltioi keskustelut ja jakoi ne oman YouTube-kanavansa kautta kaikille.

100 hetkeä -valokuvakilpailu

Kesällä 2017 järjestettiin valokuvakilpailu, jossa suomalaiset valokuvasivat Viroon liittyviä elämyksiä ja kokemuksia ja virolaiset puolestaan kaikkea, minkä kokivat olevan suomalaista tai liittyvän Suomeen. Suomalais-virolainen tuomaristo valitsi voittajakuvat aihetunnisteella #vironhetki tai #soomehetk lähetetyistä kuvista. Parhaat kuvat olivat vuosina 2017 ja 2018 esillä Tallinnan Viru Keskuksessa, Tarton Kaubamajassa ja Helsingin Sanomatalossa.

Suomen Viron-instituutti ja suomen kielen opetus

Instituutti tukee suomen kielen opetusta Virossa ja erityisesti kouluissa, joissa suomea opetetaan toisena vieraana kielenä. Instituutti järjestää ja tukee monia eri hankkeita ja tapahtumia, kuten suomen kielen kilpailuja ja suomen kielen opettajien koulutustilaisuuksia. Vuonna 2017 Suomen Viron-instituutti julkaisi suomen kielen oppimateriaalit virolaisten koulujen 6.–9. luokille.[3]

Johtajat

Lähteet

  1. Meistä Suomen Viron-instituutin verkkosivusto. Tallinna: Suomen Viron-instituutti. Viitattu 4.1.2011.
  2. 100 Objects from Finland www.100objects.fi. Viitattu 31.1.2018.
  3. Toome, Eva: Ensimmäinen Suomi toisena vieraana kielenä -oppimateriaali on ilmestynyt Suomen Viron-instituutti. Viitattu 31.1.2018.
  4. Suomen Viron-instituutin uudeksi johtajaksi Tallinnan-suurlähetystön entinen lehdistöneuvos Hannele Valkeeniemi Helsingin Sanomat. 2.8.2021. Viitattu 4.8.2021.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.