Suomen Ratsastajainliitto

Suomen Ratsastajainliitto ry (SRL) on vuonna 1920 perustettu Suomen ratsastusurheilun keskusjärjestö. Vuodesta 1923 SRL on ollut kansainvälisen ratsastusliiton (Fédération équestre internationale, FEI) jäsen. SRL on myös Suomen Olympiakomitean jäsen. SRL edistää ratsastusta yleisenä urheilu- ja liikuntakasvatusmuotona, järjestää ratsastuskilpailuja sekä kehittää ratsastuksenopetusta ja valmennusta Suomessa. Eräs SRL:n tärkeimmistä tehtävistä on turvata hevosen hyvinvointi kaikessa urheilu- ja harrastetoiminnassa.

Organisaatio

Liiton toimistoa johtaa pääsihteeri.

SRL:n varsinaisia jäseniä ovat paikalliset rekisteröidyt ratsastusseurat, joita on noin 500 (tilanne vuonna 2016). Jäsenenä näissä ratsastusseuroissa on noin 45 000 henkeä. Seurat toimivat paikallisen ratsastusurheilun edistämiseksi järjestämällä esimerkiksi valmennuksia, kilpailuja ja koulutusta. Usein ratsastusseurat toimivat ratsastuskoulun tai -tallin yhteydessä. SRL:n yhteisöjäseniä ovat SRL:n hyväksymät ratsastuskoulut ja -tallit, muut ratsastuspalveluja tarjoavat yritykset, oppilaitokset tai yhteisöt. Kaikkiaan liiton hyväksymiä jäsentalleja vuoden 2016 lopussa oli 397.

Ratsastusseuroihin kuulumattomat, SRL:n hyväksymällä ratsastuskoululla tai -tallilla säännöllisesti (vähintään 3 kertaa kuukaudessa) ratsastavat henkilöt ovat Green Card -jäseniä, joita on noin 3 000.[1]

SRL:n jäsen- ja tiedotuslehti on kahdeksan kertaa vuodessa ilmestyvä Hippos, joka postitetaan kaikille Ratsastajainliiton jäsenseurojen jäsenille.

Hallitus ja aluejaostot

Varsinaisten jäsenten (ratsastusseurojen) edustajat kokoontuvat kerran vuodessa liittokokoukseen, jossa valitaan hallitus (6 jäsentä sekä puheenjohtaja, vuonna 2017 Laura Airaksinen).[2]

Suomi on jaettu kahdeksaan paikalliseen alueeseen, joissa aluejaostot organisoivat ja koordinoivat liiton toimintaa paikallistasolla. Jokainen jäsenseura kuuluu johonkin näistä paikallisista alueista. Seurat valitsevat alueen kokouksessa aluejaostojen hallitukset.

Kilpailutoiminta

SRL:n alaisuuteen kuuluvat ratsastuksen olympialajit kouluratsastus, kenttäratsastus ja esteratsastus. Muut ratsastuslajit ovat matkaratsastus, lännenratsastus, valjakkoajo, vikellys, islanninhevosratsastus sekä vammaisratsastus. FEI:n jäsenenä SRL saa järjestää kansainvälisiä kilpailuja, joissa noudatetaan SRL:n laatimia, FEI:n julkaisemien kansainvälisten kilpailujen ja olympiakisojen kilpailusäännöstöjen pohjalta tulkitsemia kilpailusääntöjä. Jokainen SRL:n jäsenseuran jäsen, joka on maksanut jäsenmaksun, on kilpailukelpoinen jäsenseuran kilpailuissa. Alue- ja kansallisiin kilpailuihin jäsenen on lisäksi anottava seuransa kautta alueellinen tai kansallinen kilpailulupa. Ulkomailla pidettäviin kilpailuihin osallistuminen edellyttää kansallisen kilpailuluvan lisäksi SRL:n kirjallista lupaa.

Ratsastuskoulut ja -tallit

SRL valvoo ja hyväksyy ratsastuskouluja ja harrastetalleja. Hyväksymisen edellytyksenä on tiettyjen perusvaatimusten (esimerkiksi koulutettu henkilökunta, sopivat opetushevoset ja turvalliset puitteet) täyttyminen. Ratsastuskoulujen ja harrastetallien vaatimukset eroavat hieman toisistaan: ratsastuskouluissa pääpaino on opetuksen tasossa ja tiloissa, harrastetalleilla puolestaan opetukselle ja puitteille asetetut vaatimukset ovat matalammat ja pääpaino on hevostaitojen opettelussa. Usein harrastetallit ovat erikoistuneet tiettyyn lajiin tai toimintaan, esimerkiksi vaelluksiin, koulu-ja esteratsastukseen. Voi olla myös lännenratsastukseen panostavia talleja.

SRL:n tallitarkastajat tarkastavat tallien hyväksymiskriteerien täyttymisen uusien tallien kohdalla sekä tarkastavat vuosittain jäsentallit.

Talous

Rahoitus

Rahoituksen lähde 2018 2017
Opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustus 715 000 €[3] 715 000 €[3]

Lähteet

  1. Tilastotietoa ratsastuksesta ratsastus.fi. Arkistoitu 9.11.2017. Viitattu 9.11.2017.
  2. Hallitus ratsastus.fi. Arkistoitu 9.11.2017. Viitattu 9.11.2017.
  3. Liikuntaa edistävien järjestöjen yleisavustus 23.5.2018. Opetus- ja kulttuuriminiseriö. Viitattu 23.5.2018.

    Kirjallisuutta

    • Erkki Vasara: Suomen ratsastusurheilun historia. SRL. Helsinki 1987.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.