Stoner rock

Stoner rock tai stoner metal on raskas hidas- tai keskitempoisen rockmusiikin tyylilaji, joka syntyi 1990-luvulla. Stoner rockissa yhdistyvät usein bassopitoiset kitarariffit ja melodiset, hieman käheät tai karheat lauluäänet. Stoner rockista käytetään usein myös nimeä Desert Rock eli "autiomaarock". Tämä käsite viittaa Kalifornian Palm Desertissä vaikuttavaan "Palm Desert Sceneen", johon kuuluu monia tyylilajin kuuluisimmista suurimmista artisteista ja yhtyeistä.

Stoner rock
Alkuperä heavy metal, psykedeelinen rock, bluesrock, acid rock, doom metal
Alkuperämaa Yhdysvallat (Kalifornia)
Kehittymisen
ajankohta
1990-luvun alku
Tyypillisiä
soittimia
sähkökitara, bassokitara, rumpusetti, laulu
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
stoner sludge

Nimitys stoner rock tulee tyylilajin ja sen edustajien yhteydestä kannabiksen käyttöön. Kannabiksen käyttäjästä käytetään joskus slanginimeä stonerlähde?.

Stoner rockin esimuodot

Stoner rockin juuret palautuvat lähinnä 1960-luvun lopun ja 1970-luvun alun raskaaseen psykedeeliseen rockmusiikkiin ja erityisesti Black Sabbathin tuotantoon (muun muassa kappaletta "Sweet Leaf" vuodelta 1971 pidetään stoner rockin varhaisena edustajana). Tyylilajin muita vaikuttajia ovat muun muassa Hawkwind, Sir Lord Baltimore ja Blue Cheer.

Tyylilajin synty

Stoner rockin syntyyn yhdistetään erityisesti yhtyeet nimeltä Kyuss ja Sleep. Kyuss nousi 1990-luvulla maineeseen albumillaan Blues for the Red Sun. Vuonna 1995 hajonneen Kyussin seuraajista tunnetuin lienee yhtyeen jäsenten Josh Hommen ja Alfredo Hernandezin perustama Queens of the Stone Age. Myös laulaja John Garcialla on ollut monia Kyussin jälkeisiä projekteja, kuten Unida, Hermano ja Slo Burn. Kyussin rumpali Brant Bjork jätti yhtyeen soittaakseen toisessa stoner-yhtyeessä nimeltä Fu Manchu.

Suomalaisista yhtyeistä lähinnä stoneria ovat esimerkiksi Mannhai, Blake, Die Schwarzen Ladas ja The Kerstin Comeback.

Stoner rock -yhtyeitä

Ulkomaisia stoner rock/metal -yhtyeitä

Kotimaisia stoner rock/metal -yhtyeitä

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.