Spodumeeni
Spodumeeni on pyrokseenimineraaleihin kuuluvaa litiumalumiinisilikaattia (LiAl(SiO3)2). Sitä esiintyy tavallisesti pegmatiiteissa ja kiteet voivat kasvaa hyvinkin kookkaiksi. Väriltään spodumeeni voi olla esimerkiksi violetti, keltainen tai vihreä. Vaaleanpunaista tai pinkkiä spodumeenikiveä kutsutaan kunziitiksi ja vihreää hiddeniitiksi. Jotkin spodumeenikiteet ovat läpinäkyviä.[1] Kaikki luonnossa normaaleissa lämpötiloissa esiintyvä spodumeeni on kiderakenteeltaan monokliinistä α-spodumeenia. Se muuttuu kuumennettaessa 1 000 °C β-spodumeeniksi. α-spodumeeni ei liukene missään teollisessa prosessissa, mutta β-spodumeeni liukenee lähes mihin tahansa happoon tai emäkseen.[2]
Spodumeenia voidaan hyödyntää erottamalla siitä litiumia. Suomessa taloudellisia spodumeenipitoisia pegmatiitteja löytyy Kaustisen alueelta, jossa on käynnissä Keliber-kaivoshanke.[2] Läpikuultavat spodumeenikiteet soveltuvat myös korukiviksi.
Lähteet
- Chris Pellant: ”Spodumene”, Rocks and minerals, s. 152. Lontoo: Dorling Kindersley, 1992. ISBN 0-86318-810-9. (englanniksi)
- Paula Nikula: Litium on sähköistä kultaa. Kauppalehti, 24.9.2015, nro 181, s. 12–15.
Aiheesta muualla
- Geologian Tutkimuskeskus (GTK): Spodumeeni
- Korukivihiomo Kiurunen: Spodumeeni (Kunziitti) (Arkistoitu – Internet Archive)
- Mindat.org: Spodumene (englanniksi)
- Webmineral: Spodumene Mineral Data (englanniksi)