Spinnaus

Spinnaus[1] on retoriikan ja propagandan muoto, jossa pyritään manipuloimaan yleistä mielipidettä esittämällä ja tulkitsemalla uutisia ja tosiasioita valikoivasti ja tarkoitushakuisesti. Spinnausta voivat harjoittaa poliittiset toimijat ja media, etenkin valtiojohtoinen media hallintoa puolustellessaan. Myönteisessä spinnauksessa vastaanottaja pyritään vakuuttamaan asian puolesta, kielteisessä spinnauksessa sitä vastaan.[2]

Eräs yleinen spinnauksen muoto on niin sanottu kirsikanpoiminta, jossa välitettävään viestiin valikoidaan vain sellaiset tosiasiat tai luvut, jotka tukevat vain toista näkökantaa. Spinnausta voi suorittaa myös niin sanotun kaksoispuheen avulla, jolloin käytetään kieltä, joka näyttää vihjaavan suoranaisen merkityksensä vastakohtaiseen merkitykseen. Viestijä voi myös paketoida tiedon tavalla, joka verhoaa tiedon todellisen merkityksen tai vaikutuksen – esimerkiksi huonon uutisen kanssa saatetaan julkaista aiheesta samanaikaisesti liuta myönteisiä uutisia siinä tarkoituksessa, että media tai yleisö saataisiin näkemään kyseisen asian hyvät puolet. Eräs spinnauksen taktiikka on julkaista kielteistä tietoa viikonloppuisin tai lomien aikaan, jolloin mediaa seurataan tavallista vähemmän.[2]

Spinnausta toteuttavista henkilöistä käytetään joskus nimitystä spin doctor.[3]

Lähteet

  1. spinnata. Kielitoimiston sanakirja. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2022.
  2. Lansford, Tom (päätoim. Kurian, George Thomas): ”Spin”, The Encyclopedia of Political Science, s. 1587. CQ Press, 2011. ISBN 978-1-933116-44-0.
  3. Kristiina Tolkki: Perussuomalaiset haluaa uudistaa imagoaan: "En puhu naisaivoista, mutta ärhäkkyytemme maahanmuuttoasioissa on monille naisille punainen vaate" Yle uutiset. 22.12.2018. Viitattu 25.11.2021.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.