Space rock

Space rock (suom. avaruusrock) on yksi rock-musiikin alalajeista. Tyylillisesti se on ottanut vaikutteita progressiivisesta rockista, psykedeelisestä musiikista sekä elektronisesta musiikista. Tyypilliseen space rock -kappaleeseen kuuluvat pitkät, yleensä hidastempoiset instrumentaaliosuudet syntetisaattoreilla ja kokeellisella kitaroinnilla varustettuna. Sanoitukset käsittelevät tieteisaiheisia teemoja. Tunnetuimpia genreen kuuluvia yhtyeitä ovat englantilaiset Pink Floyd ja Hawkwind. Nykyään monet 1990- ja 2000-luvun vaihtoehtobändit yhdistetään genreen, vaikka musiikki on tyylillisesti ollut melodisempaa ja yksinkertaisempaa.[1]

Space rock
Alkuperä progressiivinen rock, psykedeelinen rock, electronic rock, art rock, ambient
Alkuperämaa  Yhdistynyt kuningaskunta
Kehittymisen
ajankohta
1960-luvun puoliväli
Tyypillisiä
soittimia
laulu, kitara, bassokitara, mellotron, syntetisaattori, koskettimet, rummut, kielisoitimet, sekvensseri
Kehittyneitä
tyylilajeja /
suuntauksia
post-rock, shoegazing, dream pop, neo-psychedelia

Historia

Space rock syntyi 1960-luvun loppupuolella psykedeelisen ja progressiivisen musiikkiliikkeen yhteydessä. Pioneerina voidaan pitää Pink Floydia, jonka ensimmäiset albumit käsittelivät scifi-aiheita. Myös The Byrds, Jimi Hendrix ja The Rolling Stones (etenkin kappaleessa ”2000 Light Years From Home”) käyttivät sanoituksissaan ja musiikissaan kyseisiä teemoja.

1970-luvun space rock -artisteja olivat mm. Gong, Van Der Graaf Generator, Amon Düül II, David Bowie ja varsinkin Hawkwind, jonka Space Ritual -albumia pidetään yhtenä genren tärkeimmistä albumeista. Tieteiskirjailija Michael Moorcock osallistui yhtyeen toimintaan kirjoittamalla sanoituksia ja esiintymällä konserteissa. Vuosikymmenen lopulla ja 1980-luvulla uusien kaupallisempien musiikkivirtausten (esim. punk, new wave, disco) myötä proge- ja space rock -yhtyeet joko hajosivat tai alkoivat soittaa kaupallisempaa materiaalia (esim. Pink Floyd).

1990-luvulla termillä alettiin kuvata brittiläisiä ja amerikkalaisia vaihtoehtoyhtyeitä kuten The Verve, My Bloody Valentine, The Flaming Lips, Monster Magnet ja Ozric Tentacles[1]. Space rockiin syntyi myös alalajeja, kuten noise pop, stoner rock ja ambient pop. Yhdysvalloissa, missä Hawkwindin ja Gongin kaltaiset space rock -legendat olivat saaneet yhä uusia kuulijoita ja seuraajia, järjestettiin Strange Daze -festivaali vuosina 19972000, jossa maan space rock -yhtyeet esiintyivät.

2000-luvulla avaruusteemat ovat edelleen osa populaarimusiikkia. 21:nnen vuosisadan tunnetuimpia space rock -yhtyeitä ovat olleet mm. Radiohead, Muse ja The Mars Volta. Suomessa space rockia ovat soittaneet mm. Kuusumun Profeetta ja Hidria Spacefolk.

Lähteet

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.