Soutu
Soutu on ikivanha veneen kuljetustapa pitkin vesistöjä. Vesistöjen välisillä taipaleilla ja koskipaikoissa soutamisen sijaan on käytetty veneen työntöä ja hinaamista. Soutuvene on usein muita kulkuvälineitä käytännöllisempi vesistöisellä alueella liikkumiseen. On ollut pitkiä kirkkoveneitä, joita soutamaan on tarvittu useita airoparillisia väkeä. Vielä enemmän soutajia on käytetty antiikin kaleerilaivoissa, joita käytettiin sota-aluksinakin. Tuulivoima on ollut iät ja ajat soutajien apuna. Varsinaisen uhan soutuperinteelle vesiliikenteessä on aiheuttanut ensin suurilla merillä höyrykone ja sittemmin pienveneilyssäkin polttomoottori.
Kilpasoutu
Urheilussa soutu jaetaan tavallisesti ns. olympialuokkien soutuun, sisäsoutuun ja puuvenesoutuun.
Olympialuokat
Olympialuokkien soudussa kilpaillaan kevytrakenteisilla veneillä 2 000 metrin matkalla ja 500 metrin sprinteillä.
Nykyiset miesten luokat ovat yksikkö 1x, pariairokaksikko 2x "eli kaksi soutajaa ja molemmissa käsissä airo", perämiehetön kaksikko 2- "kaksi soutajaa ja vain yksi airo soutajaa kohden kädessä", pariaironelonen 4x, perämiehetön nelonen 4- ja kahdeksikko (8+) sekä kevyessä luokassa, jossa keskipaino on tasan tai alle 70 kilogrammaa kevyt perämiehetön nelonen (LM4-) sekä kevyt pariairokaksikko (LM2x).
Nykyiset naisten luokat ovat yksikkö 1x, pariairokaksikko 2x, perämiehetön kaksikko 2-, pariaironelonen 4x ja kahdeksikko (8+), sekä kevyessä sarjassa, jossa soutajien keskipaino on alle 57 kilogrammaa, kevyt pariairokaksikko (LW2x).
Myös perämiehellissä kaksikossa (2+) ja perämiehellisessä nelikossa (4+) on ennen kilpailtu olympialaisissa, mutta nämä luokat on sittemmin lakkautettu.
Soutu on ollut olympialaisten ohjelmassa 1900 Pariisin kesäolympialaisista lähtien. Maailmanmestaruuskilpailut järjestetään joka vuosi. Eräs merkittävimmistä yksittäisistä soutukilpailuista on Cambridge–Oxford-soutukilpailu Thamesjoella.
Suomalaisia olympiakilpaveneluokan kilpaseuroja:
- Espoon Soutajat ry - Esbo Roddare rf (Espoo)
- Helsingin Soutuklubi ry, HSK (Helsinki)
- Hämeenlinnan soutajat ry, HmlS (Turenki)
- Ikaalisten Soutajat ry (Ikaalinen)
- Jämsänjoen Soutuveikot ry, JSV (Jämsänkoski)
- Lappeenrannan soutajat ry, LS (Lappeenranta)
- Nesteen soutajat ry, NS (Raisio, Porvoo)
- Pargas Roddklubb rf (Parainen)
- Soutuseura SMARK ry (Helsingin soutuseurat Akademiska Roddklubben ja Soutumiehet yhdistivät voimansa, 2010)
- Sunilan Sisu ry, SuSi (Sunila)
- Takon soutajat ry, TAKO (Tampere)
- Turun Akateemiset Soutajat ry, TAS - Åbo Akademiska Roddare rf, ÅAR (Turku)
- Turun soutajat ry, TS - Åbo Roddare rf, ÅR (Turku)
- Vuoksen soutajat ry, VS (Imatra)
- Valkeakosken Vesiveikot ry, VVV (Valkeakoski)
Puuvenesoutu
Puuvenesoutua on Suomessa harjoitettu iät ja ajat myös kilpailumielessä, mutta lajia alettiin toden teolla kilpailumielessä laajamittaisesti harjoittaa Sulkavalla 1970-luvulla. Vuosittainen Sulkavan soudut onkin maailman suurin yksittäinen soututapahtuma. Puuvenesoudussa kilpailumatkat vaihtelevat kahden ja 58 kilometrin välillä. SM-kisat järjestetään kahden, kymmenen, 30:n ja 58:n kilometrin matkoilla. Soutuluokat ovat yksinsoutu, vuorosoutu, jossa toinen soutaa ja toinen meloo, sekä parisotu, jossa kaksi soutaa yhtä aikaa. Veneet ovat vanerisia, enintään 6,5 metriä pitkiä. Liikkuva penkki on sallittu.
Kirkkovenesoutu
Kirkkoveneet ovat 12-metrisiä, vanerisia, kilpailukäyttöön tarkoitettuja veneitä. Venekunnassa on 14 soutajaa ja perämies. Veneissä on liikkuvat penkit. Kirkkoveneitä käytetään myös retkisoutuun. Tällöin veneissä on useimmiten kiinteät, perinteisen malliset penkit.
Sisäsoutu
Sisäsoutu on soutu-urheilun lajeista uusin. Sisäsoutukilpailuissa käytetään Concept 2 -soutulaitetta, joka näyttää soutajan soututehon vauhtina 500 metriä kohden, kalorien kulutuksena tai watteina. Sisäsoutu on tavallinen harjoitusmuoto, mutta myös kilpailutoimintaa on. Lajin normaali kilpailumatka on olympialuokkien veneiden mukaisesti 2 000 metriä, myös muilla matkoilla on kilpailuja. MM-kilpailut järjestetään tyypillisesti vuosittain Bostonissa, mutta vuonna 2020 kilpailut järjestettiin Pariisissa.