Sorvaus

Sorvaus on lastuava työstömenetelmä, jossa kappaleen pyörimisliike toimii päätyöstöliikkeenä, joka irrottaa lastun ja terän liike syöttöliikkeenä, joka määrää lastun koon. Puun sorvauksessa kappale pyörii sorvissa ja lastuavana teränä käytetään usein talttatukeen tuettua käsissä pidettävää talttaa. Sorvaamalla valmistetaan kappaleita, joissa on pyöreitä muotoja. Kappaleet ovat usein pyörähdyssymmetrisiä, mutta epäkeskosorvauksella voidaan valmistaa muunkin muotoisia kappaleita. Tyypillisiä sorvattavia esineitä ovat erilaiset kulhot ja pylväät, materiaaleja puu ja metalli.

Puusorvi.
Puun sorvausta.

Sorvauksen osa-alueita

Puun sorvauksen osa-alueita ovat lieriö-, taso- ja ontelosorvaus. Lieriösorvauksessa aihio on yleensä kiinnitetty johteiden suuntaisesti kärkien väliin. Lieriösorvaamalla valmistetaan esimerkiksi pöytien ja tuolien jalkoja, kynttilänjalkoja, nuijia ja kaulimia. Tasosorvaamalla ja ontelosorvaamalla valmistetaan kulhoja, lautasia ja tarjottimia. Nämä kaksi sorvauksen osa-aluetta eroavat toisistaan aihion syysuunnan suhteesta johteisiin. Tasosorvauksessa syysuunta on kohtisuorassa johteita vastaan, ontelosorvauksessa se taas on johteiden suuntainen.

Lisäksi sorvaustekniikat voidaan jakaa myös leikkaavaan sorvaukseen ja kaapivaan sorvaukseen, jotka eroavat toisistaan käytettävien talttojen sekä lastun irrottamistavan osalta.[1]

Sorvi

Pääartikkeli: Sorvi

Puusorvissa työkappale kiinnitetään karaan, jota moottori pyörittää vaihteiston välityksellä. Kara on kiinnitetty tukevasti johteisiin, jotka ovat tarkasti karan akselin suuntaiset. Johteisiin on asennettu siirretävä kärkipylkkä ja talttatuki. Lyhyehkö työkappale voidaan kiinnittää ainoastaan karaan, mutta pidemmät työkappaleet on myös tuettava kärkipylkällä.

Sorvitaltat

Sorvauksessa käytettävät taltat on suunniteltu erityisesti sorvausta silmällä pitäen. Tyypillisiä talttoja ovat kourutaltat eli onsitaltat, suorataltat ja katkaisutaltat. Kulhojen sorvaukseen soveltuvat hyvin kulhotaltat. Erikoisempia keksintöjä edustavat rengas­taltat ja putkitaltat.

Metalleja sorvattaessa käytetään kiinteitä terävarsia, koska metalleja työstettäessä toleranssit ovat huomattavasti pienempiä. Myös kappaleiden pyörimisnopeudet ovat paljon suurempia.

Lähteet

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.