Solid Snake

Solid Snake (jap. ソリッド・スネーク, Soriddo Sunēku) on Metal Gear -pelisarjassa esiintyvä kuvitteellinen henkilö, jonka loi pelisuunnittelija Hideo Kojima. Snake toimii yhtenä sarjan protagonisteista ja on noussut vuoden 1998 menestyspelin Metal Gear Solidin julkaisun jälkeen yhdeksi tunnetuimmista videopelihahmoista.

Solid Snake

Solid Snake pelissä Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty.
Pelisarja Metal Gear
Ensimmäinen peli Metal Gear (1987)
Luoja Hideo Kojima
Suunnittelija Yoji Shinkawa
Ääninäyttelijä
(englanti)
David Hayter
Ääninäyttelijä
(japani)
Akio Ōtsuka
Live-näyttelijä Oscar Isaac
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Sarjan alussa Solid Snake on huippukoulutettu eliittisotilas, joka sarjan alussa palvelee tiedustelutehtäviä varten perustetun Foxhound-erikoisyksikön alaisuudessa. Hiiviskelyn mestarina hän kykenee soluttaumaan huomaamattomasti paikkoihin, joihin pääsemistä pidettäisiin tavallisesti mahdottomana. Sotilaskoulutuksensa ansiosta hän osaa käyttää erilaisia aseita pistooleista ja rynnäkkökivääreistä aina käsikranaatteihin ja raketinheittimiin saakka. Snakea kutsutaankin sarjan peleissä "mieheksi, joka tekee mahdottomasta mahdollisen".

Snake on esiintynyt useimmissa Metal Gear -sarjan peleistä. Hänen tehtävään on yleensä tuhota ydinasein varustettu Metal Gear -mecha, jonka avulla terroristit uhkaavat maailmanrauhaa. Alussa Snaken varustukseen kuuluvat ainoastaan koodekki, kiikarit ja savukeaski, mutta tehtävän edetessä hän löytää ympäristöstä uusia aseita ja varusteita, joita hän kykenee käyttämään hyödykseen.

Solid Snaken ääninäyttelijänä toimii pelien japaninkielisessä versiossa Akio Ōtsuka ja englanninkielisessä versiossa David Hayter. On ilmoitettu, että Metal Gear Solidiin perustuvassa näytellyssä elokuvassa hahmoa esittäisi Oscar Isaac.[1]

Historia

Varhaiset esiintymiset

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Solid Snake alkuperäisen Metal Gearin kansikuvassa. Kannessa oleva hahmo ei erityisemmin muistuta Metal Gear Solidista lähtien nähtyä Snakea. Kyseessä on selvä plagiointi elokuvan Terminator kohtauksesta ja sen Kyle Reese -nimisestä hahmosta

Solid Snaken ensiesiintyminen tapahtui alkuperäisessä Metal Gear -pelissä, joka ilmestyi MSX2-konsolille vuonna 1987. Peli oli saanut vaikutteita silloisista toimintaelokuvista, minkä seurauksena Snakesta tehtiin näyttelijä Michael Biehnin näköinen. Snaken asento kannessa oli hyvin samanlainen kuin Biehnin esittämän Kyle Reesen asento Terminator – tuhoaja -elokuvaa varten otetussa mainoskuvassa. Snaken nimi perustui Pako New Yorkista -elokuvan päähahmoon, Kurt Russellin esittämään Snake Plisskeniin.

Vuodelle 1995 sijoittuvassa Metal Gearissa Snake on nuori ja kokematon FOXHOUND-agentti, joka lähetetään afrikkalaiseen Outer Heavenin palkkasoturivaltioon pelastamaan vangiksi joutunut ystävänsä Gray Fox. Tehtävän aikana Snakelle ilmenee, että Outer Heaven oli kiristänyt tiedemies Drago Pettroviš Madnarin rakentamaan Metal Gear TX-55 -nimisen mechan, jonka tarkoituksena on tehdä Outer Heavenistä supervalta. Hän onnistuu pelastamaan Foxin ja Madnarin sekä tuhoamaan Metal Gear TX-55:n, mutta hänelle paljastuu, että Outer Heavenin salaperäinen johtaja onkin itse asiassa FOXHOUNDin perustaja Big Boss. Kokemattomuudestaan huolimatta Snake voittaa Big Bossin kaksintaistelussa ja pakenee Outer Heavenista.

Metal Gear osoittautui kaupalliseksi menestykseksi ja sitä myytiin maailmanlaajuisesti yli miljoona kappaletta. Pelin innoittamana Konami julkaisi Snake’s Revenge -nimisen epävirallisen jatko-osan, jossa luutnantiksi ylennetty Snake lähetetään nimettömään vihamieliseen valtioon tehtävänään tuhota joukkotuhoase nimeltä "Metal Gear 2". Snaken mukana lähetetään pieni sotilasryhmä, jonka jäsenet kuitenkin saavat surmansa tai joutuvat vangeiksi. Tästä huolimatta Snake kykenee tuhoamaan Metal Gear 2:n ja kukistamaan viholliskomentajan, joka paljastuu kyberneettisillä implanteilla voimistetuksi Big Bossiksi. Snake's Revenge ei menestynyt hyvin eivätkä alkuperäisen Metal Gearin fanit erityisemmin pitäneet siitä. Hideo Kojima ei osallistunut pelin kehittämiseen, minkä vuoksi Snake's Revenge ei kuulu Metal Gear -pelisarjan varsinaiseen juonijatkumoon. Snake's Revengessä Snakesta tehtiin Arnold Schwarzeneggerin näköinen.

Vuonna 1990 ilmestyi Metal Gear 2: Solid Snake, jossa FOXHOUND:n uudeksi johtajaksi nimitetty eversti Roy Campbell kutsuu Snaken takaisin palvelukseen ja lähettää hänet aasialaiseen Zanzibar Land -valtioon. Campbell antaa Snakelle tehtäväksi pelastaa professori Kio Marv, joka on kehittänyt OILIX-nimisen saasteettoman korvikkeen öljylle. Tehtävän aikana Snake paljastaa, että Gray Fox ja Drago Pettroviš Madnar työskentelevät Zanzibar Landin diktaattorille, joka on Outer Heavenin tuhosta pelastautunut Big Boss. Tehtävän aikana Marv ja Madnar saavat surmansa ja Snake tuhoaa Gray Foxin ohjaaman Metal Gear D -mechan. Pelin lopputaistelussa Snake surmaa kotitekoisella liekinheittimellä Big Bossin, joka ennen kuolemaansa paljastaa olevansa Snaken geneettinen isä. Snake eroaa FOXHOUNDista ja vetäytyy asumaan Alaskan arktisiin erämaihin. Pelissä Snaken ulkomuoto pohjautui Mel Gibsoniin.

Metal Gear Solid

Solid Snake piileskelee Next-Generation Special Forcesin sotilaalta Metal Gear Solidissa.

Snaken seuraava esiintyminen tapahtui vasta kahdeksan vuotta Metal Gear 2: Solid Snaken jälkeen, kun Konami julkaisi vuonna 1998 PlayStationia varten Metal Gear Solidin. Peli osoittautui valtaisaksi menestykseksi, ja se sai ylistystä pelikriitikoilta, jotka kehuivat pelin polveilevaa juonta ja elokuvamaista tunnelmaa. Peli oli myös Metal Gear -sarjan ensimmäinen peli, jossa Snakella oli puheääni. Metal Gear Solidin Snaken ulkomuoto perustui edeltäjiensä tavoin näyttelijöihin, tällä kertaa Jean-Claude Van Dammeen ja Christopher Walkeniin.

Vuoteen 2005 sijoittuvassa Metal Gear Solidissa Foxhound ja Yhdysvaltain armeijan Next-Generation Special Forces -joukot alkavat kapinoida ja kaappaavat Alaskan saaristossa sijaitsevan Shadow Moses -saarella sijaitseva ydinaseiden loppusijoitus -laitoksen. Foxhoundin johtaja Liquid Snake vaatii Yhdysvaltain hallitusta luovuttamaan hänelle miljardi Yhdysvaltain dollaria ja Big Bossin maalliset jäännökset. Muuten hän uhkaa käyttää Shadow Mosesilla rakennetun Metal Gear REXin ydinohjusta tuhotakseen yhden Yhdysvaltain suurkaupungeista. Eversti Campbell palaa takaisin palvelukseen ja määrää Snaken tunkeutumaan Shadow Mosesille pelastamaan kaksi terroristien ottamaa panttivankia, DARPA-päällikkö Donald Andersonin ja ArmsTech-yhtiön pääjohtaja Kenneth Bakerin. Tehtävän aikana Anderson (joka paljastuu myöhemmin Foxhoundin valepukumestari Decoy Octopusiksi) ja Baker kuitenkin menehtyvät saatuaan salaperäisen sydänkohtauksen, jonka aiheuttaa Snakeen salaisesti ruiskutettu Foxdie-virus.

Tehtävän aikana Snake liittoutuu Campbellin veljentyttären Meryl Silverburghin ja Metal Gear Rexin pääsuunnittelijan Hal ”Otacon” Emmerichin kanssa. Snake myös kohtaa Gray Foxiksi paljastuvan salaperäisen kyborgininjan ja eliminoi kaikki Foxhoundin jäsenet Revolver Ocelotia lukuun ottamatta. Pelin aikana Liquid Snake paljastaa, että hän ja Solid Snake ovat huippusalaisen Les Enfants Terribles -projektin seurauksena syntyneitä Big Bossin klooneja. Liquid kertoo vihaavansa Solid Snakea, koska uskoo tämän saaneen kloonauksessa Big Bossin dominoivat ominaisuudet eli ”hallitsevat” geenit. Liquid uskoo saaneensa resessiiviset ominaisuudet eli ”alistuvat” geenit ja olevansa täten ”heikompi” osapuoli. Pelin lopputekstejä edeltävässä keskustelussa Revolver Ocelot kuitenkin paljastaa, että Liquid oli väärässä ja että todellisuudessa Solid oli saanut alistuvat geenit.

Shadow Moses -tapauksen loppuratkaisussa Snake aktivoi Metal Gear Rexin, mutta Gray Fox ilmestyy ja uhraa henkensä avustaakseen Snakea tuhoamaan mechan. Rexin tuhouduttua Snakelle kerrotaan, että puolustusministeri Jim Houseman on antanut käskyn tuhota Shadow Moses ydinaseiskulla. Snake pakenee jeepillä ja Liquid jahtaa häntä, mutta juuri Solid Snaken jäätyä loukkuun Liquid menehtyy Foxdie-viruksen aiheuttamaan sydänkohtaukseen. Pelin loppu muuttuu sen mukaan, kestääkö Snake aiemmassa kohtauksessa Revolver Ocelotin kidutusta: jos kestää, Snake pakenee Merylin kanssa, mutta jos Snake murtuu, Meryl kuolee ja Snake pakenee Otaconin kanssa.

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

Vuonna 2000 Game Boy Colorille julkaistiin Metal Gear: Ghost Babel, jossa Campbell määrää Snaken tunkeutumaan Outer Heavenin raunioihin perustettuun Galuade-valtioon eliminoimaan Black Chamber -niminen erikoisjoukko ja tuhoamaan "Gander"-niminen Metal Gear -prototyyppi. Peli ei kuulu Metal Gear -sarjan juonijatkumoon, vaan on eräänlainen vaihtoehtoinen "sivutarina".

PlayStation 2 -konsolille julkaistussa Metal Gear Solid 2: Sons of Libertyssä Snake on perustanut Otaconin kanssa Metal Gearien vastaisen Philanthropy-järjestön ja tunkeutuu Hudson-joen halki matkaavalle öljytankkeri USS Discoverylle. Hänen tehtävänään on ottaa valokuvia tankkerin kuljettamasta Metal Gear Rayn prototyypistä, mutta yhtäkkiä eversti Sergei Gurlukovitšin johtamat venäläispalkkasoturit valtaavat USS Discoveryn. Snake onnistuu tunkeutumaan ruumaan, jossa on valtauksesta tietämättömiä Yhdysvaltain merijalkaväen joukkoja, mutta venäläisten kanssa liittoutunut Revolver Ocelot ilmestyy yhtäkkiä paikalle. Hän pettää liittolaisensa, upottaa tankkerin räjäyttämällä sarjan pommeja ja pakenee Metal Rayn avulla. Snake katoaa vesimassojen alle ja pelaajalle uskotellaan hänen kuolleen tankkerin tuhossa.

”Iroquois Pliskin” hiiviskelee Big Shellissä eräässä Metal Gear Solid 2: Substancen VR Missions -tehtävistä.

Sons of Liberty sisälsi pelaajien yllätykseksi toisen ja paljon pidemmän osan, joka sijoittui Big Shell -vedenpuhdistamoon ja jonka pääosassa oli nuori Raiden-agentti. Pelissä esiintyy Snakea suuresti muistuttava Navy SEAL -sotilas Iroquois Pliskin (nimetty Snake Plisskenin mukaan), joka lopulta paljastuukin USS Discoveryn tuhosta selviytyneeksi Solid Snakeksi. Big Shell -tapauksen aikana Snake ja Raiden saavat selville, että vedenpuhdistamon alla sijaitsee vedenalainen Arsenal Gear -linnoitus. Kaksikko onnistuu tekemään Arsenal Gearin toimintakyvyttömäksi käyttämällä Otaconin Emma-sisaren kehittämää voimakasta tietokonevirusta. Pelin loppuratkaisussa Raiden surmaa kolmannen Snake-veljeksen, Soliduksen.

Sons of Libertyn juoni oli saanut vaikutteita "uutta maailmanjärjestystä" käsittelevistä salaliittoteorioista, minkä seurauksena pelissä esiintyy Yhdysvaltain hallitusta kontrolloiva "Patriootit"-salaseura. Pelin lopputekstien jälkeen pelaaja voi kuulla Snaken ja Otaconin keskustelun, jossa he keskustelevat Emman antamasta, Patriootit-johtajien nimet sisältävästä levykkeestä. Otacon kertoo, että levykkeen mukaan Patriootit elivät Manhattanilla, mutta heistä viimeinenkin kuoli 1900-luvun alussa. Tämä jättää Solidin ja Otaconin hämmenyksen valtaan.

Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Solid Snake ei esiinny kylmään sotaan sijoittuvassa Metal Gear Solid 3: Snake Eaterissä, koska hän ei ollut edes syntynyt pelin tapahtumien aikoihin. Pelissä kuitenkin esiintyy Foxhoundia edeltäneen Fox-yksikön kenttäagentti Naked Snake, joka muistuttaa suuresti Solid Snakea. Snake Eaterin loppuratkaisu paljastaa, että Naked Snake oli itse asiassa nuori Big Boss.

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Vuoteen 2014 sijoittuvassa Metal Gear Solid 4:ssä Snake palaa jälleen tarinan päähahmoksi. Kloonauksessa varotoimenpiteenä asetetut tuhoajageenit ovat aiheuttaneet Snakelle ennenaikaista ikääntymistä, joten 40-vuotiaan Snaken keho on rappeutunut vanhuuteen kuolemaisillaan olevan miehen tasolle. Tarinan alussa Snake saa kuulla vanhalta ystävältään ja alkuperäisen Metal Gear Solidin aikaiselta komentajaltaan Roy Campbellilta, että Metal Gear Solid 2:n lopussa paennut Ocelot on löytynyt Lähi-idästä. Itseään Liquid Ocelotiksi kutsuva ja oletetusti Liquid Snaken hengen hallinnassa oleva Ocelot omistaa viisi suurinta yksityistä palkkasotilasyhtiötä ja aikoo nyt vihdoinkin nousta maailmaa hallitsevia Patriootteja vastaan. Snake lähetetään jahtaamaan Ocelotia ympäri maailman aina Etelä-Amerikasta Itä-Eurooppaan. Pelin aikana Snakelle selviää, että Patrioottien ihmisjohto (David Oh alias Majuri Zero, tohtori Clark alias Para-Medic, Donald Anderson alias Sigint, Eva, Ocelot ja Snaken ”isä” Big Boss) on jo kuollut tai eriytynyt salaliitosta Zeroa lukuun ottamatta ja että Patriootteja johtaa nyt viisi tekoälyä; GW, TJ, AL, TR ja JD. Snake tapaa myös sijaisäitinsä Evan, joka kertoo, ettei Big Boss olekaan oikeasti kuollut, vaan Zero pitää häntä koomassa ja Eva ja Ocelot yrittävät vapauttaa hänet. Snakelle selviää, että Ocelot on ottanut haltuunsa GW:n ja sen mukana SOP-järjestelmän, joka hallitsee maailman aseita ja sotilaita nanokoneiden avulla. Ocelot aikoo käyttää alkuperäisen Metal Gear Solidista tutun Metal Gear Rexin raidetykkiä ampuakseen alas satelliitin, jossa tekoäly JD sijaitsee, ja näin luodakseen maailman ilman järjestystä ja lakeja. Sunny, Olga Gurlukovitšin tytär ja Naomi kehittävät viruksen, jolla Snake ja Otacon onnistuvat tuhoamaan Patriootit, mutta silti säilyttämään näiden ohjaileman järjestyksen. Selviää, että Ocelot manipuloi Naomin kautta heidät tekemään näin vapauttakseen sankarinsa Big Bossin. Ocelot kuolee taistelun jälkeen Snaken kantamaan Foxdie-virukseen.

Pelin lopussa Snake tapaa Big Bossin samalla hautausmaalla, jonne Big Bossin opettaja The Boss on haudattu ja jossa Snake kävi pelin alussa. Big Boss kytkee pyörätuolissa istuvan Zeron irti hengityskoneesta, mikä johtaa hänen kuolemaansa, ja kuolee lopulta itsekin Foxdieen. Hän on tyytyväinen siihen, että The Bossin viimeisen toiveen väärin ymmärtäneet Patriootit on nyt lopullisesti tuhottu ja neuvoo poikaansa elämään viimeiset päivänsä miehenä, ei sotilaana. Snake päättää lopettaa tupakoinnin, ja elää Otaconin ja Sunnyn kanssa tavallista elämää.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Snake on esiintynyt muissakin videopeleissä kuin pelkästään Metal Gear -sarjassa. Hän tekee cameoroolin Konamin kehittämissä ja julkaisemissa Boktai 2: Solar Boy Django ja Boktai Sabata's Counter -peleissä nimellä "?". Snake on myös toiminut pelihahmona Evolution Skateboarding ja DreamMix TV World Fighters -peleissä. Snake nähtiin myös Wii-konsolille ilmestyneessä Super Smash Bros. Brawlissa että Super Smash Bros. Ultimatessa.

Lähteet

  1. Dedmon, Tanner: Oscar Isaac Joins Metal Gear Solid Movie As Solid Snake Comicbook.com. 4.12.2020. Viitattu 4.12.2020. (englanniksi)

    Aiheesta muualta

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.