Sitruspuut

Sitruspuut (Citrus) on ruutakasvien heimoon (Rutaceae) kuuluva suku, jonka monia lajeja viljellään hedelmiensä, sitrushedelmien tuottamiseksi. Tärkeimpiä viljelyalueita ovat subtrooppisilla ja trooppisilla vyöhykkeillä sijaitsevat Etelä-Kiina, Välimeren seutu (erityisesti Espanja, Italia ja Kreikka), Israel, Etelä-Afrikka ja osat Keski- ja Etelä-Amerikasta.

Sitruspuut
Sitruuna (Citrus limon)
Sitruuna (Citrus limon)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Angiospermae
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Rosidit
Lahko: Sapindales
Heimo: Ruutakasvit Rutaceae
Suku: Sitruspuut Citrus
L.[1]
Katso myös

  Sitruspuut Wikispeciesissä
  Sitruspuut Commonsissa

Pomelo (Citrus maxima)

Sitruspuut ovat ainavihantia nahkealehtisiä puita, jotka kasvavat noin 5–15 metriä korkeiksi. Puut kukkivat keväisin vaalein kukin. Hedelmät ovat monilohkoisia. Hedelmien kypsyminen saattaa usein kestää yli vuoden, minkä vuoksi puussa voi olla samaan aikaan sekä kukkia, raakileita että hedelmiä.[2] Tarkassa kasvitieteellisessä määrittelyssä sitrushedelmät ovat marjoja, sillä niiden hedelmälohkoissa on useampi kuin yksi siemen.

Lajeja

Eri tutkijat eivät ole yksimielisiä siitä, kuinka monta lajia Citrus-sukuun kuuluu. Asian selvittämistä vaikeuttaa lajien helppo keskinäinen risteytyminen. On arveltu, että suvun kolme kantalajia ovat sukaattisitruuna, pomelo ja mandariini ja että kaikki muut ovat syntyneet näiden risteytymänä.[2] Nämä kantalajit esiintyvät Itä-Aasiassa myös villeinä, useimmat muut tunnetaan ainoastaan viljeltyinä.[2] Greipin tiedetäänkin varmuudella syntyneen appelsiinin ja pomelon risteytymänä.[2]

Seuraavia pidetään kuitenkin yleisesti omina lajeinaan:

Tavallisimpia sitruspuiden risteymiä ovat:

Läheistä sukua sitruspuille on myös pienihedelmäiset fortunellat (Fortunella), jotka risteytyvät sitruspuiden kanssa. Risteymäsukuun kumkvatitCitrofortunella) kuuluvat limekvatti eli pikkulimetti (× Citrofortunella floridana) ja kumkvatti eli kääpiösitrus (× Citrofortunella microcarpa).[3]

Lähteet

  1. ITIS (englanniksi)
  2. Arne Rousi: Auringonkukasta viiniköynnökseen, viljelyskasvit ihmisen palveluksessa, s. 291–298, WSOY 1997, ISBN 951-0-21295-4.
  3. Räty, Ella (toim.): Viljelykasvien nimistö. Helsinki: Puutarhaliiton julkaisuja nro 363, 2012. ISBN 978-951-8942-92-7.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.