Sitkaskääpä

Sitkaskääpä (Antrodia piceata) on koko Suomessa uhanalainen (VU) kääpälaji.[3] Sitkaskääpä kasvaa vain vanhoissa metsissä kuorettomassa järeässä maapuussa, yleensä kuusella, harvoin männyllä. Kasvupaikan tulee olla tarpeeksi kostea eli yleensä lehtomainen kangasmetsä tai korpi.

Sitkaskääpä
Uhanalaisuusluokitus

[1]

Suomessa: Vaarantunut
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kantasienet Basidiomycota
Alakaari: Avokantaiset Agaricomycotina
Luokka: Varsinaiset avokantaiset Agaricomycetes
Lahko: Polyporales
Heimo: Fomitopsidaceae
Suku: Rivikäävät Antrodia
Laji: piceata
Kaksiosainen nimi

Antrodia piceata
K. Runnel, Spirin & Vlasák (2015)

Synonyymit
  • Resinoporia piceata (K. Runnel, Spirin & Vlasák) Audet, 2017[2]

Sitkaskääpä kasvaa monivuotisena ja resupinaattisesti kuitenkin portaita muodostaen. Itiöemän tuoreet kasvavat osat kuten pillipinta ovat valkoisia, vanhemmat osat kuten portaat muuttuvat oljenkeltaisiksi, vaalean oransseiksi tai meripihkan sävyisiksi. Kuiva pillipinta harmahtava, likaisen ruskea tai oliivinsävyinen. Tuore lohkopinta likaisen valkoinen ja mehukas, kuivuu puunväriseksi ja kovaksi. Pillien koko vaihtelee, 4-7 millimetrillä. Tuoksu tuoreena antiseptinen ja kitkerä, muistuttaa neilikkaöljyä. Ruskolahottaja.

Sitkaskääpä on erotettu omaksi lajikseen sitkankäävästä, jota ei esiinny ollenkaan Euroopassa vaan Pohjois-Amerikassa.[4]

Katso myös

Lähteet

  1. Antrodia piceata IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. Resinoporia piceata (K. Runnel, Spirin & Vlasák) Audet, 2017 catalogueoflife.org. Viitattu 4.12.2019.
  3. Punaisen kirjan verkkopalvelu
  4. Tuomo Niemelä: Suomen käävät, s. 70-71. Helsinki: Norrlinia, 2016. ISBN 978-951-51-2434-0.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.