Sirri
Sirri on Iranille kuuluva saari Persianlahdella, Yhdistyneiden arabiemiraattien länsipuolella. Saarella tai sen lähistössä on useita öljy- tai kaasukenttiä.[1]
Saaren pinta-ala on 17,3 neliökilometriä. Saarella avattiin vuonna 2013 Persianlahden suurin nesteytetyn maakaasun (LNG) tuotantolaitos ja Iran pyrkii kasvattamaan saareen Irakin sodan jälkeen vuonna 1985 avattua vientiterminaalia (vientisatama).[2] Saarelta johtaa Iranin mantereenpuoleiseen osaan ja Arabiemiirikuntiin yhteensä 900 kilometriä pitkä putkisto. Iranilla on maailman neljänneksi suurin todennettu öljyvaranto (kun liuskekaasua ei lueta mukaan) ja maailman toiseksi suurin maakaasuvarannoista.[1]
Saarella on lentokenttä (ICAO: OIBS).[3]
Saarelle sijoitettiin ilmapuolustukseksi Iranin Yhdysvalloilta hankkimia MIM-23 Hawk-ilmatorjuntaohjuksia. Iran sijoitti 1990-luvulla saarelle myös kiinalaisia HY-2 Silkworm -merimaaliohjuksia.[4] Muutenkin Iran vahvisti Irakin sodan jälkeen rannikkopuolustustaan 1990-luvulla. Venäjältä hankittiin kaksi kilo-luokan dieselkäyttöistä sukellusvenettä sekä Kiinalta kymmenen C802-merimaaliohjuksin varustettua ohjusvenettä.
Sirrin lähisaarista Abu Musasta ja Tunbista on Arabiemiirikunnat kiistellyt Iranin kanssa. Näiden Persianlahden saarten avulla voi periaatteessa sulkea Persianlahden Hormuzinsalmen länsipuolista meriliikennettä, mikäli laivaliikennettä uhataan merimaaliohjuksilla.
Lähteet
- Official: Siri Island in Persian Gulf to Turn into Gas Export Hub 3.9.2013. tasnimnews.com. Viitattu 23.7.2015. (englanniksi)
- The Iraq War countrystudies.us. Viitattu 23.7.2015. (englanniksi)
- Sirri, Iran. Sirri Island Airport allmetsat.com. Viitattu 23.7.2015. (englanniksi)
- Sirri Island globalsecurity.org. Viitattu 23.7.2015. (englanniksi)
Aiheesta muualla
- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sirri Wikimedia Commonsissa
- NASAn satelliittikuva Sirristä (englanniksi)
- Iran Installs Persian Gulf Largest NGL Plant in Siri Island (englanniksi) (nioc.ir)