Sirkulaatio

Vektorikentän viivaintegraali suljetun käyrän yli on sen kierto[1] eli sirkulaatio (engl. circulation) tuon käyrän ympäri. Sirkulaatiota merkitään Γ:lla (iso kreikkalainen gamma-kirjain). Jos on jatkuva vektorikenttä ja on suljettu käyrä, jonka parametrisaatio on , niin :n sirkulaatio :n ympäri on integraali

[2][3]
Vektorikentän sirkulaatio suljetun käyrän ympäri on .

Integraalimerkissä oleva rengas painottaa sitä, että käyrä on suljettu.

Stokesin lauseen mukaan vektorikentän kierto käyrän C ympäri vastaa vektorikentän roottorin integraalia minkä tahansa käyrän rajaaman pinnan S yli:

,

missä da on pinta-ala-alkio, joka on pintaa vastaan kohtisuora, ja jonka etumerkki määräytyy oikean käden säännön mukaisesti käyrän kiertosuunnan perusteella.

Sirkulaatio virtausmekaniikassa

Virtausmekaniikassa vektorikenttä on nesteen tai kaasun nopeus. Tällöin nopeuskentän sirkulaatio suljetun käyrän ympäri kertoo käyrän sisäpuolelle jäävien pyörteiden voimakkuudesta. Vapaan vorteksin, jonka voimakkuus on , tapauksessa nopeuskentän sirkulaatio vorteksin ympäri on

.[3]

Stokesin lausetta käyttämällä nähdään, että pyörteettömän virtauksen () sirkulaatio minkä tahansa suljetun käyrän ympäri on nolla: Merkitään käyrän rajaamaa pintaa :llä, jolloin Stokesin lauseen mukaan

.

Kutta–Žukovski-teoreema

Lentokoneen siipeen kohdistuva nostovoima lasketaan Kutta–Žukovski-teoreeman mukaan käyttäen ilmavirran nopeuden sirkulaatiota siipiprofiilin reunakäyrän ympäri.

Virtaukseen asetettuun lieriöön kohdistuvan nostovoiman suuruus riippuu virtauksen nopeuskentän sirkulaatiosta lieriön poikkipinnan reunakäyrän ympäri:

,[4]

missä

on lieriön pituus (virtauksen sisällä oleva osa),
on ympäröivän fluidin tiheys ja
on vapaan virtauksen vauhti kaukana lieriöstä.

Miinusmerkki yhtälössä johtuu siitä, että nostovoiman suunta on 90° virtauksen suunnasta sirkulaation kiertosuuntaa vastaan.[4]


Lähteet

  1. Väisälä, Kalle: Vektorianalyysi, s. 62. WSOY, 1968.
  2. Adams, Robert A. & Essex, Christopher: Calculus, A Complete Course, s. 880. 8. painos. Toronto: Pearson, 2014. ISBN 978-0-32-178107-9. (englanniksi)
  3. White, Frank M.: Fluid Mechanics, s. 550−555. 7th Edition in SI Units. Singapore: McGraw-Hill, 2011. ISBN 978-007-131121-2. (englanniksi)
  4. White, s. 561
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.