Simvastatiini

Simvastatiini on statiineihin kuuluva kolesteroliarvon alentamiseen tarkoitettu lääke. Sitä myydään muun muassa kauppanimillä Zocor ja Lipcut, ja siitä on olemassa lukuisia geneerisiä valmisteita.

Simvastatiini
Simvastatiini
Systemaattinen (IUPAC) nimi
[(1S,3R,7R,8S,8aR)-8-[2-[(2R,4R)-4-hydroksi-6-

okso-oksan-2-yyli]etyyli]-3,7-dimetyyli-1,2,3,7,8,8a -heksahydronaftaleeni-1-yyli]2,2-dimetyylibutanoaatti

Tunnisteet
CAS-numero 79902-63-9
ATC-koodi C10AA01
PubChem 54454
DrugBank APRD00104
Kemialliset tiedot
Kaava C25H38O5 
Moolimassa 418,566 g/mol
Farmakokineettiset tiedot
Hyötyosuus 5 %
Proteiinisitoutuminen 95 %
Metabolia hepaattinen (CYP3A4)
Puoliintumisaika 3 tuntia
Ekskreetio munuaiset (13 %), ruoansulatuskanava (60 %)
Terapeuttiset näkökohdat
Raskauskategoria

X(US)

Reseptiluokitus

reseptivalmiste (FI)

Antotapa suun kautta

Käyttö

Simvastatiinia käytetään hyperkolesterolemian hoitoon ja sepelvaltimotaudin ehkäisyyn. Simvastatiini alentaa veren LDL-kolesterolin pitoisuutta jopa puolella, mutta ei juurikaan vaikuta HDL-kolesterolin tai triglyseridien pitoisuuksiin. Simvastatiini myös estää ateroskleroosin etenemistä osittain tuntemattomilla mekanismeilla.

Simvastatiinin käytön suhteen tulee olla varovainen, jos käyttää esimerkiksi seuraavia lääkeaineita: gemfibrotsiili, betsafibraatti, niasiini, syklosporiini, itrakonatsoli, ketokonatsoli, erytromysiini, klaritromysiini, ritonaviiri, indinaviiri, nefatsodoni, digoksiini tai varfariini.

Sivuvaikutukset

Simvastatiini on yleensä hyvin siedetty lääke. Harvinaisena haittavaikutuksena, kuten muillakin statiineilla, voi ilmetä rabdomyolyysia. Se tulee esiin lihaskipuna tai -heikkoutena. Joillakin simvastatiinia käyttävillä henkilöillä maksa-arvot eli seerumin transaminaasitasot voivat tilapäisesti kohota. Simvastatiinia ei tulisi käyttää raskauden aikana.

Lähteet

  • Koulu.M, Tuomisto.J: Farmakologia ja Toksikologia. Kustannus Oy Medicina, 2007, 7.p. ISBN 978-951-97316-2-9.

Viitteet

      Aiheesta muualla

      This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.