Shakespeare and Company
Shakespeare and Company on tunnettu kirjakauppa Pariisin Viidennessä kaupunginosassa, aivan Seinen rannalla Rue de la Bûcheriella. Se myy ja lainaa pääasiassa englanninkielistä kirjallisuutta, johon se on erikoistunut. Shakespeare and Companyn yläkerrassa saavat yösijaa nuoret kirjailijat, jotka maksavat majoituksestaan työskentelemällä kaupassa muutaman tunnin päivässä.[1]
Sylvia Beachin aikakausi
Kirjakaupan tunnetuin pitäjä on ollut Sylvia Beach, joka hallinnoi kauppaa vuosina 1919-1941. Tuona aikana Shakespeare & Companya pidettiin englanninkielisen kirjallisuuden keskuksena Pariisissa. Silloin Rue de l’Odéon:illa sijainneessa kirjakaupassa vieraili useita Kadotetun sukupolven kirjailijoita, joista tunnetuimpia ovat Ernest Hemingway, Ezra Pound ja F. Scott Fitzgerald. Hemingway kirjoittaa muistelmissaan Nuoruuteni Pariisi kokemuksistaan Shakespeare and Companysta näin:
»Niihin aikoihin ei ollut rahaa kirjojen ostoon. Noudin niitä Shakespeare ja Companyn lainakirjastosta, tarkemmin sanoen Sylvia Beachin lainakirjastosta ja kirjakaupasta Rue de l’Odéonin 12:sta. Se oli lämmin ja viihtyisä paikka, vaikka olikin kylmän ja tuulisen kadun varrella, ja talvisin siellä hehkui iso kamiina ja hyllyillä oli kirjoja ja ikkunassa vastikään ilmestyneitä uutuuksia ja seinillä kuuluisien kirjailijoiden valokuvia, niin elävien kuin kuolleittenkin.»
Beach oli James Joycen teoksen Odysseus (1922) alkuperäinen kustantaja.[1]
Kauppa Rue de l’Odéonilla suljettiin lopullisesti joulukuussa 1941 Saksan joukkojen vallattua Pariisin.
George Whitmanin vuodet
Yhdysvaltalainen George Whitman avasi 1951 englanninkieliseen kirjallisuuteen keskittyvän kirjakaupan Le Mistralin Seinen vasemmalle rannalle maanmiehensä Lawrence Ferlinghettin kehotuksesta.[2] Sylvia Beach jätti kuollessaan 1962 Whitmanille perinnöksi kirjoja ja oikeuden nimeen Shakespeare and Company. Kauppa nimettiin tälle nimelle 1964. Kirjakauppa on siitä lähtien jatkanut toimintaansa samassa osoitteessa Rue de la Bûcheriella noudattaen Sylvia Beachin perintöä. Nykyjään kauppaa johtaa Whitmanin tytär Sylvia Whitman[1].
George Whitman on luonnehtinut kauppaa, että se on ”kaupaksi naamioitu sosialistinen utopia”.[1]
Kirjakauppa järjestää joka toinen vuosi Festival & Co -tapahtuman.[1]
Kirjakauppa elokuvissa
Elokuvassa Rakkautta ennen auringonlaskua päähenkilöt Jesse ja Celine tapaavat vuosien jälkeen Shakespeare and Companyn kirjakaupassa.[3]
Lähteet
- Lehtinen, Aki Petteri: Maailma taipuu tarinoiksi: Pariisi. Helsingin Sanomat 23.6.2010, s. C 3.
- Lehtinen, Aki Petteri: Kirjakauppiaan enkelit. Kaltio 2/2008.
- Brotkin, Anna: Lasillinen Amélien kahvilassa. Aamulehti, 20.7.2014, s. B38-B41.
Aiheesta muualla
- Shakespeare & Companyn virallinen kotisivu. (englanniksi)
- Festival & Co.