Serlachius-museot

Serlachius-museot Gustaf ja Gösta sijaitsevat Mänttä-Vilppulassa Pohjois-Pirkanmaalla. Museoiden taustayhteisönä ja omistajana toimii vuonna 1933 perustettu Gösta Serlachiuksen taidesäätiö. Serlachius-museoiden juuret ovat Serlachius-teollisuussuvun aktiivisessa kulttuuri- ja taideharrastuksessa.

Gösta-museo
Gustaf-museo

Esimerkiksi vuonna 2015 museoissa vieraili 110 000 kävijää.[1]

Taidekokoelman historia

Gösta Serlachiuksen säätiön taidekokoelma on Pohjoismaiden merkittävimpiä yksityisiä kokoelmia ja eurooppalaisessakin mittakaavassa tärkeä. Kokoelmaa pidetään ainutlaatuisena niin historiansa kuin sisältönsäkin osalta.[2]

Gösta-museo

Pääartikkeli: Serlachius-museo Gösta

Serlachius-museo Gösta (aiemmin Gösta Serlachiuksen taidemuseo) sijaitsee Joenniemen kartanossa. Se on esitellyt vuodesta 1945 Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmaa. Gösta-museo on Gösta Serlachiuksen taidesäätiön ylläpitämä.[3]

Museo avattiin yleisölle vuonna 1945, jolloin se oli Suomen kahdeksas taidemuseo[2]. Gösta Serlachius oli kuollut muutamaa vuotta aiemmin, ja hänen leskensä ja perikuntansa halusi asettaa kokoelman näytteille Joenniemen kartanoon.[4][5] Taidekokoelma oli säätiöity jo vuonna 1933.[5]

Taidemuseon yhteyteen valmistui kesällä 2014 laajennusosa Göstan paviljonki, joka moninkertaisti Göstan näyttelytilat. Paviljongin suunnittelusta vastasi kansainvälisen arkkitehtikilpailun voittanut barcelonalainen arkkitehtitoimisto MX_SI, joka halusi kunnioittaa Serlachiuksen metsäteollisuussuvun perinteitä valitsemalla rakennusmateriaaliksi puun. Göstan paviljongin kokonaisala on 5 700 neliömetriä ja huoneistoala 3 500 neliömetriä. Rakennuksessa on kolme erikokoista näyttelytilaa, juhlasali, museokauppa ja modernit ravintolatilat. Uusien tilojen myötä Serlachius-museot keskittyvät vanhan taiteen lisäksi myös nykytaiteeseen. Paviljongin näyttelyissä nähdään erityisesti kotimaista ja ulkomaista nyky- ja aikalaistaidetta sekä erilaisia teemanäyttelyjä.

Gustaf-museo

Pääartikkeli: Serlachius-museo Gustaf

Vuonna 2000 Gösta Serlachiuksen taidesäätiö osti G. A. Serlachius Oy:n entisen pääkonttorirakennuksen, Valkoisen talon, Metsä-Serla Oyj:ltä. Taidesäätiön silloinen puheenjohtaja vuorineuvos Gustaf Serlachius (1935–2009) halusi turvata pääkonttorirakennukselle arvokkaan käytön. Rakennuksesta päätettiin tehdä kulttuurihistoriallinen museo esittelemään suomalaisen teollisuuden ja siitä eläneen paikkakunnan historiaa.

Tunnustuksia

Lähteet

  1. Mäntän museot vetivät väkeä, Sara Hildén jäi kävijätavoitteesta Yle Uutiset. Viitattu 20.12.2019.
  2. Tarja Talvitie (toim.): Kymmenen polkua kokoelmaan, s. 9-15. Serlachius-museot, 2018.
  3. ”Serlachiuksen taidemuseo”, CD-Facta. Helsinki: WSOY, 1998. ISBN 951-0-23152-5.
  4. Gösta (Arkistoitu – Internet Archive). Viitattu 5.2.2015.
  5. Gösta Serlachiuksen taidesäätiön historia (Arkistoitu – Internet Archive). Viitattu 5.2.2015.
  6. Serlachius-museo Gösta on Vuoden museo – museoiden parhaimmistoa palkittiin Museogaalassa 19.5.2015. Suomen museoliitto. Viitattu 1.1.2019.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.