Senegalinkaija

Senegalinkaija (Poicephalus senegalus) on afrikankaijojen sukuun kuuluva papukaijalaji.

Senegalinkaija
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Papukaijat Psittacidae
Suku: Afrikankaijat Poicephalus
Laji: senegalus
Kaksiosainen nimi

Poicephalus senegalus
(Linnaeus, 1766)

Katso myös

  Senegalinkaija Wikispeciesissä
  Senegalinkaija Commonsissa

Sen levinneisyysaluetta ovat Afrikan lämpimät metsä- ja aroseudut Senegalista Tšadiin. Se on noin 23 cm pitkä. Sukupuolten välillä on vain pieniä ulkoisia eroja: koiraan alaperän höyhenet ovat keltaisia, naaraan keltaisia vihreällä sävytyksellä. Senegalinkaijalla on papukaijoille tyypillinen koukkumainen nokka. Senegalinkaijan väritys on hillityn kirjava: sen pää on harmaa, ruumis ja siivet vihreät. Sillä on keltaoranssi ”esiliina”, joka on alimmillaan alavatsassa ja sivuilla nousee siipien tasolle. ”Essun” väri vaihtelee keltaisesta oranssin kautta lähes punaiseen. Luonnossa senegalinkaija syö pähkinöitä ja hedelmiä.

Lemmikkinä

Lemmikkinä senegalinkaija ei ole niin yleinen Suomessa kuin muualla maailmassa. Se on kompaktin kokoinen, ja sillä on luonnetta kuin isommalla papukaijalla. Se ei ole paljoa äänessä, mutta silloin kun se ääntelee, ääni on korvia huumaavan korkea. Senegalinkaijat eivät opi kovin helposti puhumaan, ne oppivat helpommin erilaisia vihellyksiä.

Senegalinkaija voi pesiä häkissä, kuten muutkin Poicephalus-lajit. Hautominen kestää noin 28 vuorokautta. Munia on yleensä enintään neljä. Poikasten silmät on kokonaan mustat. Poikaset oppivat lentämään noin yhdeksän viikon ikäisinä.

Lähteet

  1. BirdLife International: Poicephalus senegalus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 26.4.2014. (englanniksi)
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.