Selam
Selam (suom. rauha) on Koillis-Etiopiasta löydetty lähes täydellisesti säilynyt etelänapinan luuranko ja kallo. Sitä pidetään yhtenä merkittävimpänä ihmisten evoluutioon liittyvänä löytönä ja täydellisimpänä tunnettuna hominidifossiilina. Selam on 3,3 miljoonaa vuotta vanha noin 3-vuotiaan tyttölapsen luuranko. Selam on Australopithecus afarensis -lajin edustaja. Etelänapinat elivät noin 4-3 miljoonaa vuotta sitten, jolloin muinaiset ihmisten esi-isät alkoivat kävellä pystyasennossa kahdella jalalla. Merkittävin etelänapinalöytö ennen Selamia oli Lucyksi nimetty vuonna 1974 Etiopiasta löydetty naarashominidin luuranko. Noin 3,2 miljoonaa vuotta vanha Lucy eli noin 100 000 - 150 000 vuotta Selamin jälkeen. Selamia on nimitetty myös "Lucyn lapseksi", sillä ne voisivat hyvinkin olla äiti ja tytär, jos olisivat eläneet samaan aikaan.
Selamiksi nimetyssä luurangossa on sekä apinan että ihmisen piirteitä. Selamista on jäljellä harvinaisen hyvin säilynyt kokonainen kallo, leuka- ja niskaluut, ylävartalo selkärankoineen, suuri osa käsien ja jalkojen luista, ja yksi käpertynyt sormi. Tutkijat arvelevat että Selam käveli kahdella jalalla ja tarpeen vaatiessa se osasi kiipeillä ja keinua puissa. Heidän mukaansa Selam on välimuoto apinasta ja alkuihmisestä. Selamin käsivarret ovat pitkät, niitä on kuvailtu gorillamaisiksi. Lapaluu on välimuoto nykyihmisen ja apinan lapaluusta. Löytynyt koukistunut sormi on käpertynyt samaan tapaan kuin nuorilla simpansseilla. Sillä sen arvellaan saaneen tukevan otteen oksista. Selamin on päätelty kävelleen pystyasennossa lonkan, jalkojen ja polven luiden rakenteen perusteella. Apinamaisia piirteitä jotka erottavat sen alkuihmisestä ovat muun muassa lyhyt ja paksu niska ja sisäkorvan tasapainoelin. Yksi merkittävimmistä säilyneistä luista on kieliluu. Se on kurkunpään keskeinen luu, joka tukee kurkun ja kielen lihaksia. Kieliluita ei ole säilynyt montaakaan kappaletta. Kieliluun perusteella voidaan päätellä, mitä äänteitä Selam olisi mahdollisesti pystynyt muodostamaan. Kielitaidon arvelleen olleen yhdessä aivojen koon kasvun kanssa yksi tärkeimmistä ihmislajin kehityksen vaiheista. Selamin kieliluuta ei vielä ole tutkittu.
Löytöpaikka
Selam löydettiin Koillis-Etiopiasta Dikikan alueen hiekkakivikerrostumista. Sen huomasi 10. joulukuuta vuonna 2000 sattumalta tutkinta-alueella vieraillut etiopialainen Tilahun Gebreselassie. Alustavat tutkimustulokset esiteltiin tiedelehti Naturessa 20. syyskuuta 2006. Tutkijat kaivoivat varovaisesti luurankoa esiin viiden vuoden ajan hiekanjyvä kerrallaan sitä ympäröineestä hiekkakivestä, ettei se vain vahingoittuisi. Selamin luista on pystytty päättelemään jonkin verran hänen elinalueestaan. Seudun arvellaan olleen virtaavan joen ansiosta rehevää metsien ja ruohikkojen peittämää maastoa. Todennäköisesti Selam kuoli jäätyään äkillisen tulvan alle, joka hautasi hänet nopeasti hiekkaan. Siksi hänen ruumiinsa fossilisoitui hyvin. Myös Lucy löydettiin samalta alueelta neljän kilometrin päästä.
Aiheesta muualla
- Tiede.fi: "Lucyn lapsi löytyi Etiopiasta" (Arkistoitu – Internet Archive)
- BBC News: "Lucy's Baby" Found in Ethiopia (englanniksi)
- The Independent: "The Big Question: Is this 3.3 million-year-old fossil of an ape-girl the missing link?" (englanniksi)
- Cosmos Magazine: "Lucy's baby' rattles human evolution" (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
- Times online: "Meet the relatives: Little Lucy, the half-ape half-human" (englanniksi)