Seeprapleko

Seeprapleko (Hypancistrus zebra) on Etelä-Amerikasta 1990-luvun alussa löydetty monnikala. Se on saavuttanut maailmalla suosiota akvaariokalana, mutta on ollut kallis hintatasoltaan. Hinta on laskenut viime vuosina, kun niiden viljelyssä on onnistuttu yhä useammin.[2] Seepraplekon harvinaisuuden takia akvaariomarkkinoilla, niitä tulisi toistaiseksi hankkia vain viljelytarkoitukseen kotiakvaarioihin. Kalan lisääntymismahdollisuudet luonnossa ovat pienentymässä Amazon-joen patoamisen vuoksi. Seepraplekon L-numero on L-046.

Seeprapleko
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Monnikalat Siluriformes
Heimo: Imumonnit Loricariidae
Alaheimo: Plekot Hypostominae
Suku: Hypancistrus
Laji: zebra
Kaksiosainen nimi

Hypancistrus zebra
Isbrücker & Nijssen, 1991

Katso myös

  Seeprapleko Wikispeciesissä
  Seeprapleko Commonsissa

Koko ja ulkonäkö

Seeprapleko kasvaa 8–12 senttimetriä pitkäksi. Sen vartalo on mustan ja valkoisen vinoraitainen, otsassa valkoinen raitakuvio näyttää E-kirjaimelta. Koiraan voi erottaa vahvemmista rintaevien eturuodoista.[3][4]

Elinympäristö ja vesi

Seeprapleko viihtyy lämpimässä, 26–30-asteisessa ja virtaavassa vedessä. Akvaariossa tulisi olla kova virtaus ja paljon kivikkoa ja runsaasti luolia, jonne pariskunta voi tarvittaessa kutea.[3] Luolia luodessa täytyy varmistaa, ettei luola romahda kalan päälle. Akvaariossa käyttää erityisiä seepraplekojen ja muiden Hypancistrus-suvun imumonnien kudetukseen tarkoitettuja erityisiä savisia kutuluolia.

Ravinto

Seeprapleko on lihansyöjä, joten se ei koske akvaarion kasveihin.

Alkuperä

Seeprapleko on kotoisin Brasiliasta, Rio Xingun vesistöstä.[3][5]

Käyttäytyminen ja lisääntyminen

Seepraplekot viihtyvät parhaiten useamman yksilön parvessa. Parven yksilömäärällä ei ole sinänsä väliä, mutta hyvänä miniminä voidaan pitää 3–4 yksilöä, mieluiten enemmänkin, jotta kalat löytäisivät itselleen miellyttävimmän kutukumppanin. Akvaariossa se on normaalisti ensimmäisinä kuukausina arka ja piilotteleva. Kalat on saatu lisääntymään myös vankeudessa.[6]

Lähteet

  1. Instituto Chico Mendes de Conservação da Biodiversidade (ICMBio): Hypancistrus zebra IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2022. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 8.9.2022. (englanniksi)
  2. Scots Catfish
  3. Varjo, Markku: Akvaariokalat 2.0, s. 201. AquaGeo, 2014. ISBN 978-951-97618-8-6.
  4. Helsingin akvaariokeskus: Seeprapleko (Hypancistrus zepra) Arkiistoitu 5.3.2016.
  5. Hypancistrus zebra (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)
  6. Korotev, Kevin: Kuturaportti (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.