Sastamala Gregoriana

Sastamala Gregoriana -festivaali on Pirkanmaalla, Sastamalassa vuosittain vuodesta 1996 lähtien järjestetty vanhan musiikin festivaali. Pienin resurssein ja Kari Kaarnan alun perin kokoaman kotimaisen ohjelmiston pohjalta aloittanut tapahtuma on kehittynyt vuosien varrella kansainvälisen tasonlähde? musiikkitapahtumaksi, jossa on voitu kuulla Hopkinson Smithin, Ensemble La Morran, Arianna Savallin ja Andrew Lawrence-Kingin kaltaisia huippumuusikoitalähde?.

Festivaalin logo
Myöhäiskeskiajan- ja varhaisrenessanssimusiikin yhtye La Morra Sastamalassa

Jokakesäisessä konserttisarjassa tarjotaan yleisölle monipuolisesti musiikkia kaikilta vanhan musiikin aikakausilta, niin keskiajan, renessanssin kuin barokin kausiltakin. Tärkeä osa festivaalia on suomalaisten ja kansainvälisten muusikoiden välinen vuorovaikutus festivaalin yhteydessä järjestettävän mestarikurssin ja yhteiskonserttien muodossa.

Festivaalia on kehuttulähde? pitkäjänteisestä ja osuvasta ohjelmistosuunnittelusta, joka osaltaan on vaikuttanut siihen, että festivaalin kävijämäärä on lisääntynyt vuosi vuodelta ja vakiintunut. Festivaalin taiteellisena johtajana on toiminut vuodesta 2005 alkaen englantilainen luuttutaiteilija Michael Fields.

Sastamala Gregorianan pääkonserttipaikka on Sastamalan keskiaikainen Pyhän Marian kivikirkko, joka on akustiikaltaan ainutlaatuinen konserttisali ja sopii erityisesti vokaalimusiikille sekä vanhan musiikin kokoonpanoille. Osmo Rauhalan ja Kuutti Lavosen kirkkotaiteesta tunnettu Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa on järjestetty vuosittain yksi konsertti.

Tämän lisäksi konserttipaikkoina ovat toimineet mm. venttiilitehdas Vexve Oy:n tehdassali, Laukon kartano, suomalaisen kirjan museo Pukstaavi sekä tapahtumatalo Tyrvään Pappila.

Teemat

Sastamala Gregoriana on rakentanut vuosittaisen ohjelmistonsa erilaisten teemojen ympärille. Vuosina 2006-2011 teemoina olivat Euroopan eri alueet. Vuonna 2012 teemana oli Matkalla – pyhiinvaellukset ja löytöretket, vuonna 2013 Musiikin mesenaatit – paavit, prinssit ja ruhtinaat. Vuoden 2014 teema oli Unohtuneet aarteet, jolloin festivaalilla kuultiin vähemmän esitettyä ja vähemmälle huomiolle syystä tai toisesta jäänyttä musiikkia. Vuonna 2015 Sastamala Gregoriana järjestettiin 20. kerran ja teemana oli Juhlaa ja musiikkia. Vuonna 2016 teemana oli Virtauksia – Vanhan ja Uuden Musiikin Risteyksessä. Vuonna 2017 teema Satoja säveliä, tuhansia tarinoita kunnioitti Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä, Claudio Monteverdin 450-vuotisjuhlaa sekä reformaation 500-vuotisjuhlaa. Vuonna 2018 avattiin Venetsian loistolla kuuden vuoden pituinen teemasarja Kaupungit vetten päällä, joka jatkui vuonna 2019 teemalla Rakkauden Pariisi.

Teemasarja vie kuulijat musiikkimatkalle kaupunkeihin, joiden sijainti merien tai jokien varsilla on yhdistänyt niitä muuhun maailmaan sekä rakentanut niistä taiteiden ja kulttuurin keskuksia vuosisatojen ajaksi. Maailmanhistorian tunnetuimmat säveltäjät ja esiintyvät taiteilijat ovat eläneet juuri näissä kaupungeissa. Vuonna 2020 festivaali järjestetään 17.-25.7.2020, jolloin teemana on Lumoava Brugge.

Vuoden 2020 jälkeen teemat etenevät seuraavasti: 2021 Wien, 2022 Rooma ja 2023 Lontoo.

Festivaalin jäsenyydet ja saamat tunnustukset

Festivaali on Pirfest – Pirkanmaan festivaalit ry:n ja Finland Festivals ry:n jäsen. Finland Festivals valitsi Sastamala Gregorianan "Vuoden festivaaliksi" vuonna 2016. Perusteluissaan Finland Festivals mainitsi Sastamala Gregorianan muodostuneen vahvaan visioon ja intiimiin tunnelmaan perustuvaksi ainutlaatuiseksi musiikkifestivaaliksi.[1]

Festivaalille on myönnetty vuodesta 2014 alkaen Euroopan festivaalijärjestö EFA:n myöntämä EFFE -laatusinetti.[2]

Vuonna 2014 festivaali mainittiin maailman suurimassa matkailuaikakauslehdessä Condé Nast Traveler'ssa yhtenä yhdeksästä eurooppalaisesta festivaalista, joita et tiedä, mutta jotka sinun pitäisi tietää.[3]

Lähteet

  1. Sastamala Gregoriana – Wanhan Musiikin Päivät on ”Vuoden festivaali 2016” | Finland Festivals www.festivals.fi. Viitattu 12.9.2019. (englanniksi)
  2. European Festivals Association European Festivals Association. Viitattu 12.9.2019. (englanniksi)
  3. RANDY KALP AND BETHANY SALVON: 9 European Festivals You Don’t Know About (But Should) Condé Nast Traveler. 11.08.2014.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.