Sarsat

Sarsat (Phallostethidae), aiemmalta nimeltä kurkkusiitinkalat, on hopeakylkikaloihin kuuluva kaakkoisaasialainen kalaheimo.

Sarsat
Neostethus lankesteri
Neostethus lankesteri
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Hopeakylkikalat Atheriniformes
Heimo: Sarsat
Phallostethidae
Regan, 1913
Suvut
  • Gulaphallus
  • Neostethus
  • Phallostethus
  • Phenacostethus
Katso myös

  Sarsat Wikispeciesissä
  Sarsat Commonsissa

Koirassarsan tarttumaelin

Lajit ja anatomia

Sarsojen heimoon kuuluu neljä sukua ja lähteestä riippuen 1821 lajia. Lajeja ovat muun muassa sarsa (Gulaphallus eximius) ja lasisarsa (G. mirabilis). Sarsat ovat hyvin pienikokoisia kaloja, suurimmillaankin vain noin 4 cm:n pituisia. Pienin laji Phenacostethus smithi jää noin 1,5 cm pitkäksi. Sarsat ovat pitkulaisia ja solakoita kaloja, ja niiden ruumis on läpikuultava. Etumainen selkäevä koostuu muutamasta piikistä tai puuttuu kokonaan, pyrstöevä on haarautunut ja peräevä pitkä. Vatsaevät puuttuvat naarailta. Sarsakoirailla on kurkussaan lihaksikas tarttumaelin priapium, jolla se tarttuu naaraaseen parittelun aikana. Monista muista kaloista poiketen sarsoilla on sisäinen hedelmöitys.[1][2]

Levinneisyys ja elintavat

Sarsalajeja tavataan makeista ja murtovesistä Kaakkois-Aasiasta. Niiden levinneisyysalue ulottuu Malakan niemimaalta Borneolle, Sumatralle, Sulawesille ja Filippiineille. Sarsat ovat enimmäkseen makeiden ja murtovesien parvikaloja, jotka etsivät ravintonsa pinnan tuntumasta. On myös merilajeja. Naaras kutee munia, jotka tarttuvat kasvillisuuteen.[1][2]

Lähteet

  1. Family Phallostethidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 21.7.2012. (englanniksi)
  2. Tim M. Berra: Freshwater Fish Distribution, s. 309. University of Chicago Press, 2007. ISBN 9780226044422. Teoksen verkkoversio (viitattu 21.7.2012). (englanniksi)
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.