Sarplaninac

Sarplaninac on koirarotu, joka on kotoisin entisen Jugoslavian alueelta ja se kuuluu FCI:n roturyhmään 2. Rotu on saanut nimensä Šar-vuoristosta, joka sijaitsee Kosovon, Albanian ja Pohjois-Makedonian rajalla.

Sarplaninac
Avaintiedot
Alkuperämaa  Pohjois-Makedonia
 Serbia
 Albania
 Kosovo
Määrä Suomessa rekisteröity 248[1]
Elinikä 15 vuotta
Muita nimityksiä Šarplaninac, Sharrplaninatz, Yugoslav Shepherd Dog, Sharr Mountain Dog, Planinac, Šar, Шарко, Šarko, sarppi
FCI-luokitus ryhmä 2
#41
Ulkonäkö
Paino narttu 30–40 kg, uros 35–45 kg[2]
Säkäkorkeus narttu keskim. 58 cm, uros keskim. 62 cm[2]
Väritys yksivärinen: kaikki värit valkeasta lähes mustaan hyväksytään

Ulkonäkö

Ulkonäöltään sarplaninac on roteva, suuri ja vahvaluustoinen laumanvartija. Rotu on hieman korkeuttaan pidempi. Silmien tulisi olla mantelinmuotoiset, mutta eivät liian suuret eivätkä ne saa sijaita liian syvällä päässä. Katseen pitäisi olla rauhallinen, mutta se ei saa koskaan ilmaista pelkoa. Sarplaninacin korvat ovat V-muotoiset ja riippuvat. Rodun karvapeite on erittäin säänkestävä, koska turkki on aika pitkä ja pohjavilla erittäin tiheä. Kaikki värit valkeasta lähes mustaan hyväksytään, mutta toivotuin sävy on tumma raudanharmaa.

Luonne ja käyttäytyminen

Sarplaninac on luonteeltaan itsenäinen, joten se viihtyy hyvin omissa oloissaan. Luonteenpiirteisiin kuuluvat myös hyväluontoisuus, rauhallisuus ja suojelevaisuus. Rotu omistaa voimakkaan vartioimis- ja puolustusvietin. Omistajan täytyy olla kokenut ja osaava, koska joskus sarplaninac saattaa olla yllättävän aggressiivinen vieraita kohtaan. Perhelleen se on hyvin uskollinen.

Rodun kasvattaminen Tanskassa on ollut kiellettyä vuodesta 2010.[3]

Alkuperä

Sarplaninac on hyvin vanha koirarotu. Voidaan väittää, että tämä rotu olisi paimentanut lampaita Balkanin niemimaalla jo 1000-luvulla eaa. Nykyisellä nimellään rotu on tunnettu vuodesta 1957. Suomeen ensimmäinen sarplaninac saapui vuonna 1989 ja ensimmäinen pentue syntyi vuonna 1992.

Katso myös

Lähteet

Viitteet

  1. KoiraNet-jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto. Viitattu 11.8.2016)
  2. http://www.fci.be/Nomenclature/Standards/041g02-en.pdf
  3. Koiriin liittyvä lainsäädäntö Tanskassa Ministry of Environment and Food of Denmark, Danish Veterinary and Food Administration. Viitattu 21.6.2021.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.