Sanansaattajat

Medialähetys Sanansaattajat (Sansa, ent. Radiolähetysjärjestö Sanansaattajat) on yksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seitsemästä lähetysjärjestöstä. Vuonna 1973 perustettu järjestö sai kirkon lähetysjärjestön aseman vuonna 1994.[2]

Medialähetys Sanansaattajat (Sansa)
Toimiala kristillinen lähetystyö
Puheenjohtaja Ville Hoikkala
Toiminnanjohtaja Marko Pihlajamaa
Hallitus Maria Haapavaara, Paulos Huang, Ville Hoikkala, Sami Jalonen, Kati Lücke, Anneli Nieminen, Susanna Peltonen ja Juha-Pekka Rissanen.[1]
Jäsenlehti Sansa
Aiheesta muualla
Sivusto

Sansa on erikoistunut radion, television, internetin ja muiden sähköisten viestinten välityksellä tehtävään lähetystyöhön, joten sillä on muista kirkon lähetysjärjestöistä poikkeava tehtävä. Se toimii myös alueilla, joille niin sanottu perinteinen lähetystyö ei ulotu. Vuonna 2012 käyttöön otettu uusi nimi, Medialähetys Sanansaattajat, kuvaa järjestön työn laaja-alaisuutta.

Toiminta Suomessa

Medialähetys Sanansaattajat vaikuttaa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetystyön toimikunnissa ja työryhmissä yhdessä muiden lähetysjärjestöjen sekä Kirkon Ulkomaanavun (KUA) kanssa. Järjestö toimii läheisessä yhteistyössä paikallisseurakuntien kanssa. Vuonna 2020 työntekijät ja vapaaehtoiset tekivät fyysisesti ja virtuaalisesti lähes 540 seurakuntavierailua.

Sansa tuottaa ja kustantaa suosittua pastori Jukka Norvannon Raamattu kannesta kanteen -ohjelmaa[3], joka lähetetään säännöllisesti Radio Deissä ja Järviradiossa. Ohjelmaa voi kuunnella myös internetissä sekä mobiilisovelluksella. Helmikuussa 2022 julkaistiin täysin uudistettu sovellus[4].

Vuonna 2021 Sansa alkoi julkaista maksutonta Sansa-nimistä lehteä, joka ilmestyy neljästi vuodessa.[5]

Entisen toiminnanjohtaja Arto Antturin työ järjestössä päättyi hänen saatuaan järjestön hallitukselta varoituksen, joka koski epäasiallista käytöstä ja tämän jälkeen Antturi päätti lopettaa työskentelyn järjestössä.[6]

Toiminta ulkomailla

Medialähetys Sanansaattajat tekee ulkomailla kristillistä medialähetystyötä television, radion, internetin ja mm. mobiilisovellusten välityksellä erityisesti sellaisten kansojen parissa, joita on muuten vaikea tavoittaa. Radio- ja televisio-ohjelmat ovat tukena myös suljettujen maiden kristillisille vähemmistöille. Työ painottuu yhä enenevässä määrin Aasiaan ja Lähi-itään. Sansalla on myös lähetys ja projektityöntekijöitä.

Järjestö tekee ja tukee kristillistä mediatyötä noin 40 kielellä. Radio-ohjelmista valtaosa lähetetään TWR:n (entinen Trans World Radio) ja FEBC Internationalin (Far East Broadcasting Company) kautta. Osa radio-ohjelmista lähetetään paikallisradioissa, osa lyhyt- tai keskiaaltoasemilta. Lisäksi Sansa tukee mm. arabian-, farsin-, turkin-, hindin- ja gujaratinkielistä televisiotyötä. Tärkein kumppani televisiotyössä on kristillinen satelliittitelevisio SAT-7.

Työalueet ja kielet

Vuonna 2023 Medialähetys Sanansaattajat tukee kristillisten radio-ohjelmien tuotantoa ja radiointia, televisio-ohjelmien tuotantoa ja muuta kristillistä mediatyötä noin kielellä. Sansa kustantaa ohjelmia seuraavilla kielillä:

Kielten ja taloudellisen tuen määrällä mitattuna tärkein työalue on Intia.[7]

Toiminnanjohtajat

  • Rovasti Per-Olof Malk, 1973-2002
  • Rovasti Juha Auvinen, 2002-2020
  • Rovasti Arto Antturi, 2020–1/2023[8][9]
  • Marko Pihlajamaa (väliaikainen toiminnanjohtaja 1/2023->)[10]

Lähteet

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.