San Francisco

San Francisco on Yhdysvaltain Kalifornian osavaltiossa sijaitseva kaupunki ja piirikunta. Kaupunki sijaitsee San Franciscon niemimaan kärjessä, ja sitä ympäröi lännestä Tyynimeri ja idästä San Franciscon lahti. Itse kaupunki on mäkistä maastoa ja sijaitsee maanjäristysalueella. San Franciscon arvioitu väkiluku vuonna 2014 oli 852 469.[3] San Franciscon lahden ympäristön metropolialue (San Francisco Bay Area) on noin 8,6 miljoonalla asukkaalla maan viidenneksi suurin suurkaupunkialue.[4]

San Francisco
Näkymä San Franciscoon Marinin piirikunnasta.
Näkymä San Franciscoon Marinin piirikunnasta.
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna
San Francisco Kalifornian kartalla
San Francisco Kalifornian kartalla

San Francisco

Koordinaatit: 37°46′45″N, 122°25′9″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Kalifornia
Hallinto
  Pormestari London Breed
Pinta-ala  ([1])
  Kokonaispinta-ala 600,6 km²
  Maa 121,4 km²
  Josta vettä 479,2 km² (80 %)
Korkeus 16 m
Väkiluku (2014) 852 469
  Väestötiheys 7 022 as./km²
  Metropolialue 8 607 423
Aikavyöhyke UTC-8
  Kesäaika UTC-7
Lempinimi: The City by the Bay (Kaupunki lahdella), Frisco (vanhentuneena pidetty [2]), The City That Knows How (Kaupunki joka tietää miten), Baghdad by the Bay (Baghdad lahdella), The Paris of the West (Lännen Pariisi), Fog City (Sumukaupunki), San Fran
Motto: Semper Vigilans (latinaa "Aina valpas"), Oro en Paz, Fierro en Guerra (espanjaa "Kultaa rauhan aikaan, rautaa sodassa")

Kaupunki on tunnettu vapaamielisyydestään.[5] 1950-luvulta alkaen sitä on pidetty Yhdysvaltain ala- ja vaihtoehtokulttuurien keskuksena, ja sillä oli tärkeä asema muun muassa beatnikien ja hippiliikkeen keskuudessa. Scott McKenzien 1967 laulama hittikappale ”If You're Going to San Francisco (Be Sure to Wear Some Flowers in Your Hair)” on maailmankuulu. Kaupunki oli myös 1990-luvun lopun IT-kuplan keskus Yhdysvalloissa. San Franciscon Bay Area on myös thrash metalin syntypaikka. San Franciscon eteläpuolista aluetta, jolla toimii paljon korkean teknologian yrityksiä, kutsutaan nimellä Piilaakso.

Kaupungin pormestarina toimi vuoden 2011 tammikuusta alkaen demokraattien Edwin M. Lee, jonka kaupungin Board of Supervisors valitsi tehtävään vuodesta 2003 pormestarina toimineen, mutta kesken toisen kautensa Kalifornian varakuvernööriksi siirtyneen Gavin Newsomin tilalle.[6][7] Hän kuoli 12. joulukuuta 2017. Hänen jälkeensä pormestariksi valittiin London Breed[8].

Kaupunki on saanut nimensä Pyhästä Franciscus Assisilaisesta, joka eli Italiassa 1200-luvulla. Joskus kaupunkia kuulee kutsuttavan sanalla "Frisco", mutta paikalliset asukkaat eivät suhtaudu kutsumanimeen kovinkaan hyväksyvästi.[9]

Historia

Vuoden 1906 maanjäristyksen raunioittamaa San Franciscoa

San Franciscon alueella asui intiaaneja noin 10 000 vuotta sitten; heistä on jäänyt merkiksi simpukankuorista syntyneitä kasoja. Ensimmäinen San Franciscon ohi purjehtinut eurooppalainen oli Sir Francis Drake vuonna 1579. Ensimmäiset eurooppalaiset, jotka asettuivat nykyisen San Franciscon alueelle vuonna 1776, olivat espanjalaisia. He perustivat alueelle armeijan tukikohdan ja alkoivat orjuuttaa alueella asuneita ohlone-intiaaneja.[10]

Kaupunki kasvoi nopeasti vuonna 1848 alkaneen Kalifornian kultaryntäyksen ansiosta. Tuolloin kahdessa vuodessa (tammikuu 1848 – joulukuu 1849) kaupungin väkimäärä nousi 1000 asukkaasta 25 000 asukkaaseen.

Meriteitse saapuneiden asukkaiden rynnättyä kultakentille huomattava määrä laivoja jäi kaupungin satamaan vaille käyttöä tai vähäiselle käytölle kuten kaupaksi tai ravintolaksi. Tuolloin rantaviiva kulki huomattavasti eri kohdassa kuin nykyisin. 1850-luvulla satama ulotettiin laitureiden avulla yhä kauemmas lahdelle ja rakennuksia rakennettiin paalujen varaan laivojen sekaan. Seuraavien kahden vuosikymmenen aikana poukama täytettiin hiekalla. Kaupungin katujen ja rakennusten alle jäi yli 40 laivaa, joita on löytynyt pitkin 1900-lukua erinäisten rakennusprojektien yhteydessä.[11]

Kaupunkiin tuli kultaryntäyksen jälkeen paljon kiinalaisia siirtotyöläisiä rakentamaan transamerikkalaista rautatietä. He perustivat San Franciscon Chinatownin.[10]

Huhtikuun 18. päivänä 1906 San Francisco lähes tuhoutui maanjäristyksessä, mutta se uudelleenrakennettiin nopeasti[10]. Maanjäristys oli pahimpia Yhdysvalloissa koskaan sattuneista (Mw 7,9[12]).

1950- ja 1960-luvulla San Franciscosta tuli maailman hippikulttuurin keskus. 1990-luvulla kaupunkiin perustettiin paljon tietotekniikan alan yrityksiä, joista suuri osa katosi vuoden 2001 IT-kuplan puhkeamisessa.[10]

Maantiede

San Francisco satelliittikuvassa maaliskuussa 2019.

Yhdysvaltojen Census Bureaun mukaan kaupungin pinta-ala on 600,7 km², josta maata on 120,9 km² ja vettä 479,7 km². Veden osuus on 79,86 prosenttia.

San Francisco sijaitsee lähellä San Andreasin siirrosta, joten kaupunki on hyvin altis maanjäristyksille.

Ilmasto

San Franciscoa ympäröi vesi kolmelta suunnalta. Kaupungin ilmastoon vaikuttaakin suuresti Tyynen valtameren kylmä merivirta. Sää on ympäri vuoden erittäin leuto ja alueella vallitsee välimerenilmasto. Kesät alueella ovat viileitä ja sumuisia. Päivän ylin keskilämpötila on 15–20 °C. Talvet ovat suhteellisen lämpöisiä, eikä lämpötila juurikaan laske pakkasen puolelle.

Sateet ovat kesällä alueella erittäin harvinaisia, mutta talvisin on ajoittain erittäin sateista. Lunta ei sada alueella käytännössä koskaan. Kaupungin länsiosa on viileä ympäri vuoden. Itäosa kaupungista on usein sumuinen johtuen kylmän meren ja toisaalta sisämaan lämmön kohtaamisesta. Kesän lämpötilat ovat San Franciscossa huomattavasti Kalifornian sisäosia alhaisempia. Sumua esiintyy vähiten syyskuussa, joka on myös vuoden lämpimin kuukausi.

Tammikuussa yön alin lämpötila on keskimäärin 8 °C ja päivän ylin lämpötila 14 °C. Syyskuussa alin lämpötila on 13 °C ja ylin lämpötila 22 °C. Keskimääräinen vuotuinen sademäärä on 566 millimetriä. Heinäkuussa ja elokuussa ei sada käytännössä lainkaan.

Kaupunginosat ja nähtävyydet

San Franciscolle tunnusomainen raitiovaunu.

San Francisco koostuu kaupunginosista, joista tunnetuimpia ovat Downtown, Chinatown, Fisherman's Wharf ja Castro.

San Franciscon Downtown on laaja ja täynnä pilvenpiirtäjiä ja kauppakatuja. Downtownin Union Square on kaupungin keskipistelähde?. Chinatown on San Franciscon kuuluisimpia kaupunginosialähde?, ja maailman suurin kiinalaiskeskittymä Aasian ulkopuolella.[13] Kiinalaiset alkoivat muuttaa San Franciscoon 1850-luvulla. Chinatown on kehittynyt siitä getosta, johon San Franciscon kaupungin perustajat pakottivat kiinalaiset 1800-luvulla. San Franciscossa asuu yli 80 000 kiinalaista. Kanta-asuinaluetta rajoittavat Broadway sekä Bush, Kearny ja Stockton ja sen värikkään keskustan muodostavat Grand Avenuen kahdeksan korttelia.

Castro Districtin sateenkaarikaupunginosa.

Fisherman's Wharf, kaupunginosa aivan San Franciscon koilliskärjessä, toimi 1800-luvulla kalastajien asuinpaikkana. Nykyisin Fisherman's Wharf on tunnettu paitsi vanhoista laivoista ja laitureista niin myös kalaruuista, lukuisista kaupoista, merileijonista sekä näkymistä yli San Francisco Baynlähde?. Fisherman's Wharfin ja liikekorttelin välimaastossa Telegraph Hillillä sijaitsee 63 metriä korkea Coit Tower, jonka Lillie Hitchcock Coit rakennutti vuonna 1933 muistomerkiksi kaupungin palomiehille ja itselleen.lähde?

Castron alue tunnettiin aikoinaan myös nimillä Finn Town ja Little Scandinavia.[14] Kaupunginosalla on nimittäin vahva suomalaishistoria Suomen suurruhtinaskunnan ajalta. Castron englanninkielisestä Wikipedia-artikkelista kolmasosa käsittelee sen suomalaishistoriaa.[14] Castro on saanut nimensä José Antonio Castrolta (1808–1860), joka oli Kalifornian (tuolloin Meksikon Alta Kalifornian provinssi) kuvernöörinä 1835–1836.[15] Nyttemmin Castro tunnetaan ympäri maailmaa HLBT-kaupunginosana, yhtenä niistä paikoista, joista seksuaalista tasa-arvoa vaativat liikkeet alkoivat järjestäytyä 1960- ja 1970-luvuilla.[16]

Golden Gate Bridge on San Franciscon tunnettu maamerkki. Saapumisalueineen 2 737 metriä pitkän sillan rakentamiseen kului yli neljä vuotta ja se maksoi yli 35 miljoonaa dollaria. Golden Gate Bridge avattiin 1937 yhdistämään kaupunki Marinin piirikuntaan.lähde?

San Francisco on tunnettu myös ”kaapeli­raitio­vaunuistaan” (cable car), jotka kulkevat ilman moottoria maahan upotettujen kaapeleiden avulla. Kaupungissa on käytössä kolme kaapelivaunulinjaa: Powell-Hyde, Powell-Mason ja California Street. Vaunut kehitti Andrew Smith Hallidien toimeksiannosta William Eppelsheimer, ja ne otettiin alun perin käyttöön vuonna 1873.lähde?

Alcatraz, San Franciscon edustalla sijaitseva vankilasaari on nykyisin kaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä. Alcatrazista tehtiin liittovaltion vankila vuonna 1934, ja sen toiminta lopetettiin vuonna 1963.lähde?

Yhtenä nähtävyytenä on myös tiedekeskus Exploratorium.

Televisiosarjasta Myytinmurtajista tutut Adam Savage ja Jamie Hyneman tekivät kokeitaan San Franciscossa M5 Industries -studiolla, jonka Hyneman omistaa.lähde?

Tunnetut urheiluseurat

Mission Doloresin katolinen kirkko

San Francisco elokuvissa

Kaupunkia on käytetty taustana useissa elokuvissa. Alfred Hitchcock sijoitti Vertigon (1958) tapahtumat San Franciscoon ja sen ympäristöön. Elokuvassa näkyvät Golden Gate -silta, Coit Tower -torni, taidemuseo San Francisco Museum of Fine Arts (Legion of Honor) ja 97 kilometrin päässä San Juanin laaksossa sijaitseva vanha lähetysasema San Juan Bautista. Mission Doloresin kirkon hautausmaalla oli pitkään fiktiivisen Carlotta Valdesin hautakivi Vertigo-pyhiinvaeltajia varten.

Myös elokuva Kotia kohti II – Seikkailu San Franciscossa sijoittuu San Franciscoon. Elokuvassa näytetään muun muassa kaupunkia ja Golden Gate, josta eläimet menevät kotia kohti.

San Franciscoon sijoittuu myös Steve McQueenin tähdittämä ja Peter Yatesin ohjaama toimintaelokuva Bullitt (1968), jonka maineikas takaa-ajokohtaus kuvattiin kaupungin mäkisillä kaduilla.

Clint Eastwood esitti pääroolia Don Siegelin kuuluisassa elokuvassa Likainen Harry (1971). Eastwood palasi kotikaupunkiinsa San Franciscoon saman ohjaajan elokuvassa Pako Alcatrazista (1979), jossa kaupunki tosin jää tyystin näkemättä.

Walter Hillin ohjaama toimintaelokuva 48 tuntia (1982) ja sen jatko-osa Toiset 48 tuntia (1990) sijoittuvat San Franciscoon. Vuoden 1985 James Bond -elokuva 007 ja kuoleman katse sijoittuu osittain Piilaakson ja Golden Gate Bridgen ympäristöön.

Star Trek IV: kotiinpaluu (1986) sijoittuu pääosin San Franciscoon.

Vuonna 2006 ensi-iltansa saaneen supersankarielokuvan X-Men: Viimeinen kohtaaminen lopputaistelu sijoittuu Golden Gaten ja Alcatrazin ympäristöön.

Woody Allenin vuonna 2013 ensi-iltansa saanut draamakomedia Blue Jasmine on kuvattu pääosin San Franciscossa.

Tunnettuja henkilöitä San Franciscosta

Lähteet

 1. http://webarchive.loc.gov/all/20150108070337/http://factfinder.census.gov/faces/nav/jsf/pages/index.xhtml##
 2. http://www.sfgenealogy.com/sf/history/hgoe82.htm (Arkistoitu – Internet Archive)
 3. Annual Estimates of the Resident Population for Incorporated Places of 50,000 or More, Ranked by July 1, 2014 Population: April 1, 2010 to July 1, 2014 - United States -- Places of 50,000+ Population U.S. Census Bureau. Arkistoitu helmikuu 13, 2020. Viitattu 8.8.2015. (englanniksi)
 4. Annual Estimates of the Resident Population: April 1, 2010 to July 1, 2014 - United States -- Combined Statistical Area U.S. Census Bureau. Arkistoitu helmikuu 12, 2020. Viitattu 8.8.2015. (englanniksi)
 5. Is San Francisco really America's most liberal city? San Francisco Gate. Viitattu 9.3.2022. (englanniksi)
 6. McKinley, Jesse: City Board Names First Asian Mayor of San Francisco NYTimes.com. 7.1.2011. Viitattu 13.1.2011. (englanniksi)
 7. Coté, John: Ed Lee becomes the city's first Chinese American mayor SFGate.com. 11.1.2011. Viitattu 13.1.2011. (englanniksi)
 8. SF mayor London Breed City and county of San Francisco. Viitattu 11.2.2022.
 9. Don't Call it Frisco: History of San Francisco Nicknames SFtravel. Viitattu 9.3.2022. (englanniksi)
 10. Erica Pedersen: San Francisco History SanFrancisco.com. Arkistoitu 15.8.2014. Viitattu 5.1.2013.
 11. Ron S. Filion: Buried Ships SFgenealogy. Viitattu 18.4.2016. (englanniksi)
 12. Wayne Thatcher, Grant Marshall, Michael Lisowski: Resolution of fault slip along the 470-km-long rupture of the great 1906 San Francisco earthquake and its implications. Journal of Geophysical Research: Solid Earth, 10.3.1997, 102. vsk, nro B3, s. 5353–5367. doi:10.1029/96jb03486. ISSN 2156-2202. Artikkelin verkkoversio. en
 13. Chinatown San Francisco - The largest chinatown outside of Asia www.sanfranciscochinatown.com. Viitattu 5.6.2022.
 14. Castro District, San Francisco. Wikipedia, 13.5.2022. Artikkelin verkkoversio. en
 15. Who Was The Person Behind The Name Of The Castro District? KALW. Viitattu 5.6.2022. (englanniksi)
 16. K. Santos: The Castro District: San Francisco's Beating Heart of LGBTQ Pride Culture Trip. 21.3.2019. Viitattu 5.6.2022.

  Aiheesta muualla

  San Franciscon keskustaa yöllä

   

  This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.