Saksisammal

Saksisammal (Douinia ovata (Dicks.) H. Buch) on maksasammallaji saksisammalten (Douinia) suvussa ja kinnassammalten heimossa (Scapaniaceae).

Saksisammal
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Ryhmä: Sammalet Bryobionta
Kaari: Maksasammalet Marchantiophyta
Luokka: Aitomaksasammalet Jungermanniopsida
Alaluokka: Aitomaksasammalet Jungermanniidae
Lahko: Aitomaksasammalet Jungermanniales
Alalahko: Cephaloziineae
Heimo: Kinnassammalet Scapaniaceae
Suku: Saksisammalet Douinia
Laji: ovata
Kaksiosainen nimi

Douinia ovata
(Dicks.) H.Buch[1]

Synonyymit
  • Sphenelobus ovatus (Dicks.) Schiffn.[2]

Saksisammalen levinneisyysaluetta ovat Maan pohjoispuolen lauhkean vyöhykkeen mereiset alueet. Se on yleinen ihan Länsi-Norjassa. Saksisammal on Suomessa hyvin harvinainen, lounainen laji, joka on löydetty Ahvenanmaalla Saltvikista, Sundista ja Varsinais-Suomessa Nauvosta. Se on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi esiintymien vähäisyyden takia.

Saksisammal on erikoistunut kasvamaan merien lähellä sijaitsevilla ylikaltevilla, osin valuvetisillä silikaattikallioilla. Suomen kasvupaikat ovat yleensä pohjoisen suuntaisilla kallioilla.

Lähteet

Viitteet

  1. Stotler & Crandall-Stotler: Liverwort Classification bryophytes.plant.siu.edu. Arkistoitu 12.6.2010. Viitattu 16.5.2012. (englanniksi)
  2. Laaka-Lindberg, S. & Anttila, S. & Syrjänen, K. (toim.): Suomen uhanalaiset sammalet. Helsinki: Suomen ympäristökeskus, 2009. ISBN 978-952-11-3247-6.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.