Sairaanhoidosta

Sairaanhoidosta (Notes on Nursing: What It Is, and What It Is Not) on Florence Nightingalen kirjoittama sairaanhoidon oppikirja, joka ilmestyi alkujaan 136-sivuisena 1859[1]. Teoksen on suomentanut Aune Brotherus, ja se ilmestyi suomeksi WSOY:n kustantamana 1938. Kolmas painos suomennoksesta ilmestyi 1964. Nightingale antaa siinä ohjeita niille, jotka haluavat huolehtia muiden terveydestä. Nightingalen mukaan sitä ei ole tarkoitettu oppikirjaksi sairaanhoidon ammattiin vaan avuksi hoitotyössä.

Sairaanhoidosta
Notes on Nursing: What It Is, and What It Is Not
Alkuperäisteos
Kirjailija Florence Nightingale
Kieli englanti
Genre oppikirja
Julkaistu 1859
Sivumäärä 136 s.
Suomennos
Suomentaja Aune Brotherus
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1938, 3. p. 1964
Sivumäärä 223 s., 3. p. 167 s.
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Vuonna 1974 ilmestyneen englanninkielisen painoksen esipuheessa Florence Nightingalen sairaanhoitajaoppilaitoksen silloinen johtaja Joan Quixley sanoo, että vaikka teoksen ilmestymisestä on kulunut aikaa, se on "hämmästyttävän pätevä verrattuna sairaanhoidon nykyasenteisiin ja taitoihin, olipa kyse kotona 'tavallisen naisen' antamasta hoidosta tai sairaalassa annetusta tai yhteiskunnan tarjoamasta hoidosta".[2]

Englanninkielistä alkuteosta on jatkuvasti saatavilla.

Lähteet

  1. Encyclopædia Britannica's Guide to Women's History search.eb.com. (englanniksi)
  2. Florence Nightingale: ”Joan Quixleyn kirjoittama johdanto”, Notes on Nursing: What it is and what it is not. Blackie & Son Ltd., 1974. 1. p. 1859. ISBN 0-216-89974-5. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.