Sahapunamarja

Sahapunamarja (Photinia serratifolia) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon, punamarjojen (Photinia) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on luokiteltu joskus orapihlajien (Crataegus) sukuun, vaikkei sillä olekaan oramaisia piikkejä.

Sahapunamarja
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Alaheimo: Amygdaloideae
Suku: Punamarjat Photinia
Laji: serratifolia
Kaksiosainen nimi

Photinia serratifolia
(Desf.) Kalkm.

Katso myös

  Sahapunamarja Wikispeciesissä
  Sahapunamarja Commonsissa

Sahapunamarja on ainavihanta pensas tai pienehkö puu. Pensasmaisena se kasvaa yleensä 3,5–6 metriä korkeaksi, mutta puumaisena se voi kasvaa jopa noin 10 metriä korkeaksi. Sahapunamarjan lehdet ovat suikeita, 10–20 cm pitkiä, 4–9 cm leveitä, syvänvihreitä, nahkamaisia ja sahalaitaisia. Kasvi on ainavihanta, mutta pieni osa lehdistä muuttuu syksyllä tai talven mittaan punaisiksi. Lehdissä on disyaaniglykosideja, minkä vuoksi ne voivat olla myrkyllisiä joillekin eläimille.

Sahapunamarjan kukat ovat valkoisia ja niissä on viisi terälehteä. Yksittäisen kukan halkaisija on noin 0,8 cm. Kukat sijaitsevat huiskilomaisissa kukinnoissa, jotka ovat noin 10–17 cm leveitä. Sahapunamarja kukkii keväällä huhtikuussa. Kukat ovat näyttävännäköisiä, mutta niissä on epämiellyttävä tuoksu. Kukista kehittyy kukinnan jälkeen vihreitä, halkaisijaltaan noin 0,6 cm olevia marjoja, jotka muuttuvat kypsyessään ensin punaisiksi ja lopulta ruskehtavanpurppuraisiksi. Marjat pysyvät kasvissa tavallisesti talveen asti.

Sahapunamarja kasvaa luonnossa metsissä, mäkien ja vuorien rinteillä, jokitörmillä sekä tienpientareilla itäisessä Aasiassa. Lajia tavataan luontaisena Keski-Kiinasta Itä-Kiinaan, Taiwanilla, Japanissa, Intiassa, Indonesiassa ja Filippiineillä. Vakiintuneena viljelykarkulaisena lajia tavataan myös muun muassa Yhdysvalloissa Georgiasta Texasiin.

Sahapunamarjaa kasvatetaan koristekasvina. Laji kasvaa keskikosteassa, hyvin vettä läpäisevässä maaperässä täydessä auringon valossa tai puolivarjossa. Juurruttuaan kunnolla sahapunamarja on myös jokseenkin kuivuutta kestävä. Laji ei kuitenkaan viihdy märillä kasvupaikoilla. Sahapunamarja on resistentti monia punamarjalajeja suuresti vaivaavalle Entomosporium maculatum -sienitaudille.

Lähteet

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.