SSB

SSB (lyhenne sanoista single sideband modulation, suomeksi yksisivukaistalähete) on radioliikenteen modulointimenetelmä, sivunauhamodulaatio, jossa viesti välitetään poistamalla amplitudimodulaation tuloksesta kantoaalto ja toinen sivunauha (tai sivukaista). Tässä mielessä sivunauhamodulaatio on eräänlainen tehon säästämiseksi kantoaallolla ja joko ylä- tai alasivunauhalla köyhdytetty aalto, jonka kuuluvuus kuitenkin voi puheviestinnässä olla miltei amplitudimoduloidun heikkotehoisen radioaseman keskiaaltojen tasoa.

Kysymyksessä on siis yhden sivunauhan lähete. Riippuen, kumpi sivunauha lähetetään, puhutaan LSB- (engl. lower sideband) ja USB-lähetteestä (engl. upper sideband).

Yleensä pisimmillä radioamatööriaalloilla, sadankuudenkymmenen metrin ja kahdeksankymmenen metrin aaltoalueilla käytetään alanauhaa, LSB, lyhenne lower side bandista, ja lyhyemmillä radioamatööriaalloilla ylänauhaa, USB, lyhenne upper side band,

Periaate on se, että kantoaallon tarvitsema energia "säästetään" kantoaallon tukahduttamisella tai vaimentamisella. Näin ollen koko lähettimen tehokapasiteetti käytetään pelkkään sivunauhan lähettämiseen ja kantoaallon "korvike" lisätään signaaliin vastaanottimessa ns. beat-oskillaattorilla (engl. beat frequency oscillator, BFO). Vaimennettua kantoaaltoa käytettäessä voidaan vastaanottimen "apukantoaalto" (BFO) lukita vaimennettuun kantoaaltoon ja saada näin ollen tarkka äänenkorkeuden toisto.

SSB-modulaatio on tavallisin puheradioliikenteessä HF-taajuuksilla, mutta on jonkin verran käytössä myös suuremmilla taajuuksilla.

Vapaasti lähetysluvatta käytettävissä radioissa sivunauhalähetys on mm. joissain kalliin hintaluokan citizens' band -radiopuhelimissa, kuten Albrecht 5890 EU, Midland 8001XT, President Grant II:ssa, President Jackson II:ssa, [1] [2] [3] Yksinauhalähetys on myös sissiradioissa sähkötyksen rinnalla käytettävä liikennemuoto.

Katso myös

Lähteet

  1. http://www.cbradio.nl/
  2. Utec Oy:n verkkosivut
  3. RXTX O:n verkkosivut

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.