Sähköhammasharja

Sähköhammasharja on hammasharja, jonka harjaosa liikkuu sähkön voimalla. Harjan rungossa on akku ja harjaa liikuttava sähkömoottori. Sähköhammasharjojen harjojen liikeratoja on useita erilaisia. Yksinkertaisimmat harjat liikkuvat yhdessä suunnassa edestakaisin. Vähän monimutkaisemmat liikkuvat kahdessa suunnassa edestakaisin. Hammasharjoissa on myös pyöriviä ja pyörintää monimutkaisempia liikeratoja.

Sähköhammasharja.
Vaihtoharjaspäitä.

Sähköhammasharja päästää usein piippauksen tai hyrinän kun kahden minuutin suositeltu harjausaika on täynnä.

Sähköhammasharjojen kehitys

Sähkökäyttöinen hammasharja on saanut alkunsa 1950-luvulla. Monet sähköhammasharjat toimivat vieläkin samalla periaatteella: pieni sähkömoottori liikuttaa harjapäätä eri suuntiin mekaanisesti.

Sonic-hammasharja edustaa uusinta teknologiaa sähköhammasharjojen saralla, joskin sekin on saanut alkunsa jo 1980-luvulla. Sonic-hammasharjan toimintaperiaate poikkeaa tavanomaisista sähköhammasharjoista oleellisesti siten, että harjapään värähtelynopeus on huomattavasti suurempi ja sen koko harjaosa värähtelee eikä vain harjapää.

Kiistanalainen teho

Hammaslääkärit suosittelevat sähköhammasharjan käyttöä sen tehokkuuden vuoksi. Siitä huolimatta on tutkimuksia, joiden mukaan sähköhammasharjan käyttö ei juuri lisää puhdistustehoa[1].

Sähköhammasharjan käyttösuositus perustuu usein siihen oletukseen, että perinteisellä hammasharjalla ei harjata oikein eikä riittävän pitkää aikaa. Lisäksi, mikäli liikkumiskyky on rajoitettu tai käsin harjaaminen on muuten vaikeutunut, on sähköhammasharjasta selvää hyötyä[2] Hyvä sähköhammasharja voi siten olla tavanomaista harjaa parempi vaihtoehto hampaiden puhdistamiseen, jos käden heikko motoriikka, kuten etenkin lapsilla ja vanhuksilla, estää huolellisen harjauksen.[3]

Sähköhammasharjojen sopivuudesta lapsille on kiistelty, sillä heikkoa tutkimustulosta on siitä, että sähköhammasharjat voivat vahingoittaa ikeniä. On myös arveltu, että ikeniä vahingoittaa lähinnä liika sähköhammasharjan painaminen suussa ikeniä tai hampaita vasten. Osissa uudemmissa harjoissa (lähinnä lapsille suunnatuissa) tämä ongelma on ratkaistu sillä, että harja päästää tietyn merkkiäänen kun harjaa painaa liian voimakkaasti ikeniä tai hampaita vasten.

Lähteet

  1. Robinson, P. G. ym.: Manual versus powered toothbrushing for oral health. Cochrane Database of Systematic Reviews 2007, Issue 4. (englanniksi)
  2. A dentist's perspective on the whether patients should be using electric or manual toothbrushes. Commentary (Arkistoitu – Internet Archive) - The Smile Team Balwyn North Dentist.
  3. Koivuniemi, Merja: Purukalustosi kertoo, miten terve olet. Aamulehti 15.3.2009.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.