Rzeczpospolita
Rzeczpospolita ( [ʒεʧpɔsˈpɔλita] (ohje)) on puolan kielen "tasavaltaa" tai "liittovaltiota" tarkoittava sana, käännöslaina latinan ilmauksesta res publica ('julkiset asiat' eli 'tasavalta'). Sanaa on käytetty puolassa jo ainakin 1500-luvulta lähtien, ja se on alun perin merkinnyt mitä tahansa demokraattista valtiota. Kruununkansleri Jan Zamoyskin kuuluisa sitaatti vuodelta 1600 koulutuksen merkityksestä on esimerkki tästä käytöstä:
Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie.
("Tasavallat ovat sellaisia, kuin niiden nuorison kasvatus.")
Nykyään sanaa käytetään kuitenkin ainoastaan viittauksena Puolan valtioon. Kaikista muista tasavalloista käytetään modernissa puolassa sanaa republika.
Nykyisen Puolan valtion virallinen nimi on Rzeczpospolita Polska, joka yleensä käännetään "Puolan tasavallaksi". Tämä käännös voi 1500–1700-luvun Puolasta puhuttaessa olla kuitenkin harhaanjohtava, sillä tuohon aikaan rzeczpospolita oli monarkia. Tuosta ajanjaksosta mm. englannissa käytetään sanan republic sijaan sanaa commonwealth, kuten nimessä "Polish-Lithuanian Commonwealth".
Sanaa rzeczpospolita käytetään myös kolmesta Puolan historian aikakaudesta:
- Ensimmäinen rzeczpospolita – ajanjakso, jolloin Puolaa hallitsi kuninkaan ja parlamentin (sejm) valitseva aatelisto (szlachta); vuoden 1505 Nihil novi -laista Puola-Liettuan kolmanteen ja viimeiseen jakoon vuonna 1795;
- Toinen rzeczpospolita – sotien välinen aika, Puolan itsenäistymisestä vuonna 1918 Saksan hyökkäykseen ja miehitykseen saakka vuonna 1939;
- Kolmas rzeczpospolita – kommunistisen hallinnon kaatumisen jälkeen vuodesta 1989.
Vuodesta 2005 maata hallinneen laki ja oikeus -puolueen (Prawo i Sprawiedliwość) johtajat ovat keksineet termin "neljäs rzeczpospolita" – uusi Puola kolmannen, korruptoituneeksi väitetyn tasavallan tilalle.
Puolan hallinnassa aikoinaan olleet kansat ovat lainanneet termin omiin kieliinsä: liettuan Žečpospolita, valkovenäjän Рэч Паспалітая (Retš Paspalitaja) ja ukrainan Річ Посполита (Ritš Pospolita) viittaavat kuitenkin vain Puolan jakoja edeltävään valtioon.