Ruudunlukuohjelma
Ruudunlukuohjelma on ohjelma, joka toimii puhesyntetisaattorin, pistenäytön, ruudunsuurennuksen tai näiden yhdistelmien kanssa yhtäaikaisesti. Näkövammaiset hyötyvät ruudunlukuohjelmasta siten, että ohjelma muuntaa näytöllä olevan tekstin tai muun tiedon pistekirjoitukseksi, puheeksi tai suurennokseksi (riippuu laitteistosta).[1] Jotkin ruudunlukuohjelmat ilmaisevat osittain ruudulla olevan graafisen sisällön, kuten säätimet ja niiden värit sekä tekstin tehosteet. Ruudunlukuohjelmasta ei ole hyötyä ilman syntetisaattoria tai pistenäyttöä. Yleisimpien ruudunlukuohjelmien mukana tulee kuitenkin jonkinlainen syntetisaattori. Ruudunlukuohjelmien ongelma on, että kaikkien ohjelmien suunnittelussa ei ole huomioitu näkövammaisia käyttäjiä, esimerkiksi näppäinkomennot ovat vaillinaisia, ohjelmien osat on nimetty standardista poiketen jne.
Yleisimpiä ruudunlukuohjelmia Suomessa ovat:
Myös uusimmissa Windows- ja Macintosh-käyttöjärjestelmissä on alkeellinen ruudunlukuohjelma, esimerkiksi Windows XP:ssä Narrator, joka tosin puhuu vain englantia.
Viime aikoinaselvennä ruudunlukuohjelmia on kehitetty myös matkapuhelimiin. Nämä ohjelmat toimivat vain älypuhelimissa, kommunikaattoreissa ja kämmenlaitteissa (PDA). Esimerkkejä tällaisista ruudunlukuohjelmista ovat Code Factory, S.L:n Mobile Accessibility, Mobile Speak ja Mobile Speak Pocket sekä Scansoft Inc:n SpeechPAK Talks.
Yleisimmin matkapuhelimissa esiintyvä ruudunlukuohjelma on Handy Techin Talks.[3]
Katso myös
Lähteet
- Ruudunlukuohjelma Lapin Näkövammaiset. Viitattu 29.8.2013.
- 7.2. Kommunikaation esteettömyys s. 146 2009. Ennora. Viitattu 29.8.2013.
- Varsinais-Suomen Näkövammaisten Tieto auki - projekti Varsinais-Suomen Näkövammaiset. Viitattu 29.8.2013.
Aiheesta muualla
- Ruudunlukuohjelma (Arkistoitu – Internet Archive) Keskuspuiston ammattiopisto
- Freedom Scientific
- Dolphin
- Code Factory (Arkistoitu – Internet Archive)
- Scansoft Inc