Ruoripotkuri
Ruoripotkuri tai kääntöpotkuri on laivoissa käytettävä potkuriyksikkö, joka on käännettävissä sen pystyakselin suhteen. Potkuriyksikkö kääntyy 360°, joten potkuriyksikkö korvaa perinteisen peräsimen. Järjestelmiä on toteutettu sijoittamalla sähkömoottori itse yksikköön tai akselein ja kulmavaihtein toteutettu voimansiirto aluksen koneilta. Ensimmäisenä Suomessa ruoripotkureita valmisti Hollming Oy tuotenimellä Aquamaster, jota nykyään käyttävät myös muun muassa Ulstein-ryhmä ja Rolls-Royce. Suomessa on muitakin valmistajia, kuten ABB, jonka rekisteröimä tavaramerkki on Azipod[1]. Sen kiinteälapaisia potkureita pyörittää suuritehoinen sähkömoottori (vierasmagnetoitu tahtimoottori), joka saa virtansa laivan generaattoreista.
Sähkökäyttöinen ruoripotkuri vie vähemmän tilaa kuin perinteinen akselivetoinen potkuri/peräsinyhdistelmä. Koska akseleille ei tarvitse varata tilaa, se voidaan käyttää hyödyksi muuhun. Dieselsähköinen voimansiirtojärjestelmä on myös perinteistä polttoainetaloudellisempi ja se tuottaa vähemmän runkovärinää. Lisäksi ruoripotkurijärjestelmällä varustettua laivaa voidaan ohjailla tehokkaasti kaikilla nopeuksilla.
Ruoripotkureita, joissa koko potkurikoneisto kääntyi 360 astetta, otettiin ensimmäisenä Suomessa käyttöön mittaustukialus Prismassa ja sittemmin jäänmurtajissa.
Ruoripotkureita on asennettu myös muihin aluksiin, kuten risteilyaluksiin, säiliöaluksiin ja autolauttoihin. Järjestelmä voidaan jälkiasentaa myös sellaisiin dieselsähköisellä voimansiirrolla varustettuihin aluksiin, jossa on kiinteä potkuri ja peräsin.
Dieselsähköinen ruoripotkurikoneisto on huomattavasti kalliimpi rakentaa kuin perinteinen akselivetoinen koneisto.
Lähteet
- Laitala, Marko & Leraillez, Eric: Perämoottorien jättiläinen: sähköisen ruoripotkurin kehitystyö alkoi Suomessa 1980-luvun lopulla: siitä tuli suomalaisen meriteollisuuden menestystuote. Tekniikka & talous, 2012, nro 1, s. 24-25.
- Luojus, Tapani: Ruoripotkuri on sähköinen tehopakkaus. Metallitekniikka, 1997, 50. vsk, nro 6, s. 42-43.
- Oksanen,Tero: Sähköinen ruoripotkuri. AMK-opinnäytetyö Kymenlaakson ammattikorkeakoulu. T. Oksanen, 2013. Teoksen verkkoversio (viitattu 21.12.2021).
Viitteet
- Oksanen 2013